Skocz do zawartości

Rośliny owadożerne w lokalu

Czatol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w trakcie otwierania lokalu gastronomicznego w Katowicach i zastanawiam się nad wprowadzeniem roślin owadożernych w lokalu. W grę nie wchodzą muchołówki ze względów dużego ryzyka zabawy pułapkami przez gości. Czy wprowadzenie roślin typu rosiczki i kapturnice to dobry pomysł wg. was?

Oświetlenie w lokalu jest nieco gorsze niż w poprzednim miejscu, mimo dużych okien skierowanych na południe i zachód - brak jest bezpośrednich promieni słonecznych z powodu takiej a nie innej konstrukcji budynku. Rośliny są tutaj od kilku dni dopiero, ale czy to nie będzie za słabe światło, jeżeli na rośliny owadożerne nie padają bezpośrednio promienie słoneczne?

I ostatnia sprawa czy są tutaj hodowcy z Katowic lub okolic, którzy chcieliby prezentować swoje rośliny w takim lokalu. W przypadku zainteresowania kupnem podobnych roślin mógłbym odsyłać ludzi do was.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem w trakcie otwierania lokalu gastronomicznego w Katowicach i zastanawiam się nad wprowadzeniem roślin owadożernych w lokalu. W grę nie wchodzą muchołówki ze względów dużego ryzyka zabawy pułapkami przez gości. Czy wprowadzenie roślin typu rosiczki i kapturnice to dobry pomysł wg. was?

Oświetlenie w lokalu jest nieco gorsze niż w poprzednim miejscu, mimo dużych okien skierowanych na południe i zachód - brak jest bezpośrednich promieni słonecznych z powodu takiej a nie innej konstrukcji budynku. Rośliny są tutaj od kilku dni dopiero, ale czy to nie będzie za słabe światło, jeżeli na rośliny owadożerne nie padają bezpośrednio promienie słoneczne?

I ostatnia sprawa czy są tutaj hodowcy z Katowic lub okolic, którzy chcieliby prezentować swoje rośliny w takim lokalu. W przypadku zainteresowania kupnem podobnych roślin mógłbym odsyłać ludzi do was.

Bez dobrego oświetlenia, obawiam się że może być cięzko. Najlepiej by się tutaj chyba sprawdziły dzbaneczniki. Jakieś proste i mało wymagające hybrydy, jak Ventrata, Miranda. Myślę, że truncata też mogłaby sobie poradzić. Chcąc uniknąć grzebania przy roślinach, proponuję postawić rośliny na parapecie i obudować go szkłem, tworząc swego rodzaju terrarium. Radziłbym też jednak zainwestować oświetlenie led. Przy odpodwiednim doborze diod, światło będzie białe, a zużycie prądu niewielkie.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny mięsożerne wabią swoje ofiary, w tym przypadku owady.

Pomyślałeś co na ten temat sądzi sanepid?

Podobnie też różni są klienci, dla jednych będzie to atrakcja jak roślina schwyta muchę a innym będzie to przeszkadzać.

Myślę że dobrze urządzone terrarium było by odpowiednie.

Odnośnik do odpowiedzi

Radziłbym też jednak zainwestować oświetlenie led. Przy odpodwiednim doborze diod, światło będzie białe, a zużycie prądu niewielkie.

Dokładnie, a jeszcze dodam że widok bezcenny :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny mięsożerne wabią swoje ofiary, w tym przypadku owady.

Pomyślałeś co na ten temat sądzi sanepid?

Podobnie też różni są klienci, dla jednych będzie to atrakcja jak roślina schwyta muchę a innym będzie to przeszkadzać.

Myślę że dobrze urządzone terrarium było by odpowiednie.

W tym wypadku sanepid nic nie powie ;). Sanepid interesuję kuchnia i same potrawy i cały proces ich przygotowania, przechowywania i podawania. Co do wystroju lokalu nic im do tego.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie uwagi. Zgadzam się w 100%, żeby wszystkie rośliny obudowywać szkłem - wygląda to też dużo lepiej od zwykłych doniczek. Z dodatkowym oświetleniem aktualnie będzie cieżko i jeżeli aktualne rośliny nie zaaklimatyzują się do obecnych warunków to będziemy kombinować z światłem w przyszłym sezonie. Sanepid średnio interesuje wystrój w postaci roślin w części konsumpcyjnej.

Odnośnik do odpowiedzi