Skocz do zawartości

Zgrabne pupy, czyli Lithopsy :)

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ładnie! A w drugim rzędzie od góry pierwsza po prawej nie mięknie Wam? Podobnie jak w pierwszym rzędzie od dołu czwarta po prawej ta malutka?

Łukash'ku taki to ich cykl życiowy :) Rodząc się nowa pupa wysysa z rodzica całą wodę, stąd miękkości. A Ty tylko byś jędrne chciał oglądać ;) Ech!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Wszystkie siedzą w czystym pumeksie, bez żadnych domieszek. Niestety kilka nabytków padło przez zimę mimo braku podlewania. Zrobię i wkleję aktualne zdjęcie mini kolekcji jutro/pojutrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Oto aktualne zdjęcie mini kolekcji pup:

post-6425-1521796865_thumb.jpg

Mimo kilku strat myślę, że pierwsze zimowanie w miarę się udało biorąc pod uwagę nasz kompletny brak doświadczenia w tej grupie roślin. Prawie wszystkie lithopsy wypuściły nowe liście lub są w trakcie tego procesu. Jeden nawet urodził bliźnięta :)

Z informacji zebranych w internecie wynika, że litopki nie powinny być podlewane do czasu aż tegoroczne (nowe) liście zaczną się marszczyć. Wnioskuję, że pierwsze podlewanie nastąpi w środku lub późną wiosną - wtedy też myślę o użyciu nawozu do kaktusów lub bonsai.

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem tę waszą stronę i z przykrością stwierdzam że są tam tylko nasiona :(

Ps jak będziecie mieć jakieś nadwyżki lub nasiona to zamawiam :P

Pewnie aktualnie są tylko nasiona, bo to czas wzrostu litopów, czyli absolutny zakaz ich rozsadzania. My kupowaliśmy swoje jesienią, w okresie spoczynku. Nieprędko doczekamy się nasion, bo rośliny są bardzo młode - tym bardziej odrostów. Litopsy ponoć dzielą się bardzo rzadko. Jeśli potrzebujesz nasion to odsyłam do Niemca :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...