Skocz do zawartości

Czy mozna przekarmic rosiczke?

Arti

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od 2 tyg rosiczke, nie wiem jaka to odmiana, watpie czy nawet w centrum ogrodniczym wiedzieli gdzie to kupilem. Podlewam ja woda demineralizowana, a mam tez pare papryczek chili, te wymagaja zyznej ziemi, a zyzna ziemia to przyciaga sporo czarnych muszek - ziemiorek. Rosiczka jest oblepiona nimi, sa listki ze jest ich po 5, w ciagu dnia oceniam ze przykleii sie po 5-10, zawsze jak obejrze to jest kilka zywych przyklejonych do lisci w ciagu dnia Koncowki lisci zawijaja sie wokol tej zdobyczy te ktore przykleja sie w srodku liscia juz tego nie robia ale jest sporo tych muszek zlapanych

Czy to aby nie "przekarmi" rosiczki? Muszki ziemiorki drobne male, ale sporo sie ich lapie

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie podliczylem po poludniu ile zywych muszek rusza sie na rosiczce - 11 zywych jescze, nie wiem ile zjadla w dzien, bo nie bylo mnie w domu. Muszki sa male, drobne, zatem chyba niewiele z nich ma jedzenia ale wychodzi ze dziennie przykleja sie ich 10-20 a moze wiecej. Na jednym listku dzisiaj widze 2 zywe, na innych po 7 niezywych z dni poprzednich. Nie kazdy listek sie zawija wokol zdobyczy.

Jak macie to u swoich rosiczek?

Nie wiem czy w naturze tez tak czesto lapie sie im jakas zdobycz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Podlewam ja woda demineralizowana, a mam tez pare papryczek chili, te wymagaja zyznej ziemi, a zyzna ziemia to przyciaga sporo czarnych muszek - ziemiorek. Rosiczka jest oblepiona nimi, sa listki ze jest ich po 5, w ciagu dnia oceniam ze przykleii sie po 5-10, zawsze jak obejrze to jest kilka zywych przyklejonych do lisci w ciagu dnia Koncowki lisci zawijaja sie wokol tej zdobyczy te ktore przykleja sie w srodku liscia juz tego nie robia ale jest sporo tych muszek zlapanych

Czy to aby nie "przekarmi" rosiczki? Muszki ziemiorki drobne male, ale sporo sie ich lapie

Ja bym się nie martwił tym, że dużo ich się łapie - zdobycze dostarczają składniki odżywcze, których w torfie nie ma. Bardziej martwiłbym się tym że te zdobycze to ziemiórki. Zwalczaj je szybko, bo przez moją niewiedzę na ich temat straciłem bardzo dużą część kolekcji. Muszki same w sobie nie są złe, ale ich larwy które wykluwają się w idealnych warunkach, w wilgotnym torfie, lubią podjadać korzenie biednych rosiczek.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zliwkiduje ziemiorki to rosiczka nie bedzie miala co jesc. Wlasnie mialem zalozyc nowy temat "co jedza wasze rosiczki" a przez te pare tygodni, to przeszlo 90% jedzenia to ziemiorki bo to powszechny owad, duze muchy uwalniaja sie z rosiczki wlasnymi silami, ze 2 komary i pare moli sie zlapalo. Zalozylem obok rosiczki hodowle muszki owocowki i mimo ze lata ich sporo nawet jedna nie usiadla na rosiczce. nie mam za bardzo innych owadow w mieszkaniu ani jak wystawiam na zewnatrz

Odnośnik do odpowiedzi