Skocz do zawartości

Paludarium dla Laika

neo82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was .

Chciałbym zebrać kilka informacji na ten temat . Przeczytałem kilka tematów i pula pytań się zmniejszyła . Liczę na Waszą pomoc bo nie ukrywam strasznie się najarałem na paludarium połączone z akwarium . Dlaczego taki wybór ?. Ponieważ jestem akwarystą .

Nie wiem czy widzieliście na FB krążył jakiś czas temu filmik z długim akwarium kilka wodospadów małych korzenie na nich mchy piękne rośliny itp coś pięknego

https://www.facebook.com/100004021066156/vi...68251396652218/ (nie wiem czy będziecie w stanie go odtworzyć ) więc daje załącznik screen

Oczywiście chciałbym podobne ale mniejsze

I tu rodzą się pytania

1. jakie podłoże i podkłady

2. jakieś pompki? (3 wodospady ) prosiłbym o linki materiałów potrzebnych

3 jak zrobić nawilżanie jesli rośliny będą na korzeniach powyżej tafli wody prosiłbym o linki materiałów potrzebnych

4. Jaka temperatura powinna panować ?

Czytałem temat oświetlenia LED . Sam kilka razy konstruowałem belki LED do mojego 300 l z Power led o różnych barwach 6500 k , 8500 k red i blue .

Pytanie kolejne . które oświetlenie zrobić/wybrać ?

a) oświetlenie led z w/w kolorów (pamiętajcie ze oświetlenie te bedzie oswietlac rośliny z paludarium i akwarium)

b) z udziałem led full spectrum + Led o barwie 6500 K ?

c) słynne i niezawodne świetlówki T5 (Patrząc z punktu widzenia akwarysty wybrałbym 6500-6800 K dla akwarium )

Jestem zwolennikiem biotopu Ameryka Płd , światło nie może być zbyt silne max 0.4 W/l , a jak z Paludarium . Czy jest jakaś miara ile rośliny potrzebują ?

Z góry dzięki

post-7683-1503564948_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem o żadnej mierze ile światła potrzebują rośliny na cm2.

1 jakie podłoże i jakie podkłady? To wszystko zależy co tak chcesz wsadzić, dzbanki i helki

3 zamgławiacz

4 zależy od wybranych roślin

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem o żadnej mierze ile światła potrzebują rośliny na cm2.

1 jakie podłoże i jakie podkłady? To wszystko zależy co tak chcesz wsadzić, dzbanki i helki

3 zamgławiacz

dziękuje Tomy

czy np coś takiego http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p605...z-nawilzacz-hap? .

Jak to działa tzn kiedy ten sprzet wie ze ma się włączyć a kiedy wyłączyć

i pytanie odnośnie twojej odp . Co oznacza zaznaczone na czerwono

Odnośnik do odpowiedzi