tracer274 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Cytując wstęp do artykułu lithops'owego na stronie Sublime Succulents: "Lithops are simultaneously the easiest and the hardest succulents to care for. They practically demand to be ignored; you’ll find they fare far better with little intervention. But alas, they are too interesting to be ignored completely." No to już mogę sobie pomarzyć, że uda się uchować część następnej wypłaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flloo Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Moje to kundelki z Obi, nie mają tak ciekawych kolorów jak Twoje Ładny widok niestety już nieaktualny. W sierpniu zaczęły z jakiegoś powodu umierać, zostały tylko trzy największe. (*) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 Co prawda kundelki, ale też ładne i kolorowe. Wiadomo - my mieliśmy w czym przebierać, więc siłą rzeczy mamy w kolekcji zróżnicowane rośliny. Widzę, że masz już pierwsze świeże pupy rodzące się Ciekawe jak to będzie z naszymi w tym roku Dziękuję za zdjęcia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafixu74 Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 Nie wiem jakim cudem kupiliście tak mało tego cholerstwa, ja przy pierwszej weryfikacji koszyka miałam 35 Lithopsów i 30 paczek nasion wacko Dlatego ja nawet nie wchodzę na stronę tego sklepu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Października 2017 Autor Share Napisano 13 Października 2017 Nie wiem jakim cudem kupiliście tak mało tego cholerstwa, ja przy pierwszej weryfikacji koszyka miałam 35 Lithopsów i 30 paczek nasion wacko Wychodziliśmy od przeszło 40 roślin, a potem wyboistą drogą eliminacji do zaledwie 11 szt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Wychodziliśmy od przeszło 40 roślin, a potem wyboistą drogą eliminacji do zaledwie 11 szt. Nie ma co płakać - melduję, że zbliżamy się do 40 Eliminacja tylu piękności to było draństwo, trzeba się poprawić. Tak więc domówione: 14 sztuk pupek i 7 sztuk różności: Conophytum, Frithia, Lapidaria, Pleiospilos.. Flloo - fajniutkie kundelki z OBI wcale nie są mniej ciekawe, tylko Ptaah musi mieć wszystko podpisane i z rodowodem W końcu to całe zamieszanie od kundelka się zaczęło - i to takiego samego jak ten Twój z przedostatniego zdjęcia. Kilka dni temu dokupiłam do rasowców drugiego kundelka, bo na tacce zostało miejsce na jeszcze jedną doniczkę. Kto kupuje 11 roślin zamiast 12, żeby równo było Ten Twój bordowy świetny - miałam problem, żeby w takim kolorze pupę wyszukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Żeby pupa była bordowa to trzeba ją po prostu dobrze obić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Nareszcie przybył nowy transport pup, ostatni w tym roku! Cała kolekcja wygląda aktualnie tak: Domówiliśmy też kilka okołokamykowych roślin z rodzaju Conophytum, Frithia, Pleiospilos i inne. Na razie nie wyglądają może efektownie, ale zdjęcia dorosłych egzemplarzy z internetu zapowiadają bomby Poniżej kilka zbliżeń na co ciekawsze egzemplarze: Pozostaje teraz towarzystwa przez pół roku nie podlewać, a będzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Piękne kształtne pupy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Conophytum to wy lepiej podlewajcie piekne te wasze Lithopsy, co za gatunek jest na pierwszym zdjęciu indywidualnym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Conophytum to wy lepiej podlewajcie piekne te wasze Lithopsy, co za gatunek jest na pierwszym zdjęciu indywidualnym? O konopkach jeszcze nie czytaliśmy, ale uzupełnimy wiedzę. Dzięki za wskazówkę! Jeśli chodzi o pierwszego Lithopsa, to jest to C122: Lithops julii ssp. fulleri v. fulleri Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Pytanie jak wam się sprawują maluchy? Moje wyginęły w 90%. Nie wiem czemu i o co chodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 Pytanie jak wam się sprawują maluchy? Moje wyginęły w 90%. Nie wiem czemu i o co chodzi Przykra sprawa Nasze poza jednym zgonem mają się dobrze i znaczna część wypuszcza już nowe pupy. Całość rośnie w czystym pumeksie i nie była ani razu podlewana, zgodnie z instrukcją. Może Twoje rośliny miały zbyt wilgotno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewka Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Cholera też nie podlewane. Długi czas wszystko pięknie, kamyki jędrne. A z dnia na dzień zaczęły więdnąć, schnąć- wszystko na kupę. Puszczały nowe liście i obumierały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2017 Cholera też nie podlewane. Długi czas wszystko pięknie, kamyki jędrne. A z dnia na dzień zaczęły więdnąć, schnąć- wszystko na kupę. Puszczały nowe liście i obumierały. Nie mam niestety na tyle doświadczenia żeby zdiagnozować przyczynę śmierci Twoich roślin Tak wyglądają aktualnie te nasze: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi