4rtron Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 (edytowane) Hej Wam! Ostatnio wrzuciłem swoją muchołówkę i cefalotusa do kuli. Do tego dojdzie mi jeszcze heliamfora heterodoxa. Póki co są to małe osobniki, a kula jest dość spora Tutaj rodzi się moje pytanie: czym mógłbym wypełnić resztę miejsca? Na spodzie mam keramzyt, na tym warstwa kwaśnego torfu z perlitem i powbijane doniczki z powyższymi roślinkami. Z tego co się orientowałem i co powiedziano mi w ogrodniczym - nadawały by się tam jakieś paprotki, ale to stanowczo za duże rośliny. Może macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam! Edytowane 19 Września 2017 przez 4rtron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 po pierwsze muchołówka się nie nadaje ponieważ jest to roślina która może rosnąć bez kuli i po za tym zimuje a jeśli dasz helke tam gdzie zimujesz muchołówka to ta zginie. Możesz kupić pływacze wszystkie epifityczne i większość lądowych wymaga podwyższonej wilgotności powietrza. Wiele z nich w wysokiej wilgotności ładnie i chętnie kwitnie mogę ci polecić Utricularia subulata i Utricularia sandersonii. Jeśli masz naprawdę dużo miejsca możesz kupić drugą helkę (jakąś prostą odmianę). Myślę jednak że pływacze są najlepszym rozwiązaniem Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rtron Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Muchołówka może rosnąć bez, owszem. Ale czy to przeszkadza, że ją tam wrzuciłem? Do zimowania ją wyjmę, tak jak mówię mam każdą roślinkę zakopaną w swojej własnej doniczce, więc to nie kłopot ją wyjąć. Pływacze! No dla mnie bomba, póki co zagłębiam się w temat, ale z wyglądu to jest właśnie to, czego szukałem Dzięki wielkie, super pomysł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Jeśli możesz ją wyciągnąć to rzeczywiście nie ma problemu ale to nie zmienia faktu że moim zdaniem do kuli (czyli podwyższonej wilgotności powietrza) najlepiej włożyć rośliny które tej wilgotności wymagają (ale to tylko moje zdanie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rtron Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Jeśli możesz ją wyciągnąć to rzeczywiście nie ma problemu ale to nie zmienia faktu że moim zdaniem do kuli (czyli podwyższonej wilgotności powietrza) najlepiej włożyć rośliny które tej wilgotności wymagają (ale to tylko moje zdanie) Jak mi się miejsce skończy to ją wymienię, a póki mam tam pustki, to ładnie się prezentuje w tej kuli W każdym razie dzięki za sugestie i pomysł z tymi pływaczami. Będę musiał zrobić im tam chyba osobne bagienko odgrodzone kamieniami, bo chyba potrzebują więcej wody niż heliamfora i cefalek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Moim zdaniem kula by ładnie wyglądała gdyby w środku była wypchana żywym sphagnum i w sphagnum byłyby posadzone helki i plywacze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rtron Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Mech dorzucę, to jest pewne. Ale póki co, to kula stoi od kilku dni i dopiero jest w fazie wstępnej Kto wie co z tego wyniknie, bo pomysłów jest co raz więcej. Pływacze na pewno wrzucę, bo czytam o tych skurczybykach od rana i jaram się jak pochodnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 Ciągle tylko helki i helki w tym temacie mielone, a wszem i wobec wiadomo, że to mało odpowiednie rośliny na parapet, kulę i wszystko wokoło tego. Żeby te rośliny dobrze wyglądały wymagają one bardzo dużej ilości światła i możliwie niskich temperatur, czyli najlepiej terrarium górskiego. W każdych innych warunkach będą smutnymi namiastkami helek. @4rtron Zgaduję, że Twoja H. heterodoxa to raczej jakiś mieszaniec. Czystego gatunku ze świecą szukać w kolekcjach. Jeśli mogę zasugerować coś z większych roślin do uzupełnienia kompozycji, to na pewno poleciłbym rosiczki - jest w czym przebierać począwszy od jednej z najładniejszych i najłatwiejszych Drosera capensis. Pływacze rzeczywiście świetne do zadarnienia powierzchni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi