Skocz do zawartości

Jaka muchołówka na początek?

wojwen

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić muchołówkę przez internet i trochę przytłacza mnie ilość dostępnych odmian (patrzyłem na ofertę jednego z polskich sklepów). Podobają mi się te klasycznie wyglądające odmiany z dużymi pułapkami, ale obawiam się że będą trudne w hodowli albo będą łatwo chorowały. Jakie odmiany polecacie?

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zacząłem od 'Regular Form' i taką bym polecał. Najprostsza (najłatwiejsza), wydaje mi się, odmiana w hodowli. Informacje, jak się za to zabrać, znajdziesz na tym forum.

Powodzenia w "opiece nad małym potworkiem" :crazy:

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić muchołówkę przez internet i trochę przytłacza mnie ilość dostępnych odmian (patrzyłem na ofertę jednego z polskich sklepów). Podobają mi się te klasycznie wyglądające odmiany z dużymi pułapkami, ale obawiam się że będą trudne w hodowli albo będą łatwo chorowały. Jakie odmiany polecacie?

Te klasyczne muchołówki, o których wspomniałeś, będą właśnie najłatwiejsze i wykazujące największy wigor.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady! Mam jeszcze wątpliwości co do sklepu, szczególnie co do wysyłki, jaki polecacie/odradzacie?

Edit: Na niektórych stronach można kupić sadzonki w różnych rozmiarach(2-5cm średnicy), jaką najlepiej wybrać?

Edytowane przez wojwen
Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc chciałem kupić muchołówkę Low Giant,ale nie mogę jej tam znaleźć. Jest jakoś inaczej nazwana czy ma szukać gdzie indziej?

Edytowane przez wojwen
Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc wolał bym ze sklepu, bo wiem z opinii że jest porządny, a że na tym forum często nie jestem, to nie wiedział bym od kogo kupić.

Mnóstwo muchołówek wygląda jak 'Low Giant' - ten klon chyba nie bardzo przyjął się w kolekcjach i nie jest popularny. Zdecydowanie polecam sklep Heldros, bo pracują tam porządni i kompetentni ludzie, a rośliny są w świetnym zdrowiu. Sugerowałbym zakup muchołówki w większym rozmiarze, najlepiej L lub XL.

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra i podobna będzie 'Big Teeth Red Giant'. Widzę, że jest w rozmiarze L. Jeśli kupisz S-kę to długo przyjdzie Ci czekać na rozsądnych rozmiarów roślinę. Faktycznie zauważam, że z dostępnością czegoś większego w Heldros ostatnio kiepsko. Same maleństwa.

Odnośnik do odpowiedzi