Maks02 Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć,dzisiaj doszły długo oczekiwane nasiona (3 dni czekałem ) Nepenthes gracilis 'green' oraz jako gratis odmiana 'speckle' która ma mieć nakrapiane dzbanki w środku lub na zewnątrz dzbanka.Nasiona te zostały zebrane 4 sierpnia więc nie powinno być kłopotów z wykielkowaniem. Warunki w jakich nasiona są to 25-35°C , oswietlenie to 2x24w(sylvania grolux i aquastar)świetlówki są włączane od 19 do 22 a w zimę będą się świecić od 15 do 22.Wilgotnosc jest prawdopodobnie bardzo wysoka jeśli doniczki są pod nakryciem ale nie mierzyłem. Kilka fotek. Nepenthes gracilis 'green' Nepenthes gracilis 'green' wysialem w dwóch doniczkach z suszonymi mchem sphagmoss i perlitem,nie inaczej było w przypadku Nepenthes gracilis 'speckle' tylko tyle że jest wysianych w jednej doniczce Dodam jeszcze że większość roślin po osiągnięciu kilku cm będzie można kupić po rozsądnej cenie. Miłe widziane z waszej strony są wszelakie wskazówki dla mnie na temat dalszej pielęgnacji siewek Edytowane 2 Maja 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Super! Bardzo się cieszę że kolejna osoba próbuje wyhodować dzbanecznika z nasion. Na razie tylko zbieram informacje na ten temat, więc z pewnością będę obserwować ten temat. Jeśli chodzi o jakieś porady to polecam przeczytać to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...9&hl=nasion http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kupie-N-a...ria-t18013.html Więcej porad znajdziesz na CPUKu Mam jeszcze jedno pytanie: skąd kupiłeś nasiona? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Super! Bardzo się cieszę że kolejna osoba próbuje wyhodować dzbanecznika z nasion. Na razie tylko zbieram informacje na ten temat, więc z pewnością będę obserwować ten temat. Jeśli chodzi o jakieś porady to polecam przeczytać to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...9&hl=nasion http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kupie-N-a...ria-t18013.html Więcej porad znajdziesz na CPUKu Mam jeszcze jedno pytanie: skąd kupiłeś nasiona? Dzieki,nasiona kupiłem na Facebooku od Sławka (pewnie wiesz którego, wystawiał ostatnio ofertę z nasionami na 2 grupach) ale nasiona były sprowadzane z Malezji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Nie jeszcze nie wykiełkowało nic Dzisiaj zauważyłem że pod nakryciem z butelki dochodzi do 35°C więc szybko postanowiłem coś zrobić i wyszło mi takie coś : Z góry przepraszam za jakość,ale widać mniej więcej o co chodzi Zadaniem tego daszka z foli bąbelkowej jest ochrona nasion przed bezpośrednim słońcem tak jak chroniła je butelka tylko jedynym minusem butelki jest że w środku jest strasznie gorąco a z takim daszkiem nie bo jest otwarty i dmucha na nasiona wentylator 12v podpięty pod napięcie 5v po to by nie zdmuchnął nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Po 24 dniach i 6 godzinach obie odmiany dzbanecznikow wykielkowaly yeah Niektóre mają po 2 listki a większość już kiełkuje lub ma 1listka. Zdjęcia wkrótce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 N.rafflesiana wysiana 15.09.2017 zobaczymy jak szybko wykiełkuje A tu prawie 2 tygodniowy gracilis.Z bliska widać już że wychodzi 3 owadozerny listek Wie ktoś może kiedy część siewek zginie tak jak jest to napisane w różnych poradnikach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Brawo! Mi też udało się, by wykiełkowały ale przestałem się nimi interesować i padły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Zachęcam do kolejnej próby satysfakcja większa niż przy rosiczkach z nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Października 2017 Autor Share Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Aktualizacja 20.10.2017r Tak wygląda 2 miesięczny gracilis rosnący na mieszance z torfem Dzbaneczniki rosnące na samym mchu mają już dzbanki Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 Po półtora miesiąca szukania na siłę kiełków znalazłem pierwszą rafflesiane.Zobaczymy czy inne urosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Aktualizacja 24.02.2018 Wszystkie siewki gracilis mają się dobrze i ich rozmiar waha się od 5mm do 1,5 cm. Swoje siewki a raczej już małe dzbaneczniki zaczynam nawozić nawozem maxsea.Pierwsze nawożenie odbyło się 2 tyg temu a drugie nawożenie wczoraj.Po dawce nawozu siewki ruszyły z miejsca i produkują kolejne listki.Ze zdjęciami się powstrzymam na razie bo wstawię za 3 tyg jak będą większe a dzisiaj wysialem nowe nasiona rafflesiana. N.rafflesiana data wysiania 24.02.2018r Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Aktualizacja 01.03.2018r Dotarły do mnie nasiona bicalcarata Data wysiania 28.02.18r Będą jeszcze nasiona mirabilis Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) Aktualizacja 08.03.2018r N.gracilis green po nawozie rośnie szybko. Rośliny mają prawie 6 miesięcy. Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Marca 2018 Autor Share Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Aktualizacja 30.03.2018r Dotarły nowe nasionka Mirabilis -duża doniczka Bicalcarata-średnia doniczka Maxima op-mała doniczka Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 2 Maja 2018 Autor Share Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) Aktualizacja 02.05.2018r N.gracilis 'green' 8 miesięcy i kilkanaście dni od wykiełkowania : Nieco ponad 3 cm Nowo wysiane N.domini - 1.05.2018r N.gracilis - 2.05.2018r Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi