Skocz do zawartości

Papryka mielić czy nie?

tracer274

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, w sumie to nie problem tylko zagwozdkę. Zebrałem z krzaków papryki ostre jakąś tajwańską odmianę. I teraz co zrobić? Czy lepiej będzie je wysuszyć i zostawić w całych kawałach czy może wysuszyć i zmielić. No i jak zmielić to razem z nasionami? Oczywiście część nasion zbiorę, żeby na drugi rok były zresztą nie po to selekcjonowałem najsilniejsze rośliny żeby teraz nasion nie zbierać :P. Ktoś się orientuje?

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego będziesz to wykorzystywał. W tamtym roku dostałem od znajomego sporo papryczek chilli. Ja je usłyszałem i później służyło to w domu jako przyprawa do dań. Jak się zdecydujesz mielić to ostrzegam, zaopatrz się w maseczkę na usta i okulary na oczy. Po otworzeniu młynka pół dnia nie dało się wejść do kuchni :-P

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ;-) a i jak masz psy to lepiej, żeby ich koło Ciebie nie było wtedy. Moje siedziały obok mnie, jak otworzyłem młynek to szybko uciekły i do końca dnia kichały.

A nie ja zwierząt już w domu nie mam więc nie grozi to, ale faktycznie muszę uważać bo ten tajwańczyk jest dosyć ostry, no i zawszę mogę to zrobić w kuchni w piwnicy.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko uważaj żeby po tym nie podrapać się po oku albo podłubać w nosie :rotfl:

Taa.... mimo, że wydłubywałem nasiona na przyszły sezon w rękawiczkach to gdzieś tam musiało trochę papryki zostać na ręce. Na moje nieszczęście znalazło się na tej części, którą potarłem o wargę. No cóż... na kilkanaście minut tak jakbym stracił czucie w tym odcinku wargi. :crazy:

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...

ojj tak do papryczek to trzeba z respektem. Ja zawsze susze i miele, ale mam do tego osobny młynek, żeby potem kazwy z papryczką nie pić :D a mielić polecam na balkonie czy tarasie

https://sohostyle.pl/pl/c/TORBY/42

Edytowane przez Dominika303
Odnośnik do odpowiedzi