grabi Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 W końcu zrobiłem swoją lampkę. Nosiłem się z zamiarem od kilku miesięcy ale teraz na urlopie jakoś zebrałem czas, siły, parę groszy i odszukałem parę niepotrzebnych gratów. Chcę najpierw podziękować użytkownikowi Tracer274 za cierpliwość oraz o podpowiedzi. W paru sprawach go posłuchałem, a w paru zrobiłem po swojemu. Ze względu na niższą cenę zakupu i ewentualnej naprawy /korekty - lampkę wykonałem na diodach 3w. Jest tam 12 diód 3w: 1 zielona, 1uv , 2 royal blue i 8 white full spectrum. Te ostatnie wziąłem ze względu na ciekawość. Podobno dają podobne widmo w rejonach czerwonym i niebieskim jak zwykłe fullspectrum + część widma w pozostałym zakresie pasma widzialnego. Przy okazji zrobię test. Nie wiem czy co miesiąc czy co dwa tygodnie będę robił zdjęcia, żeby porównać wzrost i wybarwienie roślin. Uv dla wybarwienia razem w white full spectrum. Royal blue do wzmocnienia pasma niebieskiego i zielona do wybielenia. Ogólnie to mogę powiedzieć że same diody white full spectrum nie wymagają wybielenia. Kolor widzialny to biały pośrodku, ani ciepły ani zimny. Coś może w temperaturze 5000k. Na diody założyłem kolimatory 45 stopni. Na koniec parę zdjęć: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Super! Nie znam się kompletnie na ledach, ale czy one nie są za wysoko? Znacznie za wysoko? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 29 Września 2017 Autor Share Napisano 29 Września 2017 Wg moich obliczeń nie. Kolimatory mają 45 stopni i licząc po trójkącie prostokątnym to potrzeba wysokość 63cm żeby światło pokrywało całą podstawę. Oczywiście docelowo roślin będzie więcej, po prostu położyłem jedną tackę z doniczkami do zdjęcia. Czeka mnie jeszcze przesadzanie (torf już nie ten) i cały blat pod spodem zajmę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi