Skocz do zawartości

zasilanie led i wiatraka

grabi

Rekomendowane odpowiedzi

Będę robił sobie w końcu nowe oświetlenie, bo stare się psuje z przegrzania. Nową lampkę będę robić na diodach 3w. Czy pod driver 72W 600mA 54 - 84V mogę podpiąć szeregowo diody i wentylator pc do radiatora? Obecnie wentylator chodzi na zasilaczu od ładowarki 5v 0,7A więc myślę że jak dostanie prąd 600mA to chyba też będzie działał. Proszę o poradę.

Odnośnik do odpowiedzi

Będę robił sobie w końcu nowe oświetlenie, bo stare się psuje z przegrzania. Nową lampkę będę robić na diodach 3w. Czy pod driver 72W 600mA 54 - 84V mogę podpiąć szeregowo diody i wentylator pc do radiatora? Obecnie wentylator chodzi na zasilaczu od ładowarki 5v 0,7A więc myślę że jak dostanie prąd 600mA to chyba też będzie działał. Proszę o poradę.

Nie będzie ponieważ wentylatory są na napięcie stałe a nie prąd stały. Musisz mieć zasilacz z napięciem stałym na wyjściu zgodnym z potrzebami wentylatora. Najczęściej jest to 5, 12 lub 24V.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co do mnie mówisz :) Proszę o wersję bardziej łopatologiczną.

Z mojej znajomości elektryki nabytej w szkole (co prawda szkoła była dawno temu) to najważniejsze jest natężenie. Dlatego zapytałem się, czy wentylator pc (12V 0,7A) będzie pracował jak dostanie prąd o natężeniu 0,6A. Co do napięcia to przykładowo 84V na zasilaczu, gdzie będą diody 3w to 3v*24=72v i do tego wentylator w jednym szeregu z diodami 72+12=84V. Wydaje mi się, że dobrze myślę.

Edit:

Dobra już rozumiem o co chodzi. Dziękuję za ostrzeżenie.

Edytowane przez grabi
Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co do mnie mówisz :) Proszę o wersję bardziej łopatologiczną.

Z mojej znajomości elektryki nabytej w szkole (co prawda szkoła była dawno temu) to najważniejsze jest natężenie. Dlatego zapytałem się, czy wentylator pc (12V 0,7A) będzie pracował jak dostanie prąd o natężeniu 0,6A. Co do napięcia to przykładowo 84V na zasilaczu, gdzie będą diody 3w to 3v*24=72v i do tego wentylator w jednym szeregu z diodami 72+12=84V. Wydaje mi się, że dobrze myślę.

Nie wiem czy da się prościej, ale może to napisze tak. Masz wentylator na 12V DC to musisz mieć też zasilacz na 12V DC czyli napięcie stałe. I generalnie tyle w temacie. Jak mnie nie wierzysz to podepnij wentylator pod obwód z diodami zasilanymi przez zasilacz prądu stałego.

Odnośnik do odpowiedzi