Skocz do zawartości

Idebtyfikacja choroby, problemu

Cupra111

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po dłuższej przerwie. Potrzebuje pomocy ponieważ nie mam pomysłu na przyczynę zamierania moich rosiczek. Objawy przedstawiam na zdjęciach. Problem dotyczy sub- i tropikalnych, od ok. 3 miesięcy zaczynają zamierać liście, problem zaczyna się od pułapek ( jak na zdjęciach) po czym cała roślina zamiera. Niektóre odbiły z korzenia, niektóre zginęły bezpowrotnie (intermedia, tomentosa var.glabrata, affinis). Niektóre egzemplarze miałem już ok 2 lat, warunki mają cały czas takie same - bardzo dobre, takie jakich wymagają, zresztą większość roślin ma się rewelacyjnie. Na razie moje działania polegały na dezynfekcji całego zbiornika, w którym wszystkie stoją i podkarmieniu. Niestety problem się utrzymuje, olejne egzemplarze nie są zajmowane. Macie jakieś pomysły co to jest? pozdrawiam !!! ;)

post-6863-1505237846_thumb.jpg

post-6863-1505237872_thumb.jpg

post-6863-1505237882_thumb.jpg

post-6863-1505237894_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia są małej rozdzielczości - raczej poglądowe na temat. Widać jakieś ślady robaków lub przebarwienia od grzybów? (ziemiółki, nici przędziorków itd.). Jak z pleśnią? Jeśli nic nie widać to bym proponował przepłukać korzenie w wodzie destylowanej, potem w wodzie z topsinem i przesadzić do nowego podłoża. Miałem kiedyś podobny przypadek - jedną roślinę straciłem, z 3 słabo przędły (kupiłem w doniczkach z torfem). Po przesadzeniu po 2-4 tygodniach odżyły.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie! Zanim poprosiłem nasze forum o pomoc to oczywiście, że zwracałem uwagę na ewentualne widoczne objawy zakażenia ale nic nie stwierdzam - żadnych owadów, objawów obecności grzybów (pleśni, strzępek grzybni). Dlatego pytam czy ktoś ma jakiś pomysł bo mi ich już brakuje... Przesyłam najbardziej poglądowe zdjęcie jeszcze raz w większej objętości. Dzięki grabi, może ktoś jeszcze rzuci okiem i zabierze głos? pozdrawiam

post-6863-1505323372_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi