Ptaah Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Witam, Po niedawnej wizycie w OBI i rzucie oka na dział z sukulentami coś mnie i Kropkę napadło (wciąż dochodzimy co lub kto kierował tą napaścią) i postanowiliśmy sprawić sobie kilka Lithopsów, lub jak kto woli, "żywych kamieni". Osobiście preferuję jednak używać terminu "pupy" - rośliny są tak ładne i jędrne, że nic tylko poklepywać Niestety wszystko co jest dostępne u nas w sklepach to holenderski mix - próżno próbować identyfikować ichniejsze gatunki, zatem zaopatrzyliśmy się w opisane rośliny o wiadomym pochodzeniu w niemieckim sklepie. Mam nadzieję, że nasza nowa mini-kolekcja ładnie przezimuje - potem już będzie z górki. Poza Lithopsami istnieje kilka innych ciekawych rodzajów "żywych kamieni", choćby Conophytum, Lapidaria, Fenestraria itd., więc wiosna może być bogata w nowe nabytki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Piękne! Ja zachorowałam na Lithopsy kilka miesięcy temu i postanowiłam sama z nasion coś stworzyć jednak nic nie wyrosło i odpuściłam. Mało zachęcający jest też asortyment w naszych sklepach. Wasze są cudne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Ja za niecierpliwa - do nasion się nie nadaję Te są niemal wszystkie już trzyletnie czyli pełnoletnie Teraz tylko nie zamordować Ptaah im wczoraj zawyrokował 2-tygodniowy żywot w moich rękach.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafixu74 Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Tylko nie przelać i będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Piękne! Ja zachorowałam na Lithopsy kilka miesięcy temu i postanowiłam sama z nasion coś stworzyć jednak nic nie wyrosło i odpuściłam. Mało zachęcający jest też asortyment w naszych sklepach. Wasze są cudne Zachęcam podejść do tematu jeszcze raz i zaopatrzyć się w dorosłe osobniki. Jakkolwiek lata temu gdy miałem krótki epizod w życiu z Lithopsami, uzyskałem je z siewu i kiełkowały całkiem dobrze, to tempo wzrostu może frustrować. Minusem są 3 lata oczekiwania na pierwsze kwiaty, a i "koreczki" dopiero wyglądają efektownie gdy są względnie duże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Zachęcam podejść do tematu jeszcze raz i zaopatrzyć się w dorosłe osobniki. Jakkolwiek lata temu gdy miałem krótki epizod w życiu z Lithopsami, uzyskałem je z siewu i kiełkowały całkiem dobrze, to tempo wzrostu może frustrować. Minusem są 3 lata oczekiwania na pierwsze kwiaty, a i "koreczki" dopiero wyglądają efektownie gdy są względnie duże Tylko oprócz OBI, lerła merlę i Roraimy to chyba w PL nigdzie nie ma kamieniaszków dostępnych od ręki. Ja przynajmniej nie trafiłam. Jak znasz jakiś sklep on-line to daj namiary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 (edytowane) "Nasz" sklep to www.conos-paradise.com. Rośliny i przesyłka za pół darmo, ale ogromna ilość dostępnych gatunków i odmian utrudnia wybór i każe ślęczeć godzinami przed komputerem Ostrzegam - grozi oczopląsem, więc wejście na własną odpowiedzialność! Edytowane 11 Października 2017 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 "Nasz" sklep to www.conos-paradise.com. Rośliny i przesyłka za pół darmo, ale ogromna ilość dostępnych gatunków i odmian utrudnia wybór i każe ślęczeć godzinami przed komputerem Ostrzegam - grozi oczopląsem, więc wejście na własną odpowiedzialność! Matkoboskoczęstochosko zwariowałam. Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 To, że Kropka nie ma cierpliwości do nasion to wiadome, kiedy takie okazy można nabyć gotowe i jak to Ptaah nazwał "jędrne". Polecam serię Bubble butt! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flloo Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Ja posiadam obecnie kilka dorosłych okazów, a z nasion przetrwały trzy maluchy, mają obecnie ok 2 lata mam nadzieję że przeżyją zimowanie. Przed owadożerami lithopsy były moją wielką miłością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Ja posiadam obecnie kilka dorosłych okazów, a z nasion przetrwały trzy maluchy, mają obecnie ok 2 lata mam nadzieję że przeżyją zimowanie. Przed owadożerami lithopsy były moją wielką miłością. Zachęcam w takim razie do podzielenia się zdjęciami Twoich Lithopsów. Pupek nigdy za mało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Nie wiem jakim cudem kupiliście tak mało tego cholerstwa, ja przy pierwszej weryfikacji koszyka miałam 35 Lithopsów i 30 paczek nasion wacko Edytowane 12 Października 2017 przez ewka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 "Nasz" sklep to www.conos-paradise.com. Rośliny i przesyłka za pół darmo, ale ogromna ilość dostępnych gatunków i odmian utrudnia wybór i każe ślęczeć godzinami przed komputerem Ostrzegam - grozi oczopląsem, więc wejście na własną odpowiedzialność! Zwracam się z uprzejmą prośbą o jakieś bardziej odpowiednie ostrzeżenie. Cytując Jacka Balcerzaka boksera "Wszedłem i wyjść nie mogę". Tak spytam ciężkie to w hodowli? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 (...) Polecam serię Bubble butt! Mnie czy Ptaah'olowemu? Łukash'ku nadajesz takim kodem, że musiałam sobie to coś w Google wklepać... i już wiem czego po krzakach w czasie joggingu wypatrujesz A wracając do roślin Zostały właśnie porządnie zlane, jako że zasoby internetowe podają, że to pora na podlewanie bezpieczna... teraz okaże się czy będzie trzeba zakupić nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Tak spytam ciężkie to w hodowli? Cytując wstęp do artykułu lithops'owego na stronie Sublime Succulents: "Lithops are simultaneously the easiest and the hardest succulents to care for. They practically demand to be ignored; you’ll find they fare far better with little intervention. But alas, they are too interesting to be ignored completely." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi