Skocz do zawartości

Jeden dzbanuszek

ojeja

Rekomendowane odpowiedzi

post-7387-1504378984_thumb.jpg

post-7387-1504378857_thumb.jpg

Witam. W końcu się doczekałam :) . Ale mam takie małe pytanie. Mianowicie, ów rozwijający się dzbanuszek, właściwie przez cały czas od kiedy urósł był tak jakby uschnięty. Nawet po przesadzeniu. Teraz kiedy minęły prawie trzy miesiące od przesadzenia odżył i "wziął" się za siebie co widać. Ale zastanawiam się nad jednym, mianowicie dzbanecznik rosnie sobie radośnie cały czas, wypuszczając wąsy z zawiązkami dzbanuszków. Czy istnieje jakaś szansa, że te które rosną nad tym rozwijającym się dzbanuszkiem też mogą się wkrótce, albo w najbliższym czasie zdecydowac na rozwinięcie? Bo zastanawiałam się, i nadal zastanawiam nad przycięciem wierzchołka.

Pozdrawiam

Edytowane przez ojeja
Odnośnik do odpowiedzi

post-7387-1504378984_thumb.jpg

post-7387-1504378857_thumb.jpg

Witam. W końcu się doczekałam :) . Ale mam takie małe pytanie. Mianowicie, ów rozwijający się dzbanuszek, właściwie przez cały czas od kiedy urósł był tak jakby uschnięty. Nawet po przesadzeniu. Teraz kiedy minęły prawie trzy miesiące od przesadzenia odżył i "wziął" się za siebie co widać. Ale zastanawiam się nad jednym, mianowicie dzbanecznik rosnie sobie radośnie cały czas, wypuszczając wąsy z zawiązkami dzbanuszków. Czy istnieje jakaś szansa, że te które rosną nad tym rozwijającym się dzbanuszkiem też mogą się wkrótce, albo w najbliższym czasie zdecydowac na rozwinięcie? Bo zastanawiałam się, i nadal zastanawiam nad przycięciem wierzchołka.

Pozdrawiam

Nie tnij wierzcholka,póki jeszcze jest słońce niech rośnie i rozwija nowe dzbanki.Dzbanecznika najlepiej na wiosnę uciąć można nawet przy samej ziemi,a tu masz instrukcje co zrobić z fragmentami łodygi http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php .

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Witam. Odświeżam temat, dlatego że mam (jak zwykle) pytanie. Otóż w/w dzbanecznik po przycięciu wziął sie za siebie po przycięciu. Ładnie rosnie i dzbankuje. problem polega na tym, że rosnie, i rośnie. Na obecną chwilę, ma ponad 1,5 m wysokości, i prawie zawadza o sufit. Wolała bym, żeby zamiast rosnąc w górę, rozrósł się bardziej w odrostach, które jak zauważyłam znów się pojawiają. Czy jeśli utnę mu czubek, albo przytnę na mniej więcej wysokości tych odrostów, to w przyszłości te odrosty nie będą tak "szybowały" w górę, tylko bardziej będa się rozrastać na boki? Bo przyznam że perspektywa takiego wzrostu trochę mnie przeraża, bo każdy powiew wiatru poruszający firaną, powoduje że cały dzbaneczki się rusza i obawiam się że może spaść z okna.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Czesc !

Mialem podobna sytuacje wlasnie z 1,5m osobnikiem kiedys :) Ja przycialem wierzcholek i zaczely sie pojawiac odrosty. Jednak cala roslina wydawala mi sie dosc "stara" i postanowilem pociac i porozsadzac. Kolejne ni edoprowadzam do tak duzego wzrostu.

Odnośnik do odpowiedzi