Skocz do zawartości

Storczyki w naszych ogrodach

Drapieżnik2000

Rekomendowane odpowiedzi

Kruszczyk szerokolistny najczęściej występuje na glebach o odczynie zasadowym, jednak spotyka się go i na glebach o odczynie obojętnym i nawet na kwaśnym (przedział pH to 6,3 - 8,0). Swoją ziemię możesz łatwo dopasować, wystarczy, że wzbogacisz ją grysem wapiennym lub posypiesz sproszkowanym dolomitem (wapń i magnez w składzie) - cena worka 25 kg to ok. 20 zł. Pasja do wszelkiej maści storczyków ogrodowych zaczęła się u mnie właśnie od pasji do roślin owadożernych. Masz piękne okazy - mogę odkupić nadmiar lub się wymienić na coś innego ;).

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w okolicy pod podłoże, na którym rosną ogromne ilości kruszczyka szerokolistnego składają się z piachów kwarcowych i często nasypów popiołów z huty szkła pod niegdysiejsze kolejki wąskotorowe. PH tego podłoża jest 3,5-4,5! Kruszczyk szerokolistny przede wszystkim lubi miejsca dobrze zdrenowane, suche i ciepłe. Nawet na terenie szpitala, w którym pracuję rosną/rosły dwie kępki przy drodze na piachu w miejscu mocno nagrzewającym się. Najczęściej otwarty, luźny las i ich skraje przy ścieżkach.

Jak gdzieś jakaś roślina już rośnie, nie należy jej nic zmieniać, bo jest przystosowana do tego miejsca. U teściów rośnie w piachu koło azalii, o wapieniu nie ma tam żadnej mowy. Nasiał się sam, bo stanowisko jest bardzo ciepłe i dobrze naświetlone. Gdyby nie mszyce, które go co roku atakują, otwierałby kwiatki przepięknie. Dopiero w tym roku zobaczyli pierwsze otwarte kwiatki. Może od przyszłego roku będą go pryskać przeciwko mszycom. Te małe paskudy uwielbiają kruszczyki. 😕 Błotnego również intensywnie atakują.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

To ja może zadam pytanie tutaj. Wsadziłem te storczyki (dactylorhiza) około miesiąca temu. Czy to aklimatyzacja czy może brak nawozu? Chodzi o te jaśniejące końcówki liści.

IMG_20210525_113528_compress67.jpg

IMG_20210525_113505_compress98.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszesz "aklimatyzacja" to oznacza, że roślina niedawno do Ciebie trafiła. W związku z czym była gdzieś zakupiona, a tam przetrzymywana w innych warunkach. Zapewne nie miała pełnego słońca, u Ciebie może być, że ma. Poza tym ostatnio bywa bardzo długo pochmurnie i deszczowo. Jeden w pełni słoneczny dzień poprzypalał mi rośliny na otwartej przestrzeni, które nie były przygotowane na taką nagłą klarę. Nie przejmowałbym się, rośliny wyglądają na zdrowiusieńkie. Co to za gatunek, wiesz? Jeżeli jeszcze nie kwitną, to raczej D. majalis nie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

To bodajże kukułka plamista i szerokolistna (maculata, majalis) obok posadzone są epipactis palustris oraz dactylorhiza praetermissa i tylko na tych ze zdjęć występują takie plamy. Rośliny od wsadzenia delikatnie się rozwinęły bo pogody są jakie są. Poczekamy jak kolejne liście też takie będą (czyli wtedy raczej będę mógł wykluczyć poparzenie słoneczne) zastosuje nawożenie dolistne.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...