jacko Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Witam Forumowiczów!!! Mam do Was pytanko odnośnie tego dzbanecznika. Czy jest to trudny dzbanecznik w uprawie, czy dąłby radę na parapecie z 60 % wilgotnością??? Jakie są przecietne rozmiary liści tej roślinki?? Jakie są główne trudności w uprawie tego chwastu;))) Proszę o odpowiedź Pozdro JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 A znasz taką strone jak centrum botaniki alternatywnej ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Hej Jasne:) Chodziło mi o Wasze doświadczenie z ta roślinką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Słabo szukałeś http://www.rosliny-owadozerne.pl/Nepenthes...rata-t9995.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Hej Jasne:) Chodziło mi o Wasze doświadczenie z ta roślinką To jest strona hddk więc opis uprawy jest z jego doświadczenia.Ponad 6 lat na forum a tu pytania takie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Moje doświadczenia są takie: - parapet wybij sobie z głowy. 100% niepowodzenia na dłuższą metę. -bardzo kapryśna roślina. Mnie stały dwie jedna obok drugiej w tym samym terrarium, w tej samej mieszance podłoża I po dłuższym czasie jedna nagle stwierdziła że sobie uschnie. Druga, po przeniesieniu do nowego terrarium, wstrzymała wzrost i utrzymuje nie zmieniony stan (w tym cały czas ten sam dzbanek) od stycznia. A temperatura wyższa, wilgotność również i światła więcej. Edytowane 28 Lipca 2017 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 (edytowane) Co do parapetu - mam bicalcaratę na takowym i... żyje. Ot i tyle. Dzbankuje, ale dzbanki nie zwiększają rozmiaru i jest zawsze tylko 1. Więc na upartego da się, tylko po co? Teraz bym ją sobie odpuściła, ale tak bardzo chciałam ją mieć, że podjęłam próbę. Przetrwała kilka sezonów i wygląda ciągle tak samo. Możesz ją zobaczyć w mojej galerii roślin z 2014 roku. http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1006841 Edytowane 29 Lipca 2017 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Ja mam około 5-letni okaz, już mi się pawie w terra nie mieści, dzbanki na ogół z 3-4 na raz, ale odrostu się żadnego nie doczekałem nadal. Z moich obserwacji lubi wysoką wilgotność i wysoką temperaturę, a co najważniejsze bardzo dobrą wentylację. Zanim zamontowałem w terra wiatrak 10 cm średnicy odpalany 6 razy na dobę po 15 min zawsze miał na liściach brązowe plamy, ale żył i dzbankował po modernizacji terra plam już nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi