Kasiek Napisano 18 Sierpnia 2017 Share Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam. Postanowiłam się również pochwalić swoimi owadożerkami. Tak wyglądały na samym początku - tzn. w czerwcu. Takie małe mizeroty, które przesiedziały 4 dni w ciemnościach : Drosera Capensis Typical i tłustosz p. agnata Muchołówka royal red oraz zwykła amerykańska Dionaea Muscipula Po przesadzeniu, zastosowaniu się do Waszych rad - głównie tłustosz, łyknięciu nieco więcej światła prezentują się na chwilę obecną tak : Rosiczka typical, która właśnie zakwita : Muchołówka amerykańska. Dwa dni temu ucięłam ze 3 stare pułapki, w tym tą nieco przyczerniałą : Tłustoszek, którego nie wykończyło przelanie i złe podłoże. Obecnie rośnie jak na drożdżach, wieczorem listek zwinięty, a rano już się nieśmiało wygina do góry : Muchołówka Royal Red. Potrzebowała więcej czasu na aklimatyzację i tak na prawdę dopiero od niedawna ruszyła ładnie : Takie 3 niedobitki Muchołówki, które były oddzielone od Muchołówki amerykańskiej po przesadzeniu. Nie mam na razie pojęcia co to za maleństwa, poza jednym, który niepewnie wygląda ponad torfik (włożona sama bulwa, była zdrowa, więc co szkodzi posadzić i ją ) Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Kasiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 18 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2017 I jeszcze moje 4 nowe nabytki : Rosiczki albino. Część poprzerzucałam już do nowych pojemniczków - każdą osobno : Muchołówka "big mouth" wielkość xs : Kapturnica purpurea : Kapturnica o nie wiadomej nazwie : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Po miesięcznej stratyfikacji i po ponad 4 tyg oczekiwania pierwsza sieweczka muchołówki z 20 zasianych właśnie wzeszła. Teraz czekam na kolejne wschody A to moja kwitnąca Drosera Wczoraj wygrzebałam ze strychu klapę z jedną świetlówką i akwarium 45l. Świetlówka z przeznaczeniem dla roślinek akwariowych Silvania Grolux - tylko tyle wiem, bo opakowania niestety nie udało mi się znaleźć. Jest w miarę świeża, tzn nowa, bo po wymianie oświetlenia, akwarium dość szybko zostało zlikwidowane. Teraz mamy tylko jedno akwarium 112l i to wystarczy, no i owadożerki Wczoraj doświetlone tylko 4 godz, dziś będzie znacznie dłużej. Półeczka na moje życzenie ucięta, tak by roślinki były jak najbliżej światełka odległość gdzieś tak z 20 cm. Będę musiała pomyśleć nad jakimiś odbłyśnikami, bo w klapie ich niestety nie było. Muszę też podnieść nieco klapę, by był zapewniony jako taki przewiew. Część rosiczek została na parapecie, niestety pod klapą się nie zmieściły. Muszę pomyśleć jeszcze nad jedną półeczką. Tą co jest muszę obniżyć, by zmieściła się jeszcze jedna kapturnica. Zastanawiam się tylko czy darować zimowanie siewce mucholka big month i royal red oraz tej co dopiero wzeszła (mam nadzieję, że wzejdzie więcej z tej 20tki). Część pisze, że zimuje takie maleństwa, część nie zimuje. No nic pomyślę jeszcze nad tym. Trochę czasu jeszcze jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Muchołówki i kapturnica w akwarium to niezbyt dobry pomysł szczególnie bez wentylacji.Kup sobie wentylator w sklepie mikro a kosz jego to w moim przypadku 12zl i zamontuj u góry przy uchylonej pokrywie i dzięki temu wentylator będzie wciągac/wyciągać powietrze do akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Kurcze, to mnie z kapturem nie pocieszyłeś. Byłam pewna że on to polubi takie miejsce. Klapę podniosłam. Obecnie leży na patykach od orchideii, pokrywka też wyciągniętą - ta przez ktora się jedzonko rybkom sypie. Wolałabym nie wsadzać roślinek w akwarium, jednak słońce się zza chmur od tygodnia nie przebija ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Żadna z wymienionych roślin nie wymaga podwyższonej wilgotności powietrza, stąd akwarium w tym przypadku nie jest niezbędne. Nie powiedziałbym jednak, że podwyższona wilgotność powietrza to zło - wręcz przeciwnie. Mam moje akwaria bez przepływu powietrza i pleśni nie uświadczam. Należy mieć na uwadze, że muchołówka i kapturnica wymagały będą wkrótce okresu spoczynku w dużo niższej temperaturze, co w warunkach mieszkaniowych jest niekiedy bardzo trudne do osiągnięcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Żadna z wymienionych roślin nie wymaga podwyższonej wilgotności powietrza, stąd akwarium w tym przypadku nie jest niezbędne. Nie powiedziałbym jednak, że podwyższona wilgotność powietrza to zło - wręcz przeciwnie. Mam moje akwaria bez przepływu powietrza i pleśni nie uświadczam. Należy mieć na uwadze, że muchołówka i kapturnica wymagały będą wkrótce okresu spoczynku w dużo niższej temperaturze, co w warunkach mieszkaniowych jest niekiedy bardzo trudne do osiągnięcia. Nie mniej jednak wentylator nic złego nie zrobi a nawet pomoże . Mialem kiedyś DZBANECZNIKI w akwarium i zepsuł mi się wentylator i na liściach dzbanecznikow sądził pojawiać się grzyb.Dopiero topsin i wentylator pomogły w zwalczeniu choroby. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Tak Ptaahwiem, że nie potrzebują podwyższonej wilgotności powietrza. Głównie chodziło mi o ich doświetlenie. Od tygodnia nie ma u nas ani jednego promienia słońca. Chciałam, by małe muchole troszkę się wzmocniły przed spoczynkiem (siewki big mounth i trzy które odpadły od roślinki podczas przesadzania - royal red). Chciałam też zapewnić w miarę dobre warunki dla wysianych nasionek (wysiane ponad miesiąc temu). Nie wiem czy siewkom nie darować spoczynku, bo boję się że zrobię coś nie tak i je stracę W domu na razie nie palimy. Temp w dzień utrzymuje się na 20 st, w nocy zaczyna już lekko spadać poniżej - dziś było 19. Wiem, że do odpoczynku potrzebują roślinki nie wyższej temp niż +10, to się załatwi werandą (nie jest szczelna i temp w środku jest niewiele wyższa niż na zewnątrz, nie ma grzejnika). Póki słońca nie będzie za oknem, chcę je doświetlać - chyba, że Waszym zdaniem jest to zbędne (macie sto razy więcej doświadczenia ode mnie). Akwarium na razie załatwiłam tak, że umocowałam dwa patyczki po orchideach - 5 mm grubości i na nich postawiłam klapę. Zdjęłam też wieczko, by jako tako powietrze tam dochodziło. Dziś z rana było 19 st - tyle ile w domu i nie było zaparowane (termometr leży na półce, na której stoją roślinki - gdzieś na środku wysokości całego akwarium). Tak myślę, że na razie będę doświetlać od rana do wieczora, pod koniec miesiąca skrócę doświetlanie tak do 16tej, chyba że słońce zechce nawiedzić naszą mieścinę to polecą na okno. Poprawcie mnie jeśli coś źle myślę ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Jeśli muchołówki są malutkie to myślę, że możesz w ich przypadku odpuścić zimowanie. Zarówno siewki kapturnic, jak i muchołówek traktowane mogą być podobnie. Doświetlanie na plus - zawsze to dodatkowa energia, choć zwracaj uwagę na wzrost kapturnic i dorosłych muchołówek. Jeśli mocno spowolni lub ustanie to znak na przeniesienie roślin do chłodniejszego pomieszczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź. Siewka xs - 1-2 cm (big mounth), Royal redy są mniejsze o połowę. To sobie podaruję ich zimowanie. Niech spokojnie rosną. Pozostałe muchole i kapurnice na razie nie myślą o spoczynku, ale będę się im bacznie przyglądać. Jeśli muchołówki są malutkie to myślę, że możesz w ich przypadku odpuścić zimowanie. Zarówno siewki kapturnic, jak i muchołówek traktowane mogą być podobnie. Doświetlanie na plus - zawsze to dodatkowa energia, choć zwracaj uwagę na wzrost kapturnic i dorosłych muchołówek. Jeśli mocno spowolni lub ustanie to znak na przeniesienie roślin do chłodniejszego pomieszczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi