Skocz do zawartości

Dzbaneczniki z nasion

Maks02

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,dzisiaj doszły długo oczekiwane nasiona (3 dni czekałem :P ) Nepenthes gracilis 'green' oraz jako gratis odmiana 'speckle' która ma mieć nakrapiane dzbanki w środku lub na zewnątrz dzbanka.Nasiona te zostały zebrane 4 sierpnia więc nie powinno być kłopotów z wykielkowaniem.

Warunki w jakich nasiona są to 25-35°C , oswietlenie to 2x24w(sylvania grolux i aquastar)świetlówki są włączane od 19 do 22 a w zimę będą się świecić od 15 do 22.Wilgotnosc jest prawdopodobnie bardzo wysoka jeśli doniczki są pod nakryciem ale nie mierzyłem.

Kilka fotek.

Nepenthes gracilis 'green'

post-7172-1503683994_thumb.jpg

post-7172-1503684020_thumb.jpg

Nepenthes gracilis 'green' wysialem w dwóch doniczkach z suszonymi mchem sphagmoss i perlitem,nie inaczej było w przypadku Nepenthes gracilis 'speckle' tylko tyle że jest wysianych w jednej doniczce

post-7172-1503684158_thumb.jpg

Dodam jeszcze że większość roślin po osiągnięciu kilku cm będzie można kupić po rozsądnej cenie.

Miłe widziane z waszej strony są wszelakie wskazówki dla mnie na temat dalszej pielęgnacji siewek

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

Super! Bardzo się cieszę że kolejna osoba próbuje wyhodować dzbanecznika z nasion. Na razie tylko zbieram informacje na ten temat, więc z pewnością będę obserwować ten temat.

Jeśli chodzi o jakieś porady to polecam przeczytać to:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...9&hl=nasion

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kupie-N-a...ria-t18013.html

Więcej porad znajdziesz na CPUKu

Mam jeszcze jedno pytanie: skąd kupiłeś nasiona?

Odnośnik do odpowiedzi

Super! Bardzo się cieszę że kolejna osoba próbuje wyhodować dzbanecznika z nasion. Na razie tylko zbieram informacje na ten temat, więc z pewnością będę obserwować ten temat.

Jeśli chodzi o jakieś porady to polecam przeczytać to:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...9&hl=nasion

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kupie-N-a...ria-t18013.html

Więcej porad znajdziesz na CPUKu

Mam jeszcze jedno pytanie: skąd kupiłeś nasiona?

Dzieki,nasiona kupiłem na Facebooku od Sławka (pewnie wiesz którego, wystawiał ostatnio ofertę z nasionami na 2 grupach) ale nasiona były sprowadzane z Malezji.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jeszcze nie wykiełkowało nic :)

Dzisiaj zauważyłem że pod nakryciem z butelki dochodzi do 35°C więc szybko postanowiłem coś zrobić i wyszło mi takie coś :

Z góry przepraszam za jakość,ale widać mniej więcej o co chodzi

post-7172-1504190776_thumb.jpg

Zadaniem tego daszka z foli bąbelkowej jest ochrona nasion przed bezpośrednim słońcem tak jak chroniła je butelka tylko jedynym minusem butelki jest że w środku jest strasznie gorąco a z takim daszkiem nie bo jest otwarty i dmucha na nasiona wentylator 12v podpięty pod napięcie 5v po to by nie zdmuchnął nasion.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

N.rafflesiana wysiana 15.09.2017 zobaczymy jak szybko wykiełkuje

post-7172-1506787978_thumb.jpg

A tu prawie 2 tygodniowy gracilis.Z bliska widać już że wychodzi 3 owadozerny listek

post-7172-1506788965_thumb.jpg

Wie ktoś może kiedy część siewek zginie tak jak jest to napisane w różnych poradnikach?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Aktualizacja 24.02.2018

Wszystkie siewki gracilis mają się dobrze i ich rozmiar waha się od 5mm do 1,5 cm.

Swoje siewki a raczej już małe dzbaneczniki zaczynam nawozić nawozem maxsea.Pierwsze nawożenie odbyło się 2 tyg temu a drugie nawożenie wczoraj.Po dawce nawozu siewki ruszyły z miejsca i produkują kolejne listki.Ze zdjęciami się powstrzymam na razie bo wstawię za 3 tyg jak będą większe a dzisiaj wysialem nowe nasiona rafflesiana.

N.rafflesiana data wysiania 24.02.2018r

post-7172-1519488367_thumb.jpg

post-7172-1519488394_thumb.jpg

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Aktualizacja 02.05.2018r

N.gracilis 'green' 8 miesięcy i kilkanaście dni od wykiełkowania :

Nieco ponad 3 cm :D

post-7172-1525253587_thumb.jpg