Skocz do zawartości

Witam razem z tajemniczym nabytkiem

Gość majcom82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników początkujących lub nie ;) roślin owadożernych.

Ja swoją przygodę z ową roślinką zaczęłam wczoraj odwiedzając festiwal roślin owadożernych w Poznaniu.

Dostałam przy okazji (po wykonaniu wcześniej różnych poleceń na fb) takie cudo, przypuszczam że to rosiczka,

ale mogę się mylić niestety pani na stoisku nie za bardzo umiała powiedzieć co to i jak się opiekować.

Dała tylko ulotkę. Proszę forumowiczów o podpowiedzi i czy mój nos dobrze wyczuł że to rosiczka - link do foto poniżej.

Oczywiście FAQ przeczytam :) Obecnie roślinka z racji kota stoi na segmencie, ale jak tylko kot śpi idzie na parapet by nałapać trochę

słoneczka ;) Zostaje problem karmienia..... tego cuda.... Puki co proszę o ocenę tego co otrzymałam i łagodne podpowiedzi jak dla laika dziękuję

Pozdrawiam Majka

Mój tajemniczy nabytek: https://zapodaj.net/6fcf53182d0ff.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników początkujących lub nie ;) roślin owadożernych.

Ja swoją przygodę z ową roślinką zaczęłam wczoraj odwiedzając festiwal roślin owadożernych w Poznaniu.

Dostałam przy okazji (po wykonaniu wcześniej różnych poleceń na fb) takie cudo, przypuszczam że to rosiczka,

ale mogę się mylić niestety pani na stoisku nie za bardzo umiała powiedzieć co to i jak się opiekować.

Dała tylko ulotkę. Proszę forumowiczów o podpowiedzi i czy mój nos dobrze wyczuł że to rosiczka - link do foto poniżej.

Oczywiście FAQ przeczytam :) Obecnie roślinka z racji kota stoi na segmencie, ale jak tylko kot śpi idzie na parapet by nałapać trochę

słoneczka ;) Zostaje problem karmienia..... tego cuda.... Puki co proszę o ocenę tego co otrzymałam i łagodne podpowiedzi jak dla laika dziękuję

Pozdrawiam Majka

Mój tajemniczy nabytek: https://zapodaj.net/6fcf53182d0ff.jpg.html

Sądząc po zdjęciu to capensis. Tylko może wrzuć lepszą fotę.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba lepszej foty bo przecież widać że to D.capensis.

Roślinę można dokarmiać małymi owadami takimi jak muszki owocowe czy komary i inne tego typu zwierzątka. Oprócz owadów możesz podawać na listki małe ilości pyłku pszczelego lub wysokobiałkowej karmy dla rybek.

Marnego Ci dali tego capensis a ;)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi