Maks02 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 (edytowane) A na zimę będziesz demontować lampę z akwarium?I co później?Wyhodowanie takiej rośliny z nasion żeby później jej w zimę nie doświetlać mija się moim zdaniem z celem.Lepiej sprzedaj te nasiona komuś niż mają później się męczyć w zimę na parapecie bez światła. Edytowane 19 Września 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 A na zimę będziesz demontować lampę z akwarium?I co później?Wyhodowanie takiej rośliny z nasion żeby później jej w zimę nie doświetlać mija się moim zdaniem z celem.Lepiej sprzedaj te nasiona komuś niż mają później się męczyć w zimę na parapecie bez światła. Ta lampa jest zakładana na jedną z szyb akwarium, więc nie ma żadnego problemu z jej zakładaniem i zdejmowaniem. W sumie co ja się będę martwił, aby te nasiona wykiełkowały, wtedy to mogę im z 10 lamp kupić, jeśli to pomoże im rosnąć Tylko jeśli okaże się, że nic z tego, sam wiesz najlepiej, chyba nigdy nie kiełkuje 100% nasion, to wtedy lampę mogę wykorzystać inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Ważne żeby w tą zimę światło miały i w następną też chyba że chcesz żeby stały w miejscu.Ta lampa z tego co widziałem to świeci na jakąś tam odleglosc więc jeśli masz możliwość to możesz doniczkę postawić tuż obok akwarium.Pamietaj żeby nasiona miały wysoką wilgotność,więc polecam zrobić terrarium,lub chociaż zwykle awkarium z wentylatorem.Wiesz może ile czasu mają już twoje nasiona?jak są młode to wykiełkują Ci dość szybko(u mnie było to 3tyg). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Ważne żeby w tą zimę światło miały i w następną też chyba że chcesz żeby stały w miejscu.Ta lampa z tego co widziałem to świeci na jakąś tam odleglosc więc jeśli masz możliwość to możesz doniczkę postawić tuż obok akwarium.Pamietaj żeby nasiona miały wysoką wilgotność,więc polecam zrobić terrarium,lub chociaż zwykle awkarium z wentylatorem.Wiesz może ile czasu mają już twoje nasiona?jak są młode to wykiełkują Ci dość szybko(u mnie było to 3tyg). Przedtem mówiłeś, że może być przeźroczyste pudełko z wieczkiem, może być takie coś, póki nie mam terrarium? Nasiona były zbierane 3 tygodnie temu, osoba, od której je mam, ma znajomych w mejscu gdzie były zbierane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Przedtem mówiłeś, że może być przeźroczyste pudełko z wieczkiem, może być takie coś, póki nie mam terrarium? Nasiona były zbierane 3 tygodnie temu, osoba, od której je mam, ma znajomych w mejscu gdzie były zbierane. No to mamy chyba nasiona z tego samego źródła . Ja zostałem poinstruowany że nasiona mają być w terrarium i na dodatek w worku lub pudelku,szybko się przekonałem dlaczego tak bo na drugi dzień rano przez otwarte okno w terrarium było 15stipni a po drugie prędzej czy później będzie potrzebował terrarium bo w pudełku nie będziesz trzymał tego wiecznie .Ja obecnie swoje gracilisy trzymam bez pudełka w terrarium i wykielkowaly.Obecnie swoje wysiane rafflesiana trzymam w pudełkach tylko dla tego że stoją piętrowo . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Tobie już wykiełkowały, a ja dostałem je dopiero w niedzielę To prawda, kiedyś będą zbyt duże, ale nie będę nic dla nich specjalnego robił, póki nie wykiełkują u trochę podrosną, bo się okaże, że nic z tego nie będzie i zostanę z pustym terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 To w czym mam w końcu je zasiać? Czy światło jest potrzebne od pierwszego dnia, czy na razie wystarczy słońce (od przyszłego tygodnia ma być go więcej). W tej chwili nie mogę kupić dodatkowego oświetlenia, więc lepiej poczekać na zakup czy siać od razu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Światła potrzebują minimum 12 godzin.Im dłużej będziesz zwlekać tym dłużej będziesz czekał aż Ci coś wykiełkuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 A w czym je zasiać? Może być to pudełko? W czym je zasiałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 Możesz nawet wysiać je do wiadra,najlepiej żeby było przezroczyste. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 A jakie podłoże zastosowałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 A jakie podłoże zastosowałeś? Suszone sphagnum z dodatkiem perlitu i troszeczkę torfu dla 2 pojemników a w 3 zastosowałem samo suszony e sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 I które z nich okazało się lepsze? Już coś wiadomo? I jeszcze jedno, ile mam podlać podłoże zanim je czymś zakryję z zewnątrz, np. wieczkiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 I które z nich okazało się lepsze? Już coś wiadomo? I jeszcze jedno, ile mam podlać podłoże zanim je czymś zakryję z zewnątrz, np. wieczkiem? Wydaje mi się że na mieszance z torfem wykiełkowało więcej,ale może to tylko na ciemnym więcej siewek widać a na samym mchu który na dodatek odżył na pewno widać mniej siewek bo obraz się zlewa.Podlac musisz tyle żeby podłoże było trochę więcej mokre niż wilgotne czyli nie wilgotne ale nie mokre.Radze zapewnić dobrą wentylację lub chociaż otwieraj pudełko raz dziennie żeby nie spleśniały nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 Jak długo mam je wietrzyć w ciągu dnia? Mech mi raczej nie odrośnie, bo tak jak ktoś tutaj zalecał wypiekłem go w piekarniku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi