Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze Oświetlenia do Muchołówki i Kapturnicy

Marta999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam piszę w sprawie oświetlenia do roślin owadożernych . Czytałam wiele postów i widać ten temat jest bardzo obszerny , szczególnie dla mnie . Jedni piszą że do oświetlenia najlepsze jest światło niebieskie z czerwonym , inni że tylko światło białe 6500 K , a jeszcze gdzie indziej wyczytałam że światło niebieskie łącznie z dziennym . Więc opinii jest wiele . Od razu podkreślę że nie znam się na tyle by sama zrobić panel Led , czy zamontować inne oświetlenie dlatego najlepszym rozwiązaniem byłyby dla mnie żarówki Led i świetlówki kompaktowe energooszczędne które nie będą zużywały dużo prądu . Aktualnie potrzebuję oświetlić jedną małą Muchołówkę i Kapturnice , niedługo moja kolekcja się powiększy o kilka nowych okazów , ale oprócz tego mam tez inne rośliny nie owadożerne.

Z tego co się orientuję najlepsze światło to te które jest najbardziej zbliżone do światła dziennego:

- temperatura barwowa 6500 K (Kelwinów) światło białe czy zimno białe , niektórzy mówią że im więcej tym lepiej ale moim zdaniem najlepsza będzie ta temperatura która najbardziej odzwierciedli naturalne warunki oświetlenia

-ilość lumenów (podobno im więcej tym lepiej,tyle że nie znam zakresu w jakim powinno się znajdować oświetlanie roślin)

- podbicie w zakresie widma :

a)czerwonego (do kwitnienia i kiełkowania nasion oraz do wydłużenia się pędów roślin)

b)niebieskiego (zwarte,niskie,bardziej rozkrzewione rośliny,lepiej wybarwione liście)

c)światło czerwone i niebieskie razem (sprzyja rozwojowi roślin)

Chlorofil a posiada maximum absorpcji dla długości fal : 410,430,440 nm (fiolet) -tak wyczytałam ale nie wszyscy o tym piszą i 662 nm (bliska czerwień)

Chlorofil b dla : 453 nm (niebieski) i 642 nm (bliska czerwień)

oraz w dalekiej czerwieni 730 nm (IR) niewiele tu jest absorpcji chlorofilu ale jest wpływ na kwitnienie i kiełkowanie

Minimum absorpcji przypada od 500-600 nm (widmo zielone czyli światło nie potrzebne dla mnie) - ale gdzie indziej piszą że od 450 do 550 nm (tego dokładnie nie wiem,które jest dokładniejsze)

- a więc najbardziej cenne dla naszych roślin są fale w zakresach 400-500 nm i 600-700 nm

Na każdej stronie te długości mogą się minimalnie różnić ja pisze tylko to czego się dowiedziałam a jeżeli ktoś miałby dokładniejszy obraz długości fali przy maksymalnej absorpcji chlorofilu to może napisać :)

Co do oświetlenia to mam do wyboru :

-Żarówkę Led Full Spectrum 50 W (tyle że piszę dalej rzeczywista moc : 14-18 w nie wiem jak mam to rozumieć czy zużywa mniej energii czy faktycznie ma mniej WATÓW) . Jakby ktoś mógł pomóc :)

2500-3200 LM (Lumenów) na innej stronie gdzie była praktycznie taka sama pisało że ma 2000-2800 LM (wiec to może się różnić)

Diody : (42 Czerwone + 18 Niebieski + 6 Biały + 6 IR + 6 UV) Całkowita ilość 78 sztuk

Widmo światła :

Czerwony: 660 nm 630 nm

Niebieski: 430 nm

IR: 730 nm

UV: 380 nm (podobno ma to jakaś funkcje sterylizacji-zabijania bakterii czy coś,tak wyczytałam)

Białe: 6500 K

napięcie wynosi 85-265 V

-Świetlówka PHILIPS E27 TORNADO T3 32 W barwa zimna

rodzaj : energooszczędna

barwa światła : biały zimny (6500 K) nie wiem czemu pisało też że temperatura barwowa : 6700 K i nie wiem czym mam się sugerować

jasność : 2150 LM , również niżej pisało strumień św. żarówki : 2160 LM - to też się różni

moc : 32 W

zamiennik : 145 W

klasa energetyczna : A

trwałość : 8000 h

minimalna liczba cykli włączeń/wyłączeń : 8000

zasilanie : 220-240 V

stabilności strumienia świetlnego : 0.65

Chciałam te dwie żarówki zakupić tylko nie wiem czy powinnam je równocześnie używać czy może starczy tylko jedna albo druga? Lub zamiast TORNADO T3 wziąć słabszą Żarówkę PHILIPS E27 TORNADO T2 23 W , parametry ma podobne tyle że różni się tym że ma : 1450 LM , moc : 23 W , zamiennik to : 103 W no i cena jest tańsza . Co radzicie?

Światło białe podobno posiada wszystkie zakresy fal od niebieskiej , zielonej po czerwoną (oczywiście mogę się mylić)

Nie wiem natomiast jak sprawdzić np. na świetlówce 6500 K w jakim zakresie ma największe podbicie widma (kiedy informacja nie jest zamieszczona) , czy w ogóle da się to zrobić ? Sama dopiero oznajmiam się z tematem a tego to w ogóle nie rozumiem :( Żarówka 6500 K ma światło białe , LED podbicie w czerwonym i niebieskim a podobno potrzebne są te dwa parametry to jak mam to wszystko rozumieć? Czy mógłby mi też ktoś wytłumaczyć czy dobrym rozwiązaniem byłby zakup świetlówki kompaktowej 6500 K oraz lampy Led z podbiciem w pasmie czerwonego i niebieskiego czy tylko jednej z nich?

Przepraszam że tak się rozpisałam ale chciałam dokładnie wszystko opisać i dowiedzieć się czy z czymś nie popełniłam błędu :)

Odnośnik do odpowiedzi

UV: 380 nm (podobno ma to jakaś funkcje sterylizacji-zabijania bakterii czy coś,tak wyczytałam)

Do sterylizacji to tam jeszcze brakuje. Światło uv o tej długości fali nie spełnia takiej funkcji.

Na chwilę obecną Tornado wystarczy w zupełności do kilku roślin.

Odnośnik do odpowiedzi