Maks02 Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Część,mam pytanie do was,czy taki świeży orzech kokosowy nadaje się do posadzenia?czy może nie wykiełkuje? Czy ktoś próbował uprawy kokosa z takiego orzecha? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Nie wykiełkuje, bo jest niedojrzały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Było napisane że to świeży kokos więc pomyślałem że będzie lepiej kiełkował od tego zwykłego.Jesteś pewien że jest niedojrzały?Kokosa obrałem z tej skórki i jest normalny twardy tylko nie taki suchy jak ten zwykły.Mam to w wodzie i dla pewności będę go trzymał i obserwował czy kiełkuje a jutro kupię tego zwykłego.Będe informował na bieżąco o postępach w hodowli.Czytałem jeszcze że takie palmy żyją w domu 4 lata.Czy jest możliwość że u mnie będzie rósł dłużej bo w pokoju mam 80% i okno południowe więc teoretycznie warunki są bardziej zbliżone to klimatu w którym rośnie niż do zwykłego polskiego klimatu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Jedyne co, to wykiełkuje kokos z nienaruszoną łupiną - i to musi być mocno dojrzały(w środku nie może nic "chlupać") i oczywiście nie spleśniały wewnątrz(a o takowy może być ciężko ze względu na chłodnicza specyfikę transportu), no ale jak już ci się uda mieć takiego dojrzałego kokosa, to najlepiej wymoczyć go przez 2-3 dni w słonej, ciepłej wodzie(dwie łyżki soli na 5l wody), po tym czasie wyjmij, przepłukaj bieżącą wodą i posadź w mieszance piasku i ziemi ogrodowej - mniej więcej stosunek 2:1(chodzi o mocno przepuszczalne podłoże, spryskaj wierzch wodą, przykryj woreczkiem foliowym i postaw w ciepłym miejscu, tak aby temp nie spadała poniżej 20C i nie była wyższa niż 35C i czekaj aż wykiełkuje Ps. Sadź tymi trzema otworkami pod skosem, tak aby były przykryte podłożem, ale nie pionowo w podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Jedyne co, to wykiełkuje kokos z nienaruszoną łupiną - i to musi być mocno dojrzały(w środku nie może nic "chlupać") i oczywiście nie spleśniały wewnątrz(a o takowy może być ciężko ze względu na chłodnicza specyfikę transportu), no ale jak już ci się uda mieć takiego dojrzałego kokosa, to najlepiej wymoczyć go przez 2-3 dni w słonej, ciepłej wodzie(dwie łyżki soli na 5l wody), po tym czasie wyjmij, przepłukaj bieżącą wodą i posadź w mieszance piasku i ziemi ogrodowej - mniej więcej stosunek 2:1(chodzi o mocno przepuszczalne podłoże, spryskaj wierzch wodą, przykryj woreczkiem foliowym i postaw w ciepłym miejscu, tak aby temp nie spadała poniżej 20C i nie była wyższa niż 35C i czekaj aż wykiełkuje Ps. Sadź tymi trzema otworkami pod skosem, tak aby były przykryte podłożem, ale nie pionowo w podłoże. No to u mojego nic nie pływa w środku i ma całą skorupę tylko go obrałem z miąższu,ale jedyne co mnie nie pokoi w tym kokosie to to że te 3 oczka są jeszcze białe i miękkie więc raczej nie jest dojrzały więc pozostaje mi zastosować się do reklamy Lidla...Na YT widziałem że jakiś facet wyhodował kokosa że zwykłego orzecha ze sklepu więc kupię takiego i zastosuje się do twoich rad.Tymczasem myślę nad hodowlą palmy daktylowej, bananowca awokado bo akurat mam zjadłem jedno oraz mango i cytryny. Oprócz palmy daktylowej i bananowca awokado mango i cytrynę miałem kiedyś ale krótko,więc nie nacieszyłem się nimi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 5 Sierpnia 2017 Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Ten kokos jest niedojrzały, bo jest biały, w środku ma pełno wody, dlatego nic nie chlupie, oraz ma niewykształcone bielmo. W tym filmie koleś pokazuje co zrobić, aby wyhodować palmę. W skrócie ma to być dojrzały brązowy kosos, jak najbardziej świeży (ma mieć jak najwięcej wody w środku), ma mieć nieuszkodzone oczka. Reszta jak dalej pokazana, bez żadnej soli w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Ok,a czy taka palma dała by radę więcej niż 4 lata?Mam wilgotność80% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Ok,a czy taka palma dała by radę więcej niż 4 lata?Mam wilgotność80% Nie wydaje mi się, abyś rzeczywiście miał w domu 80% wilgotności, a jeżeli masz to pewnie wszędzie na ścianach rośnie Ci grzyb. Wilgotność ma znaczenie w uprawie kokosa, ale nie tak duże jak oświetlenie. Zimą jest za mało światła dla niej u nas. Poza tym nawet jak przetrwa więcej niż te 4 lata, to i tak z czasem będzie stanowiła problem, jeśli chodzi swoje rozmiary, bo rośnie duża. Poszukaj informacji na jakichś forach i podforach dotyczących palm. Tam na pewno się dowiesz więcej niż tutaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Nie wydaje mi się, abyś rzeczywiście miał w domu 80% wilgotności, a jeżeli masz to pewnie wszędzie na ścianach rośnie Ci grzyb. Wilgotność ma znaczenie w uprawie kokosa, ale nie tak duże jak oświetlenie. Zimą jest za mało światła dla niej u nas. Poza tym nawet jak przetrwa więcej niż te 4 lata, to i tak z czasem będzie stanowiła problem, jeśli chodzi swoje rozmiary, bo rośnie duża. Poszukaj informacji na jakichś forach i podforach dotyczących palm. Tam na pewno się dowiesz więcej niż tutaj. W pokoju mam 80% ale tylko przy roślinach bo dalej od roślin jest już normalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi