Arti Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Jestem nowych hodowca rosiczki i mucholowki, i wiem ze trzeba tym roslinkom podawac wode uboga w substancje mineralne. Hodowcy dyskutuja o kosztach pozyskiwania wody destylowanej przy wielu roslinkach, kupuja filtr odwroconej osmozy, ktory w Polsc eksoztuje cos z 500 pln i wiecej. Nie wiem cy w Polsce sa w sprzedazy urzadzenia usuwajace wilgoc z powietrza, po angielsku nazywaja sie "dehumidifier". Koszty z malym zbiornikiem na wode sa niske, z duzym, juz wysokie ale ta woda ktora to urzadzenie skrapla to woda destylowana. Ustawione w lazience albo kuchni wessa pare z powietrza i ja skropla. Nie wiem jak zuzyciem pradu. Zima bylyby malo efektowne bo wilgoci malo w powietrzu ale roslinki raczej spia, poza tym jest snieg na zewnatrz a to czysta woda po przetopieniu. Pozstaja jeszcze wlasne konsktrukcje na lapanie deszczowki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Prosty filtr RO3 kosztuje z dodatkowymi przyłączami do montażu i podobnymi akcesoriami ok 120-150zł, więc to nie są kosmiczne pieniądze, a osuszacze powietrza są zbyt mało wydajne i koszt 1L wody znacząco przewyższa ten z RO3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi