Hesperyda Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Szukałam u nas na forum, znalazłam parę tematów. Ale nie widziałam żadnego takiego poradnika krok po kroku. Może po prostu nie znalazłam. Chodzi o zapylanie rosiczek, a szczególnie z grupy petiolaris. Na razie nie chcę próbować robić krzyżówek. Chciałam po prostu zapylić D. ordensis, mam dwa różne osobniki, więc powinno się udać. Piszę tego posta bo kiedyś już próbowałam i nic zupełnie nic nie wyszło. Czy ktoś ma na swoim koncie udane zapylanie? Codziennie otwiera się nowy kwiatek. Wiem że powinnam wziąć dwie rośliny, oberwać płatki z ich otwartych kwiatków (dla wygody bo szybko się zamykają jak zaczynam w nich grzebać). Mam pęsetę ostro zakończoną, więc jestem w stanie nią chwycić mniej więcej u nasady pręcika i potem skierować koniec z pyłkiem na znamię słupka kwiatu drugiej rośliny. Gdzieś też ktoś pisał żeby oprócz płatków oberwać wszystkie pręciki u jednego z kwiatu. Ale czy to w moim przypadku ma sens? Czy jeśli roślina nie jest w stanie sama się zapylić, to czy jeśli jej własny pyłek pierwszy dostanie się na znamię słupka, a dopiero potem pyłek sąsiadki to czy zapylanie może się nie powieźć? Jeszcze jedno, to zdjęcie poniżej to nie jest konkretnie D. ordensis tylko jakaś inna krzyżówka. Ale kwiaty ma praktycznie takie same. Znamię słupka jest praktycznie wszędzie na tym dziwnym słupku? Te takie rozczapierzenie to to wszystko jest znamię słupka? Czyli tak naprawdę to bez różnicy gdzie wceluję tym pyłkiem? Dałam tutaj bardzo duże zdjęcie, po powiększeniu widać że ten słupek ma jakby dwie różne struktury, wyżej jest taki poszarpany, niżej gładki. Wiem że to gładkie to na pewno nie znamię. Ale czy obojętnie jakiej tej poszarpanej części dotknę pyłkiem to będzie dobrze? Jest chyba jeszcze coś takiego jak dojrzewanie słupka i pyłku? Jak to rozpoznać na tak małym kwiatku, albo jak to przechytrzyć? A może tutaj to nie ma znaczenia? Tylko wtedy nie wiem dlaczego zapylanie mi się wcześniej nie powiodło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi