Skocz do zawartości

Sarracenia Farnhamii

Bengazi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Kupiliśmy kapturnice Sarracenie (chyba Farnhamii) jakieś 4 miesiące temu. Wszystko było w porządku, a od kilku dni zaczęła tak jakby usychać liście. Dostaliśmy informacje na kartce jak ją podlewać i tak dalej. Ma cały czas dostęp do wody, stoi na parapecie więc w miarę dostęp do światła również ma. Niedawno pojawiły się też dwa płaskie dzbanki.

Czytałem podstawowe informację o kapturnicach w FAQ i próbowałem znaleźć coś w dyskusjach, ale konkretów nie znalazłem. Może ktoś miał podobny problem??

post-7664-1501240721_thumb.jpg

Edytowane przez Bengazi
Odnośnik do odpowiedzi

Informacje na kartce - co z tego wynika? Nic. Od kogo te informacje? Co zawierały? Jakie warunki zostały roślinie zapewnione? (rodzaj wody, oświetlenie, częstotliwość podlewania, temperatura). Roślina jest zielona jak sałata, więc stoi najpewniej w ciemnicy, a do tego wody ma po brzeg doniczki, co nie jest w tym wypadku dobrym rozwiązaniem.

Nie można nic konkretnego powiedzieć skoro autor tematu nie zadał sobie minimum trudu aby zawrzeć powyższe wiadomości. Samo zdjęcie zdechlaka nie wystarczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiliśmy ją na Święcie kwiatów w Zamku Książ. Informacje dołączam w postaci zdjęcia. Nie ma po brzegi wody tylko 1/3 zawartości tego plastikowego pojemnika tak nam poleciła ta osoba od której kupiliśmy dodatkowo tu na stronie też znalazłem informacje że powinna mieć cały czas dostęp do wody i od spodu.

post-7664-1501247996_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem kto sprzedawał rośliny mięsożerne na festiwalu, bo jestem z Wałbrzycha i odwiedzam zamek corocznie z tej okazji :)

Odniosę się do informacji z kartki - połowa to bzdury i zalecenia, których początkującym nie powinno się udzielać. Ale to nie tylko sprawa kartki, bo porady sprzedawcy, o których powiedzieli mi znajomi, zjeżyły mi włos na głowie. Nie będę roztrząsał, bo nie miejsce. Po raz kolejny nie otrzymałem informacji w jakich warunkach roślina była uprawiana przez okres ostatnich miesięcy oraz jaką wodą była podlewana! Czy ja proszę o zbyt wiele?

Na podstawie samego zdjęcia mogę stwierdzić, że roślina ma niewystarczającą ilość światła. Mocno niewystarczającą. Jeśli to S. 'Farnhamii', to kolorystyka powinna być taka:

Sarracenia-x-farnhamii-(L)-2.jpg

A jeśli jest dla rośliny zbyt ciemno, to i powinno się ograniczyć podlewanie. W ciemnicy nie trzymałbym w ogóle rośliny w wodzie, lecz pilnował aby podłoże było wilgotne, ale w żadnym razie nie przeschło. W przypadku braku możliwości znalezienia widniejszego miejsca dla kapturnicy nie wróżę jej długiej kariery. Będzie stawała się coraz brzydsza i wstęgowata.

Woda wodzie nierówna, więc sugestia z kartki jakoby każdy mógł podlewać kapturnice kranówką nie ma zastosowania. Dopuszczalna deszczówka, woda demineralizowana lub z filtra RO.

Odnośnik do odpowiedzi