LoQ Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć jak długo doświetlać roślinki w czasie lata 12h / zimy (?) i jak długo mogą być włączone wentylatory w terrarium? Posiadam dwa wentylatory 8cm jeden wciąga powietrze a drugi wpuszcza. Moje terarrarium ma wielkość 100 x 40 x 40. Posiadam kaptrunice, dzbaneczniki, muchołówki i rosiczke. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Oświetlenie minimum 12godzin.Wętylator u mnie włączony jest cały czas i nie widzę zmian w kondycji roślin a na noc wyłączam.Powiedz mi jakie masz rośliny bo może się okazać że żadna nie potrzebuje terrarium.Kaptornice i muchołówki do zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoQ Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Maks02 napisał: Oświetlenie minimum 12godzin.Wętylator u mnie włączony jest cały czas i nie widzę zmian w kondycji roślin a na noc wyłączam.Powiedz mi jakie masz rośliny bo może się okazać że żadna nie potrzebuje terrarium.Kaptornice i muchołówki do zimowania Tak kaptrunice i mucholki idą na zimowanie a reszta prawdopodobnie zostanie w akwarium A więc tak mam : - dwie kaptrunice z jakiegoś sklepu ogrodniczego jedna taka wyższa zielona pisze Sarracenia a druga taka niska i również Sarracenia. - cztery muchołówki amerykańskie red-green - jedna rosiczke przylądkową albinos - jeden dzbanecznik Rebecca soper Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Rosiczka i dzbanecznik nie wymagają wysokiej wilgotności ale jeśli nie masz zamiaru kupować roślin które wymagają wysokiej wilgotności powietrza to na czas zimy rosiczke i dzbanecznika możesz umieścić w terrarium na czas zimychoćby dlatego żeby rosiczka nie zmarniała a dzbanecznik nie stracił dzbanków z powodu mniejszej ilości światła słonecznego.Jeśli masz zamiar powiększyć swoją hodowlę to polecam rosiczki z queensland i DZBANECZNIKI nizinne oraz część górskich. Edytowane 8 Października 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoQ Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Maks02 napisał: Rosiczka i dzbanecznik nie wymagają wysokiej wilgotności ale jeśli nie masz zamiaru kupować roślin które wymagają wysokiej wilgotności powietrza to na czas zimy rosiczke i dzbanecznika możesz umieścić w terrarium na czas zimychoćby dlatego żeby rosiczka nie zmarniała a dzbanecznik nie stracił dzbanków z powodu mniejszej ilości światła słonecznego.Jeśli masz zamiar powiększyć swoją hodowlę to polecam rosiczki z queensland i DZBANECZNIKI nizinne oraz część górskich. Dziękuje bardzo za pomoc takiej porady potrzebowałem. Mam jeszcze takie pytanko ponieważ po zimie chciałbym te rośliny trzymać razem w tym terarrarium i zasypać odpowiednią ziemią dla danej roślinki żeby to ciekawiej wyglądało. Rosiczki i muchołówki byłby blisko siebie w ziemi dla muchołówek i rosiczek a kapturnice byłby w doniczkach żebym mógł je wyciągać na zimę (wokół miałby rure w której byłaby ta doniczka i tam bym ją podlewał). A dzbanecznik trzymałbym w konarze do którego również bym wsypał ziemię. Oczywiście całość byłaby pokryta mchem. To dobry pomysł? P.s Nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć ale mam nadzieję że zrozumiałeś Czytałem że muchołówki niby nie potrzebują zimowania ale mógłbym je również zrobić w takich doniczkach Edytowane 8 Października 2017 przez LoQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 LoQ napisał: Dziękuje bardzo za pomoc takiej porady potrzebowałem. Mam jeszcze takie pytanko ponieważ po zimie chciałbym te rośliny trzymać razem w tym terarrarium i zasypać odpowiednią ziemią dla danej roślinki żeby to ciekawiej wyglądało. Rosiczki i muchołówki byłby blisko siebie w ziemi dla muchołówek i rosiczek a kapturnice byłby w doniczkach żebym mógł je wyciągać na zimę (wokół miałby rure w której byłaby ta doniczka i tam bym ją podlewał). A dzbanecznik trzymałbym w konarze do którego również bym wsypał ziemię. Oczywiście całość byłaby pokryta mchem. To dobry pomysł? P.s Nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć ale mam nadzieję że zrozumiałeś Czytałem że muchołówki niby nie potrzebują zimowania ale mógłbym je również zrobić w takich doniczkach Muchołówka i kapturnica w terrarium to zły pomysł. Dzbanecznika bym tak nie przyzwyczajał do konara czy co tam masz jeszcze tylko na zimę do terrarium a na wiosnę znowu na parapet.Nie wiem gdzie to czytałeš ale muchołówki potrzebują zimowania po to by odpocząć i zmagazynować energię na następny sezon.Nie jestem pewien ale chyba użytkownik tracer274 mówił kiedyś że nie zimuje muchołówek (nie wiem czy wszystkie czy tylko część nie zimuje) i rosną mu ładne ale on je doświetla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoQ Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Maks02 napisał: Muchołówka i kapturnica w terrarium to zły pomysł. Dzbanecznika bym tak nie przyzwyczajał do konara czy co tam masz jeszcze tylko na zimę do terrarium a na wiosnę znowu na parapet.Nie wiem gdzie to czytałeš ale muchołówki potrzebują zimowania po to by odpocząć i zmagazynować energię na następny sezon.Nie jestem pewien ale chyba użytkownik tracer274 mówił kiedyś że nie zimuje muchołówek (nie wiem czy wszystkie czy tylko część nie zimuje) i rosną mu ładne ale on je doświetla. Rozumiem wielkie dzięki za odpowiedź będę poszukiwać czegoś bardziej pod terarium bo to najbardziej mi się podoba A jeśli chodzi o światło to miałby dobre więc jeszcze pomyśle co by tu zrobić Również wolałbym muchołówki zimować żeby miały lepszy start na wiosnę A jeśli chodzi o zimę czy tam lato to zawsze doświetlać minimum 12h? Czy to jakoś bardziej przeszkodzi przed zimowaniem roślinek? (Muchołówek i kapturnic) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 LoQ napisał: Rozumiem wielkie dzięki za odpowiedź będę poszukiwać czegoś bardziej pod terarium bo to najbardziej mi się podoba A jeśli chodzi o światło to miałby dobre więc jeszcze pomyśle co by tu zrobić Również wolałbym muchołówki zimować żeby miały lepszy start na wiosnę A jeśli chodzi o zimę czy tam lato to zawsze doświetlać minimum 12h? Czy to jakoś bardziej przeszkodzi przed zimowaniem roślinek? (Muchołówek i kapturnic) Rośliny podczas zimowania nie potrzebują tyle światła ile potrzebują podczas okresu wegetacji,wystarczy światło które wpadnie przez okienko w piwnicy i nic więcej.Jeśli myślisz nad oświetleniem to polecam świetlówki sylvania grolux lub aquastar które możesz kupić na zoolight.pl(polecam ten sklep,w lato zamówiłem zestaw oświetleniowy o 14 po południu a następnego dnia rano rośliny były już pod świetlówką ) Jako rośliny pod terrarium mogę Ci polecić N.ampullaria i Drosera adelae lub prolifera.Napisz na forum w dziale kupię a na pewno ktoś odpisze a jak dobrze zagadasz to za wszystko 35zł może zapłacisz a to nie dużo jak na rośliny na start do terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoQ Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Maks02 napisał: Rośliny podczas zimowania nie potrzebują tyle światła ile potrzebują podczas okresu wegetacji,wystarczy światło które wpadnie przez okienko w piwnicy i nic więcej.Jeśli myślisz nad oświetleniem to polecam świetlówki sylvania grolux lub aquastar które możesz kupić na zoolight.pl(polecam ten sklep,w lato zamówiłem zestaw oświetleniowy o 14 po południu a następnego dnia rano rośliny były już pod świetlówką ) Jako rośliny pod terrarium mogę Ci polecić N.ampullaria i Drosera adelae lub prolifera.Napisz na forum w dziale kupię a na pewno ktoś odpisze a jak dobrze zagadasz to za wszystko 35zł może zapłacisz a to nie dużo jak na rośliny na start do terrarium Dziękuje bardzo będę szukać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Ilość światła potrzebna podczas zimowania zależy od temperatury. Im wyższa, tym więcej światła jest potrzebne, aby rośliny nie zrobiły się wiotkie i powykręcane. Dopiero przy temperaturach poniżej 5*C zatrzymuje się fotosynteza i światło w zasadzie nie jest wymagane (pod śniegiem i tak go przecież nie mają). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi