Gość majcom82 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Witam wszystkich miłośników początkujących lub nie roślin owadożernych. Ja swoją przygodę z ową roślinką zaczęłam wczoraj odwiedzając festiwal roślin owadożernych w Poznaniu. Dostałam przy okazji (po wykonaniu wcześniej różnych poleceń na fb) takie cudo, przypuszczam że to rosiczka, ale mogę się mylić niestety pani na stoisku nie za bardzo umiała powiedzieć co to i jak się opiekować. Dała tylko ulotkę. Proszę forumowiczów o podpowiedzi i czy mój nos dobrze wyczuł że to rosiczka - link do foto poniżej. Oczywiście FAQ przeczytam Obecnie roślinka z racji kota stoi na segmencie, ale jak tylko kot śpi idzie na parapet by nałapać trochę słoneczka Zostaje problem karmienia..... tego cuda.... Puki co proszę o ocenę tego co otrzymałam i łagodne podpowiedzi jak dla laika dziękuję Pozdrawiam Majka Mój tajemniczy nabytek: https://zapodaj.net/6fcf53182d0ff.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafixu74 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Witam wszystkich miłośników początkujących lub nie roślin owadożernych. Ja swoją przygodę z ową roślinką zaczęłam wczoraj odwiedzając festiwal roślin owadożernych w Poznaniu. Dostałam przy okazji (po wykonaniu wcześniej różnych poleceń na fb) takie cudo, przypuszczam że to rosiczka, ale mogę się mylić niestety pani na stoisku nie za bardzo umiała powiedzieć co to i jak się opiekować. Dała tylko ulotkę. Proszę forumowiczów o podpowiedzi i czy mój nos dobrze wyczuł że to rosiczka - link do foto poniżej. Oczywiście FAQ przeczytam Obecnie roślinka z racji kota stoi na segmencie, ale jak tylko kot śpi idzie na parapet by nałapać trochę słoneczka Zostaje problem karmienia..... tego cuda.... Puki co proszę o ocenę tego co otrzymałam i łagodne podpowiedzi jak dla laika dziękuję Pozdrawiam Majka Mój tajemniczy nabytek: https://zapodaj.net/6fcf53182d0ff.jpg.html Sądząc po zdjęciu to capensis. Tylko może wrzuć lepszą fotę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 (edytowane) Nie trzeba lepszej foty bo przecież widać że to D.capensis. Roślinę można dokarmiać małymi owadami takimi jak muszki owocowe czy komary i inne tego typu zwierzątka. Oprócz owadów możesz podawać na listki małe ilości pyłku pszczelego lub wysokobiałkowej karmy dla rybek. Marnego Ci dali tego capensis a Edytowane 15 Października 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Proponuję maksimum światła i stale wilgotne podłoże. Żadnego przestawiania rośliny z kąta w kąt. Woda demineralizowana, deszczowa lub z filtra RO. O dziwo - karmić nie trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi