Maks02 Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 Jak długo mam je wietrzyć w ciągu dnia? Mech mi raczej nie odrośnie, bo tak jak ktoś tutaj zalecał wypiekłem go w piekarniku. Trudno mi powiedzieć,ja w terrarium to pudełka trzymam lekko uchylone plus zrobiłem 2 otwory na przeciwnych sciankach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Jakiej wysokości powinien być taki pojemniki na nasiona łącznie z przykrywką? Mam taki, w których kupuje się np. pączki, jest uchylany, więc można przewietrzyć, ale czy starczy z wysokości? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Dzbanecznikow dopiero po kilku latach przejdzie w fazę pnącza więc się nie martw.Po roku będzie miał kilka cm szerokości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Martwię się raczej o wysokość, ten pojemnik jest akurat szeroki. Co do podłoża to perlit z torfem i mchem, a na wierzch mam dać warstwę samego torfu, czy nie? I w jakich proporcjach? Minęło tyle czasu, a ja wciąż nie zasiałem, ale nie chcę już dłużej zwlekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 (edytowane) Martwię się raczej o wysokość, ten pojemnik jest akurat szeroki. Co do podłoża to perlit z torfem i mchem, a na wierzch mam dać warstwę samego torfu, czy nie? I w jakich proporcjach? Minęło tyle czasu, a ja wciąż nie zasiałem, ale nie chcę już dłużej zwlekać. Nie martw się o wysokość bo dzbanecznik po bardzo dłuuugim czasie zacznie rosnąć w górę.Tak mech z perlitem a na górę taka 1mm warstwa żeby nasiona tylko równo leżały.Pokaz ten pojemnik. Edytowane 30 Września 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Czyli do podłoża nie dodawać torfu? Podobno siewki traktują go jak nawóz, tak ktoś pisał na forum. A jak tam Twoje dzbaneczniki? Rosną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Jak chcesz no to dodaj tego torfu bo na mchu rosną dobrze jak i na mieszance z torfem.Pudełko w sam raz podłoża nasyp tak po brzegi jednej części pudełka a druga część otwierana będzie pusta.Moje dzbaneczniki rosną dobrze i pojawia się 3 listek który jest owadozerny . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Z tym torfem to się pytam, bo się nie znam, ale z drugiej strony jeśli ma zaszkodzić to wolę dać go mniej. Przy okazji razem z nasionami dostałem torf, myślisz, że się nada? Czy lepiej poszukać jakiegoś na torfowisku? Fajnie by było, jakby moje rosły tak dobrze jak Twoje A to nie są rośliny zbyt proste w uprawie. Podłoże mam podać przed posianiem nasion? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Jak torf wygląda dobrze(brązowy ) to wymieszaj z mchem (2 części mchu i 1 torfu + perlit) a jak torf wygląda źle to na mchu też wykielkują.Z torfowiska nie wolno brać torfu .Czyli jeszcze raz w pigułce: na dno pojemnika podłoze,na podłoże nasiona i wystarczy czekac.Nic już nie kombinuj z tymi nasionami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Wygląda brązowo, więc go dam. Powiedz mi jeszcze, ile mam podlać tp podłoże i czy przed wysiewem nasion, czy po. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Najpierw musisz podlać podłoże a potem wysiewałeś nasiona.Ja swoje podłoże podlałem na maksa a nadmiar wody wylałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 1 Października 2017 Autor Share Napisano 1 Października 2017 Czyli dobrze zrobiłem Słońce samo nie wystarczy, więc wstawię je pod lampę akwarium. Jeśli będzie za mało światła to kupię nową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Zostawiłem nasiona zamknięte w pudełku przez weekend i pojawiły się na niektórych grzyby, co mam zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Mi znajomy mówił żeby samych nasion nie spryskiwać topsinem.Poki ktoś jeszcze się nie wypowie to możesz spryskać wodą destylowaną- tak mi zalecał znajomy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Czyli spryskać nasiona ze strzępkami zwykłą wodą destylowaną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi