Gość Jugavaah Napisano 21 Sierpnia 2017 Share Napisano 21 Sierpnia 2017 Witam. Ostatnio kupiłem sobie rosiczkę (Drosera Intermedia). Wiem, że te rosiczki rosną w naszym kraju, lecz opis na stronie sklepu sugeruje, iż pochodzi ona z Brazylii. I tutaj pojawiają się wątpliwości. Czy ta rosiczka wymaga zimowania? Jaka jest dla niej optymalna wilgotność powietrza? Dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 21 Sierpnia 2017 Share Napisano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie tyle wymaga, co potrzebuje To, że gatunek pochodzi z klimatu umiarkowanego określa jego potrzebę przechodzenia okresu spoczynku. Nawet jeśli gatunek zawędrował w cieplejsze rejony to nadal jest w jakimś stopniu zaprogramowany na wypadek zimniejszych okresów w roku. Nawet w takiej Brazylii co roku podczas zimy, w niektórych rejonach odnotowuje się ujemne temperatury. Rosiczki czy pływacze z tamtych stron wchodzą na ten czas w stan spoczynku i tworzą formy przetrwalnikowe/przestają rosnąć (dzięki czemu niektóre pływacze są w ogóle w stanie zakwitnąć na wiosnę - potrzebują one tego odczucia sezonowości i zmiany pór roku/temperatury). Z własnej autopsji - moje tropikalne odmiany Drosera anglica z Hawajów tamtej zimy weszły w stan spoczynku mimo, iż nie obniżałem im temperatury poniżej 16 stopni Nie ma przymusu zimowania tropikalnych odmian, ale na pewno to im nie zaszkodzi, a może dać pozytywne efekty. Ja bym zapewnił tej Twojej intermedii lekkie zimowanie w temp. 10-16/18 C Pozdrawiam Edytowane 13 Września 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cupra111 Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Iglacy wie co pisze i ma rację ale podsyłam jeszcze informacje z growsundews.com na ten temat (sam też miałem takie niejasności) "Dormancy requirements: Tropical D. intermedia DO NOT need a dormancy period. They may slip into a hibernacula bud if the photoperiod is too short, the media is too dry, or it gets too cold." Swoją drogą piękne są te intermedie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi