Marcin17 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Witam, mam nasiona dwóch dzbaneczników - rafflesiana oraz ampularia. Razem z nasionami otrzymałem torf. Jak mam je zasiać? Wiem, że były już podobne tematy i poradniki, ale chciałbym aby ktoś to mi dobrze wytłumaczył, bo nie mam doświadczenia w siewie tych roślin, ale przecież nasion nie wyrzucę. Proszę pomóżcie Edytowane 19 Września 2017 przez Marcin17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Nasiona najlepiej wysiać na posiekanym suszonym sphagnum.Nasiona siejemy w przeźroczystych pojemniczkach np.na kanapki a jeśli nie mamy pokrywki do pojemniczek wsadzamy do worka strunowego.Mozesz pokazać te nasiona? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Dzięki za odpowiedź Niestety chwilowo nie mogę pokazać nasion, ponieważ nie ma mnie w domu, ale jak tylko wrócę to wrzucę zdjęcia. Do podłoża nie dodawać torfu? Jest na forum poradnik, w którym jest napisane, że siewka traktuje torf jako nawóz i lepiej rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Dzięki za odpowiedź Niestety chwilowo nie mogę pokazać nasion, ponieważ nie ma mnie w domu, ale jak tylko wrócę to wrzucę zdjęcia. Do podłoża nie dodawać torfu? Jest na forum poradnik, w którym jest napisane, że siewka traktuje torf jako nawóz i lepiej rośnie. To znaczy można siać na torfie a raczej na mieszance torfu bo ja samym to ja bym nie siał.Zrob mieszankę dobrze przepuszczalną a na górę cieniutką warstwę torfu tak żeby nasiona dobrze leżały.Jesli nie masz sphagnum suszonego to polecam się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Dzięki, ale mam jeszcze mech, zostało mi od storczyka Jak jest ze światłem, bo czytałem, że muszą być oświetlone, a niestety chwilowo nie będę im mógł zapewnić lampy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Dzięki, ale mam jeszcze mech, zostało mi od storczyka Jak jest ze światłem, bo czytałem, że muszą być oświetlone, a niestety chwilowo nie będę im mógł zapewnić lampy. Światło minimum 12 godzin,ale nie może być to bezpośrednie promienie słoneczne i nie może też być bezpośrednio pod świetlówką.Kup na razie zwykłą świetlówkę zintegrowaną na gwint E27 ale na dłuższą metę to lepsza świetlówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Światło minimum 12 godzin,ale nie może być to bezpośrednie promienie słoneczne i nie może też być bezpośrednio pod świetlówką.Kup na razie zwykłą świetlówkę zintegrowaną na gwint E27 ale na dłuższą metę to lepsza świetlówka. To chyba wstawię je do kuchni, mam tam taką żarówkę, a przy okazji często jest tam zapalone światło, to można palić trochę dłużej Bezpośrednie promienie odpadają, a co gdy mam okno południowe, zasłonięte przez inny budynek? Jest tam widno, ale nie ma bezpośredniego słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 To dobrze,najważniejsza jest wilgotność,później swiatlo.okno południowe jest dobre tym bardziej że jest zasłonięte.Jak chcesz wstawić nasiona do kuchni?będziesz trzymać je pod sufitem obok żarówki? Żarówka ma być blisko rośliny 20cm,kup taką zintegrowaną energooszczędną świetlówkę o barwie 6500k,ale postaram się jak najszybciej kupić jakąś świetlówkę lub żarówkę power LED do roślin za 20 zł.Nie masz terrarium żeby wsadzić tam nasiona?a i pokaż w końcu te nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Nie napisałeś jaka ma być odległość, tylko, żeby nie było zbyt blisko. Nie mam terrarium, bo uprawiam głównie rośliny, które go nie potrzebują. Z tymi nasionami jest przez przypadek, bo dostałem je, można powiedzieć, w prezencie. Może być taka świetlówka od akwarium? http://tiny.pl/gjz64 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Na opakowaniu jest napis "plant" więc można się sugerować że ta lampka ma coś wspólnego z roślinami.Chodzilo mi bardziej o http://allegro.pl/zarowka-led-grow-15w-e27...6939936219.html tylko cena trochę droga a zostałem poinformowany że koło września będą na roraimie,ale zostałem oszukany.Co do odległości to nie chodziło mi o to żeby lampa była aż na suficie tylko 20-25 cm od roślin i najlepiej jeszcze czym te nasiona powinny być osłonięte.Czy te nasiona wyglądają jak te wysiane ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Nie myśl sobie, że nie chcę pokazać tych nasion, po prostu zostały w Warszawie, a jestem teraz poza nią. Jest też taka lampka, ma 10W i temperaturę 6500K oraz 8000K. Może uda mi się znaleźć inną, a będzie mi łatwiej podłączyć, bo gwint E27 musiałbym podłączyć do oprawki, a tę akwariową przyczepię do akwarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 No to rób jak uważasz.W obu przypadkach rośliny będą rosły dobrze,ale z tą LED za 95zl to trochę drogoPowiedz mi tylko czy te nasiona wyglądają jak te wyżej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 No to rób jak uważasz.W obu przypadkach rośliny będą rosły dobrze,ale z tą LED za 95zl to trochę drogoPowiedz mi tylko czy te nasiona wyglądają jak te wyżej. Po prostu od jakiegoś czasu chciałem dokupić lampkę do akwarium, a tak gdy nie będę potrzebował tej dla dzbaneczników to pójdzie nad akwarium. Tylko powiedz mi ile min. musi mieć watów. Wydaje mi się, że te moje nasiona wyglądają tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Dla dzbanecznika taka dioda 6w będzie się nadawać.Co masz na myśli że nie będziesz potrzebował tej lampki i pójdzie do akwarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Dla dzbanecznika taka dioda 6w będzie się nadawać.Co masz na myśli że nie będziesz potrzebował tej lampki i pójdzie do akwarium? Np. gdyby nic nie wykiełkowało, poza tym siewek też chyba nie trzeba doświetlać cały czas, latem wystarczająco święci słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi