Drapieżnik2000 Napisano 8 Listopada 2017 Share Napisano 8 Listopada 2017 Witam, Pomimo że na tym forum jakiś czas temu został utworzony dział dotyczący storczyków, jakoś brakowało mi tu tematu dotyczącego storczyków ogrodowych. Tutaj możecie wstawiać fotki swoich storczyków ogrodowych. Ja z zainteresowania biolog - botanik od zawsze fascynowałem się tą bardzo ciekawą grupą roślin. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie miał kilka storczyków na swoim ogrodzie Na początek pochwalę się fotkami kilku storczyków z mojego ogrodu. Są to oczywiście gatunki rodzime zakupione z legalnego źródła, gdyż prawie wszystkie gatunki storczyków są w Polsce pod ochroną. Życzę miłego oglądania Kukułka Fuchsa Dactylorhiza fuchsii Kukułka szerokolistna Dactylorhiza majalis - najliczniejszy storczyk w moim ogrodzie ok. 15 osobników Kukułki na torfowisku Obuwik pospolity Cypripedium calceolus Ozorka zielona Coeloglossum viride Listera jajowa Listera ovata We wrześniu niektóre gatunki storczyków wytworzyły rozetki liściowe które są zimotrwałe. Na zdjęciu znajduje się jakiś dwulistnik na utworzonej murawie kserotermicznej. Nie wiem jaki to gatunek gdyż obok siebie rosną dwa gatunki dwulistników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Listopada 2017 Share Napisano 8 Listopada 2017 Piękne storczyki i widać, że im u Ciebie dobrze. My z Kropką nie mamy niestety zbyt dobrych warunków w ogrodzie do uprawy storczyków (zbyt suche podłoże), jednak od kilku lat próbujemy szczęścia z obuwikami i bletillami. Poniżej zdjęcia kilku z nich: Cypripedium 'Philipp' Cypripedium ventricosum Cypripedium reginae var. album Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Listopada 2017 Autor Share Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Przepiękne obuwiki. Nie mam jeszcze takich gdyż skupiałem się na gatunkach rodzimych. W przyszłym roku mam zamiar zakupić kilka gatunków. Bletilla striata mam. Mam w sumie 25 gatunków storczyków, ale część jeszcze nie kwitła. Tak poza tym jest wiele gatunków które lubią (wymagają - to jest bardziej odpowiednim określeniem) suchego stanowiska. Są to storczyki kserotermiczna. Wiele gatunków leśnych też musi mieć sucho. Edytowane 9 Listopada 2017 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Nie sprecyzowałem swojej poprzedniej wypowiedzi. Interesują mnie tylko gatunki storczyków o okazałych kwiatach. W ogrodzie główny nacisk stawiam na walory ozdobne - kolekcjonersko spełniam się w innych tematach Edytowane 9 Listopada 2017 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 21 Maja 2018 Share Napisano 21 Maja 2018 To i ja pokaże obuwika ode mnie z ogrodu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Maja 2018 Share Napisano 22 Maja 2018 To i ja pokaże obuwika ode mnie z ogrodu Bardzo ładny. Czy to jakaś krzyżówka C. kentuckiense? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 22 Maja 2018 Share Napisano 22 Maja 2018 Bardzo ładny. Czy to jakaś krzyżówka C. kentuckiense? A dziękuję. Wydaję mi się, że był kupiony jak pospolity. Po pracy zerknę na etyketę i sprawdzę co tam jest napisane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 A dziękuję. Wydaję mi się, że był kupiony jak pospolity. Po pracy zerknę na etyketę i sprawdzę co tam jest napisane. Etykieta ukazuje mix obuwików - tak wynika ze zdjęcia. Być może pod zdjęciem widnieje nazwa konkretnej rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 Ech... Jedyne co jest na etykiecie napisane to Cypripedium Yellow, więc za wiele ona nam nie mówi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Zakwitł jakiś czas temu kolejny storczyk, którego zdjęcia do tej pory nie publikowałem. Cypripedium reginae Edytowane 7 Czerwca 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Macie może jakieś sprawdzone źródło, z którego sprowadzacie te rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Czerwca 2018 Share Napisano 7 Czerwca 2018 Macie może jakieś sprawdzone źródło, z którego sprowadzacie te rośliny? Wyboru w naszym kraju specjalnie nie ma. Jedyny znany mi sklep to sadzawka.pl. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Hejka wszystkim, ostatnio niestety bardzo rzadko tutaj zaglądam. Z powodu pracy nawet jak znajdę chwile wolnego to siedzę na ogrodzie Niestety sezon na storczyki dobiega już końca. Wyjątkiem jest kręczynka jesienna która dopiero zacznie kwitnąć. Zdjęcia są z maja i czerwca tego roku Cypripedium calceolus Epipactis palustris jest to jeden z tych storczyków co mi się sporadycznie nasiewa, to tu, to tam. Dactylorhiza maculata o białych kwiatach. Też mi się wysiała Dactylorhiza maculata Ophrys insectifera Anacamptis pyramidalis na murawie kserotermicznej Orchis militaris na zarośnietej murawie kserotermicznej W chwili obecnej jestem na etapie rozbudowywania swojej kserotermy dla storczyków z rodzaju ophrys oraz mieszańców orchis, oraz planuje zbudować specjalną rabatę dla dactylorhiz gdyż mogę śmiało stwierdzić że są u mnie troszke ekspansywne. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Mógłbyś pokazać z dalszej perspektywy (z oddalenia) jak wygląda u Ciebie ta murawa kserotermiczna? Jaka wystawa, jakie podłoże i inne uwagi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 Ja się o storczyka nie prosiłem, a i tak mi wyrósł - kruszczyk szerokolistny: Co ciekawe - nigdy go w okolicy nie widziałem, a do tego wyrósł w miejscu niezbyt zgodnym z jego normalnym siedliskiem - na piaszczystej, dość suchej glebie o nieco obniżonym pH. Ale rośnie, a ja mu nie przeszkadzam, tyle że obkoszę, a podczas suszy dostanie trochę wody. Więcej storczyków nie będzie bo ani ziemia u mnie nie pasująca (te co sobie dają radę na suchszych siedliskach lubią glebę bogatą w wapń), a i ceny roślin są mocno odpychające. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi