neo82 Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam Was . Chciałbym zebrać kilka informacji na ten temat . Przeczytałem kilka tematów i pula pytań się zmniejszyła . Liczę na Waszą pomoc bo nie ukrywam strasznie się najarałem na paludarium połączone z akwarium . Dlaczego taki wybór ?. Ponieważ jestem akwarystą . Nie wiem czy widzieliście na FB krążył jakiś czas temu filmik z długim akwarium kilka wodospadów małych korzenie na nich mchy piękne rośliny itp coś pięknego https://www.facebook.com/100004021066156/vi...68251396652218/ (nie wiem czy będziecie w stanie go odtworzyć ) więc daje załącznik screen Oczywiście chciałbym podobne ale mniejsze I tu rodzą się pytania 1. jakie podłoże i podkłady 2. jakieś pompki? (3 wodospady ) prosiłbym o linki materiałów potrzebnych 3 jak zrobić nawilżanie jesli rośliny będą na korzeniach powyżej tafli wody prosiłbym o linki materiałów potrzebnych 4. Jaka temperatura powinna panować ? Czytałem temat oświetlenia LED . Sam kilka razy konstruowałem belki LED do mojego 300 l z Power led o różnych barwach 6500 k , 8500 k red i blue . Pytanie kolejne . które oświetlenie zrobić/wybrać ? a) oświetlenie led z w/w kolorów (pamiętajcie ze oświetlenie te bedzie oswietlac rośliny z paludarium i akwarium) b) z udziałem led full spectrum + Led o barwie 6500 K ? c) słynne i niezawodne świetlówki T5 (Patrząc z punktu widzenia akwarysty wybrałbym 6500-6800 K dla akwarium ) Jestem zwolennikiem biotopu Ameryka Płd , światło nie może być zbyt silne max 0.4 W/l , a jak z Paludarium . Czy jest jakaś miara ile rośliny potrzebują ? Z góry dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Nie słyszałem o żadnej mierze ile światła potrzebują rośliny na cm2. 1 jakie podłoże i jakie podkłady? To wszystko zależy co tak chcesz wsadzić, dzbanki i helki 3 zamgławiacz 4 zależy od wybranych roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo82 Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Nie słyszałem o żadnej mierze ile światła potrzebują rośliny na cm2. 1 jakie podłoże i jakie podkłady? To wszystko zależy co tak chcesz wsadzić, dzbanki i helki 3 zamgławiacz dziękuje Tomy czy np coś takiego http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p605...z-nawilzacz-hap? . Jak to działa tzn kiedy ten sprzet wie ze ma się włączyć a kiedy wyłączyć i pytanie odnośnie twojej odp . Co oznacza zaznaczone na czerwono Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Dzbanki i helki = dzbaneczniki i heliamfory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi