Iglacy Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam wszystkich! Podsyłam kilka zdjęć z tegorocznego European Carnivorous Plant Exhibit & Exchange 2017 Odbywającego się w dniach 11-12-13 sierpnia. Miłego oglądania! Hala targowa - na zdjęciach stanowiska Wistuby, Araflory, Vleesetendeplantshop.be Oprócz nich były jeszcze stragany Mirka Srba'y oraz Vegetalement Carnivore. Ogólnie było można zakupić praktycznie wszystko. Wybór nieporównywalny do żadnej imprezy tego typu w naszym kraju. Dużo mega rzadkich klonów i odmian roślin owadożernych, ale również storczyków oraz innych roślin tropikalnych. Według mnie absolutnym hitem okazały się pływacze wodne sprzedawane w plastikowych/szklanych butelkach "na wynos" niestety nie cyknąłem im fotek :c Na wystawie można było obejrzeć mega ciekawą wystawę hodowcy badającego szybkość i wielkość systemów korzeniowych poszczególnych roślin. Ciekawostka - wszystkie rośliny zostały posadzone w tym samym czasie i miały podobne rozmiary: Dla osób, które zakupiły wejściówki były przewidziane bardzo ciekawe wykłady (średnio 3-5 na dzień). Sama wystawa ograniczała się do tradycyjnej ekspozycji ogrodu botanicznego Hortus Botanicus w Leiden. Teren wystawy obejmował hol pierwszego budynku kompleksu razem z platformą zawieszoną pod jego dachem Na dole przy samym wejściu znajdowały się najpospolitsze rośliny w zbiorowych ilościach, czy to na stołach czy za szkłem. Na platformie: (absolutnie najostrzejsze zdjęcie R. dentaty jakie dzisiaj zobaczycie, gwarantuje): Poza pierwszy budynkiem do zwiedzania tradycyjnie udostępniony był cały tamtejszy ogród botaniczny ze wszystkimi jego owadożerami Rok temu obiecałem, iż podczas mojej kolejnej wizyty w tym ogrodzie cyknę i wrzucę trochę zdjęć tamtejszych szklarni z dzbankami, a więc proszę Rzut okiem na szklarnie z dzbankami: Co ciekawsze Ogromny dzbanek Jednym z największych rarytasów wystawy była niezwykle rzadka Helka - tak turbo rzadka, że aż zapomniałem jak się nazywa ... (skleroza boli mimo tego co ludzie powiadają xD) Niech jakaś dobra osoba podpowie jak to cudeńko się zwie Na koniec kilka zdjęć z samego ogrodu i jego stałych ekspozycji Szklarnie ze storczykami: Zbiornik wodny na terenie ogrodu: Kwiat Lotosu: To tyle! Pozdrawiam Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Te pływacze nawet ładnie wyglądają. Znikło ci też zdjęcie z tym wielkim lidlessem . Poza tym heliamphora ze zdjęcia to prawdopodobnie H. tatei f. macdonaldae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 26 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak to ona A co do lidlessa. Gigantyczny, metrowej wysokości lidless flavy var. flavy owszem był, po czym został momentalnie sprzedany Nie zdążyłem zrobić mu zdjęcia ... x) Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Piękna relacja Iglaczku i naprawdę dobre zdjęcia biorąc pod uwagę wykonanie ich telefonem. Chyba ująłeś na zdjęciu kogoś, kto wedle mojej wiedzy nie dał uprawnień do publikowania swojej podobizny na łamach forum Turbohelka to oczywiście H. macdonaldae - H. tatei na chwilę obecną nie posiada żadnych form ani podgatunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Przypatrzyłeś się może jak zbudowane są te pojemniki. Ciekawi mnie jak robią to tak by podłoże nie barwiło wody, na zdjęciach jest krystalicznie czysta niemal. Otwory wyglądają na całkiem duże więc jak oni to zrobili? No i oczywiście dziękuje za relacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 26 Sierpnia 2017 Share Napisano 26 Sierpnia 2017 Może płukane z X razy. Sam jestem ciekaw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Konstrukcja bardzo prosta, opracowana swego czasu przez Geoffa Wonga i na dobrą sprawę wszystko widać na zdjęciu. Jeden pojemnik pełniący rolę doniczki o ażurowym dnie wsadzony jest w drugi szczelny, wypełniony wodą. Oczywistym jest, że woda jest świeżo wymieniona na potrzeby ekspozycji. Myślę, że posadzenie żenlisei w np. martwym mchu torfowcu pozwoliłoby dłużej cieszyć się klarowną wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Konstrukcja bardzo prosta, opracowana swego czasu przez Geoffa Wonga i na dobrą sprawę wszystko widać na zdjęciu. Jeden pojemnik pełniący rolę doniczki o ażurowym dnie wsadzony jest w drugi szczelny, wypełniony wodą. Oczywistym jest, że woda jest świeżo wymieniona na potrzeby ekspozycji. Myślę, że posadzenie żenlisei w np. martwym mchu torfowcu pozwoliłoby dłużej cieszyć się klarowną wodą. Szkoda, myślałem że to coś innego niż tylko zasługa świeżo wymienionej wody, że ktoś coś opracował na tyle pomysłowo, że jakoś da radę bez wymiany. No nic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Ah... Ptaah mnie ubiegł w odpowiedzi, ale przynajmniej już wszystko jasne Byłem przy ustawianiu pojemnika z U. reniformis. Facet najpierw wyciągnął tę plastikową wkładkę z podłożem i rośliną (na nóżkach), przemył ją delikatnie wodą, po czym wstawił do większego zbiornika. Potem już tylko zostało powolne i delikatne wlewanie wody po ściankach większego pojemnika, tak aby poziom wody stopniowo się podnosił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi