Skocz do zawartości

Torfowisko Rafixa

rafixu74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w połowie maja tego roku inspirowany Szanownym Forum :) postanowiłem wykonać torfowisko. Wykorzystując kastrę budowlaną i umieszczając ją na wózeczku w celu łatwiejszego przemieszczania (w przyszłym roku wózek do poprawy - za małe kółka). Wykonanie wg Cephalotusa http://www.rosliny-owadozerne.pl/Budowa-ka...ych-t17847.html

z małą modyfikacją a mianowicie bez zaworu spustowego. A tak prawie identycznie czyli na dół kastry: doniczki, styropian, szmaty, z boku rura wlewowo - wskazująca poziom wody. Dodatkowo przed wsypaniem podłoża wymościłem wnętrze kastry agrowłókniną także nic do rezerwuaru wodnego wpaść nie powinno. Wypełniłem torfem z dodatkiem piasku, żwirku, keramzytu oraz kulkami styropianu.

W połowie kastry wywierciłem otwory przelewowe. Niestety były za nisko i torf u góry był za suchy, więc zakleiłem te otwory silikonem i gumowymi łatkami. Ewentualny nadmiar wody odlewam rurką gumową. Ale nawet w przypadku ulewnych opadów nie ma groźby wypchnięcia torfu (przyznam się, że obawiałem się tego). Obsada to początkowo kapturnice, później doszła muchołówka i rosiczka przylądkowa.

post-7461-1507918629_thumb.jpg post-7461-1507918640_thumb.jpg

A tak wygląda torfowisko w październiku:

post-7461-1507918709_thumb.jpg post-7461-1507918717_thumb.jpg post-7461-1507918723_thumb.jpg post-7461-1507918731_thumb.jpg post-7461-1507918739_thumb.jpg post-7461-1507918747_thumb.jpg post-7461-1507918757_thumb.jpg

Aha, rośliny są już zmęczone letnim obżarstwem - mają uszkodzone od nadmiaru owadów kielichy.

Edytowane przez rafixu74
Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Zimowanie roślin: kastra włożona do kompostownika i wyłożona po krawędź słomą. Boki kompostownika zabezpieczone styropianem. Na kompostownik okna żeby nie przelać roślin. I tak sobie mieszkały całą zimę rolleyes . W największe mrozy kastrę nakrywałem jeszcze kilkoma warstwami agrowłókniny.

post-7461-1523991923_thumb.jpgpost-7461-1523991941_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie wiosna rolleyes. Rośliny od tygodnia już na zewnątrz. Muchołówka już wypuszcza nowe liście. Z kapturnic jedynie flava ruszyła. Alata ma jakby wypustki na kłączu, pewnie zalążki nowych liści. Ciekawe czy wszystkie przeżyły.

I tak jak mówiłem wykombinowałem nowy wózek, poprzedni miał za małe kółka. Z tym coś wymyślę żeby lepiej wyglądał.

post-7461-1523992501_thumb.jpgpost-7461-1523992484_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mała aktualizacja. Prawie wszystkie kapturnice ruszyły. Nie przeżyła jakaś hybryda marketowa i niestety największa alata ?. Nie dała rady również capensis ale to było do przewidzenia. Muchołówka pięknie się dzieli.

Odnośnik do odpowiedzi