Skocz do zawartości

Nepenthes 'Bloody Mary' i 'Louisa' - usychające dzbanki + liście

nielubiemuch

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z moim dzbanecznikami. Obydwa stoją na razie na podłodze (docelowo będę je podczepiał do sufitu balkonu), w miejscu dość słonecznym (bezpośrednie słońce około pół dnia). Staram się je codziennie podlewać oraz spryskiwać dwa razy dziennie (woda przegotowana i odstana). Niestety u obydwu liście czernieją oraz usychają dzbanki. W dzbankach nie ma ani cieczy, ani żadnych ofiar (sprawdziłem każdy jeden) :(((

1. Co robię źle, gdzie może być przyczyna? Czy możliwe że przelewam rośliny?

2. W jakim momencie ucinać dzbanek? Kiedy jest już całkowicie zeschnięty? Roślina wypuści w jego miejsce nowy?

3. Kiedy odcinać uschnięte liście? Czekać aż całkiem zczernieją?

post-7436-1500838103_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mój dzbanecznik tracił i nie wytwarzał nowych dzbanków wtedy gdy miał za mało światła. Nie wiem kiedy go kupiłeś i przyniosłeś do domu. Może to było bardzo niedawno? Może Twoja roślina potrzebuje się zaaklimatyzować w nowym miejscu i na początku straci trochę dzbanków zanim przyzwyczai się do nowego miejsca. Dla mnie woda przegotowana i odstana jest równie beznadziejna jak zwykła kranówa. Nie mam miernika TDS, nie pamiętam czy ktoś już na tym forum nie porównywał różnych wód? Jeśli masz tylko dwa dzbaneczniki to może lepiej będzie jeśli kupisz wodę destylowaną w baniaku 5 litrowym. Jeśli na dole doniczki są dziurki to nie masz jak przelać rośliny, wszystko wycieka dołem. Przesadzałeś te dzbaneczniki? Podłoże też ma znaczenie. Nie wiem gdzie kupiłeś tą roślinę, w kwiaciarniach lubią sadzić w zwykłą ziemię do kwiatów. A jeśli przesadziłeś to w jaki torf, zobacz czy robią się już wykwity soli. Jeśli nie to dobrze, jeśli tak to powinieneś pomyśleć o nowym podłożu. Sprawdzałeś korzenie? Rośliny czasami lubią usychać jak małą wełnowce korzeniowe. Możesz ucinać dzbanki/liście w miejscach które są już całkowicie suche.

Odnośnik do odpowiedzi

Mój dzbanecznik tracił i nie wytwarzał nowych dzbanków wtedy gdy miał za mało światła. Nie wiem kiedy go kupiłeś i przyniosłeś do domu. Może to było bardzo niedawno? Może Twoja roślina potrzebuje się zaaklimatyzować w nowym miejscu i na początku straci trochę dzbanków zanim przyzwyczai się do nowego miejsca. Dla mnie woda przegotowana i odstana jest równie beznadziejna jak zwykła kranówa. Nie mam miernika TDS, nie pamiętam czy ktoś już na tym forum nie porównywał różnych wód? Jeśli masz tylko dwa dzbaneczniki to może lepiej będzie jeśli kupisz wodę destylowaną w baniaku 5 litrowym. Jeśli na dole doniczki są dziurki to nie masz jak przelać rośliny, wszystko wycieka dołem. Przesadzałeś te dzbaneczniki? Podłoże też ma znaczenie. Nie wiem gdzie kupiłeś tą roślinę, w kwiaciarniach lubią sadzić w zwykłą ziemię do kwiatów. A jeśli przesadziłeś to w jaki torf, zobacz czy robią się już wykwity soli. Jeśli nie to dobrze, jeśli tak to powinieneś pomyśleć o nowym podłożu. Sprawdzałeś korzenie? Rośliny czasami lubią usychać jak małą wełnowce korzeniowe. Możesz ucinać dzbanki/liście w miejscach które są już całkowicie suche.

Kupiłem dwa tygodnie temu w sklepie internetowym ,,Roraima''. Nie przesadzałem, nie sprawdzałem korzeniu. Poucinam dzbanki i liście i zobaczymy co się będzie działo :)

Odnośnik do odpowiedzi

No i już masz przyczynę. Dzbaneczniki po dostawie mogą "chorować" nawet kilka miesięcy. Roślina musi się zaaklimatyzować do nowego wnętrza i znowu zacznie wypuszczać dzbanki. Dlatego znajdź jej stałe miejsce i nie przenoś więcej.

Odnośnik do odpowiedzi