Skocz do zawartości

Uprawa dzbanecznika z nasion

Marcin17

Rekomendowane odpowiedzi

Jak długo mam je wietrzyć w ciągu dnia? Mech mi raczej nie odrośnie, bo tak jak ktoś tutaj zalecał wypiekłem go w piekarniku.

Trudno mi powiedzieć,ja w terrarium to pudełka trzymam lekko uchylone plus zrobiłem 2 otwory na przeciwnych sciankach.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Martwię się raczej o wysokość, ten pojemnik jest akurat szeroki.

Co do podłoża to perlit z torfem i mchem, a na wierzch mam dać warstwę samego torfu, czy nie? I w jakich proporcjach? Minęło tyle czasu, a ja wciąż nie zasiałem, ale nie chcę już dłużej zwlekać.

Odnośnik do odpowiedzi

Martwię się raczej o wysokość, ten pojemnik jest akurat szeroki.

Co do podłoża to perlit z torfem i mchem, a na wierzch mam dać warstwę samego torfu, czy nie? I w jakich proporcjach? Minęło tyle czasu, a ja wciąż nie zasiałem, ale nie chcę już dłużej zwlekać.

Nie martw się o wysokość bo dzbanecznik po bardzo dłuuugim czasie zacznie rosnąć w górę.Tak mech z perlitem a na górę taka 1mm warstwa żeby nasiona tylko równo leżały.Pokaz ten pojemnik.

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz no to dodaj tego torfu bo na mchu rosną dobrze jak i na mieszance z torfem.Pudełko w sam raz okej podłoża nasyp tak po brzegi jednej części pudełka a druga część otwierana będzie pusta.Moje dzbaneczniki rosną dobrze i pojawia się 3 listek który jest owadozerny .

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym torfem to się pytam, bo się nie znam, ale z drugiej strony jeśli ma zaszkodzić to wolę dać go mniej. Przy okazji razem z nasionami dostałem torf, myślisz, że się nada? Czy lepiej poszukać jakiegoś na torfowisku?

Fajnie by było, jakby moje rosły tak dobrze jak Twoje :) A to nie są rośliny zbyt proste w uprawie. Podłoże mam podać przed posianiem nasion?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak torf wygląda dobrze(brązowy ) to wymieszaj z mchem (2 części mchu i 1 torfu + perlit) a jak torf wygląda źle to na mchu też wykielkują.Z torfowiska nie wolno brać torfu .Czyli jeszcze raz w pigułce: na dno pojemnika podłoze,na podłoże nasiona i wystarczy czekac.Nic już nie kombinuj z tymi nasionami.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...