Skocz do zawartości

Budowa terrarium/ akwarium

maciek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż jestem początkującym hodowca owadozerow i przymierzam się do budowy terrarium. System nawadniania będzie polegał na dwóch dnach. Pierwsze zewnętrzne czyli szkło oraz drugie 2-3 cm nad powierzchnią dna szklanego wykonane z pleksy położone na plastikowych kołkach z wydrazonymi dziurami do pozyskiwania wody dla roślin. Następnie na tej pleksie znajdował już by się tort ewentualnie keramzyt jako pierwsza warstwa. Do uzupełniania wody byłaby do pleksy samozowana rurka jako stały punkt odniesienia poziomu wody. Pleksa zostałaby szczelnie zaklejona sylikonem pomijając wydrazone dziury jak w donicy. Całe akwarium oczywiście zakryte wiekiem z żarówka Led oraz zastanawiam się nad instalacją wiatraka na wieku w celu wentylacji. Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec jaka jest minimalna wysokosc polozenia zarowki aby uniknac popazenia roslin? Rośliny w terrarium to dzbanki, rosiczki oraz mucholowki. Na czas zimowania mucholowki byłyby zabieranie na strych. Co o tym sądzicie ? Z góry dziękuję za opinię.

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnych pomysłów było mnóstwo z lepszym i gorszym efektem

Jaka powierzchnia użytkowa tego zbiornika ?? ,

średni pomysł z muchole w Terra już lepiej helki lub pływacze

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam. Otóż nie chcę zakładać nowego tematu dlatego piszę tutaj. Kupiłem do tego akwarium 2x 6W Leddy tube 6400 i 8000k i okazało się za słabe gdyż rośliny pod nim może ciut odżyły, ale nasiona już nie kiełkują. Planuję wymienić oświetlenie i tutaj chciałbym się was poradzić. Powierzchnia doświetlania 0,24m2. Znalazłem na forum taki zestaw diod led:

- 3x Full Spectrum 10w

- 1x Royal blue + uv 10w

- 1x Royal blue + green 10w

Czy nie jest to za dużo na taką powierzchnię? Czy jednak lepiej zainwestować w żarówki grow led. Pytam bo już utopiłem 150 zł i nie chcę ponownie kolejnych pieniędzy utopić.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

- 23x Full Spectrum 10w

- 1x Royal blue + uv 10w

W tym zestawie nigdy nie używałem 3 diod full spectrum tylko 2. Taką opcją oświetlam zwykle obszar 0,32m2, w przypadku tylko częściowego doświetlania możesz się pokusić o większy obszar oświetlania u mnie rosną pod nimi w całkowitej ciemni. Ewentualnie jak chcesz zredukować koszta możesz sobie zejść np, do jednej diody 10W Full spectrum i drugiej 10W Royal Blue.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
W tym zestawie nigdy nie używałem 3 diod full spectrum tylko 2. Taką opcją oświetlam zwykle obszar 0,32m2, w przypadku tylko częściowego doświetlania możesz się pokusić o większy obszar oświetlania u mnie rosną pod nimi w całkowitej ciemni. Ewentualnie jak chcesz zredukować koszta możesz sobie zejść np, do jednej diody 10W Full spectrum i drugiej 10W Royal Blue.

Cześć właśnie przymierzam się do zakupu oświetlenia dla terra 60x30x40. Początkowo, póki nie wpadłem na ten temat, miałem w planach zmontować oświetlenie ze świetlówek T8 czyli: Greenie T8 Flora + Greenie LED T8 Professional Aluminiowa 5500-6500K. Niestety brak UV ale zamontuje wentylator by wymusić delikatny ruch powietrza.

Będzie to dobry zestaw, czy może lepiej zostać przy Twojej propozycji:

- 2x Full Spectrum 10w

- 1x Royal blue + uv 10w

i dodatkowo

- 1x Led 6500k ?? (Chciałbym mieć możliwość również trybu "pokazowego" czyli zwykłego białego światła :))

Edytowane przez szendo
Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości, czy istnieje jakaś reguła mówiąca o ilości watów, jakie powinno mieć oświetlenie (powiedzmy dobrej jakości power LEDy) na daną powierzchnię? Mówię o oświetleniu całkowitym, zamiast słońca. Oczywiście nie licząc różnego rodzaju odbłyśników. Analogicznie jak w akwarystyce są waty na litr wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby było ciekawiej to powiem że nie ma i nikt mądry takich wyliczeń nie wykona. Powód jest prosty. Różne rośliny - różne wymagania świetlne. Dodatkowo zależy jakie skomponujesz widmo światła, ale to temat rzeka.

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć właśnie przymierzam się do zakupu oświetlenia dla terra 60x30x40. Początkowo, póki nie wpadłem na ten temat, miałem w planach zmontować oświetlenie ze świetlówek T8 czyli: Greenie T8 Flora + Greenie LED T8 Professional Aluminiowa 5500-6500K. Niestety brak UV ale zamontuje wentylator by wymusić delikatny ruch powietrza.

Będzie to dobry zestaw, czy może lepiej zostać przy Twojej propozycji:

- 2x Full Spectrum 10w

- 1x Royal blue + uv 10w

i dodatkowo

- 1x Led 6500k ?? (Chciałbym mieć możliwość również trybu "pokazowego" czyli zwykłego białego światła :))

Ledów w tubach na T8 czy T5 nie ma co kupować ich cena jest zbyt wysoka by miało to jakiś sens, a praktycznie wszystkie robione są na taśmach z diodami smd czyli tymi samymi co w zwykłych taśmach led.

Taki zestaw z 4 diod COB na te akwarium będzie aż nadto, cokolwiek tam nie wsadzisz będą miały odpowiednią ilość światła przy tej wielkości terrarium. A diodę białą proponuje ustawić jaką tryb drugi tzn. główne oświetlenie dla roślin się wyłącza, a włącza się sama dioda biała.

Tak z ciekawości, czy istnieje jakaś reguła mówiąca o ilości watów, jakie powinno mieć oświetlenie (powiedzmy dobrej jakości power LEDy) na daną powierzchnię? Mówię o oświetleniu całkowitym, zamiast słońca. Oczywiście nie licząc różnego rodzaju odbłyśników. Analogicznie jak w akwarystyce są waty na litr wody.

Jak pisał grabi temat rzeka, czasami idzie udzielić konkretnej odpowiedzi pod warunkiem że odpowiedź udziela osoba z doświadczeniem w praktyce bazując jakimś konkretnym rozwiązaniu w innym wypadku to są mniej lub bardziej celne strzały. Dla konkretnego gatunku lub konkretnej grupy roślin o zbliżonych wymaganiach świetlnych można próbować precyzji podając konkretnie czym miało by być to oświetlane dla ogółu to jak bombardowanie dywanowe w nocy, patrzysz gdzie płonie i może trafisz.

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie polecić kogoś kto zrobił by terrarium od podstaw ?

Szklarz może Ci wykonać ale u mnie chciał 330zł za terrarium 60x30x40.Mozesz zamówić jeszcze że strony Myciok.Mają tam gotowe terraria jak i mogą zrobić na wymiar.

Odnośnik do odpowiedzi

Szklarz może Ci wykonać ale u mnie chciał 330zł za terrarium 60x30x40.Mozesz zamówić jeszcze że strony Myciok.Mają tam gotowe terraria jak i mogą zrobić na wymiar.

Ja zamawiałem tutaj: https://www.olx.pl/oferta/terrarium-60-30-4...03-IDplXjf.html

Grubość szkła 4mm na tak małe terra powinno wystarczyć. (W piątek mam mieć do odbioru.)

Odnośnik do odpowiedzi