Skocz do zawartości

Trawienie owadow u dzbanecznikow?

Arti

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 miesiecy jestem posiadaczem dzbanecznika "Krwawa Mary" ktorey to kupilem na wysylke. Przyszla roslina zapakowana w folie, przepiekna, tym czerwonym kolorem dzbankow ale plyn chyba sie porozlewal w przesylce bo jakies zolte krople byly na folii przy dzbankach. Uzupelnilem zawartosc dzbaneczkow woda destylowana i nie dokarmialem niczym, i jakos dzbaneczkik, mimo angielskiej jesieni rosnie, chmurnej pogody, na parepecie rosnie bo wypuszcza listki z kolejnymi dzbankami, jeden juz urosl naturalnie od czasu jak to dostalem. Zagladam w te dzbanki, widze potopione muszki ziemiorki ale nie wygladaja na jakos tam "strawione" ot potopione

Czy to tak ma byc?

Dokladnie tak samo ta muszka wyglada jak utopi sie w wodzie i lezy pare dni

Edytowane przez Arti
Odnośnik do odpowiedzi

Owady będą trawione tylko przez ten dzbanek który wyrósł u Ciebie bo u reszty dzbanków wylał się płyn trawienny podczas transportu.Płyn nie uzupełni się sam ale możesz dolać wody bo zauważyłem że dzbanki utrzymują się dłużej.

Odnośnik do odpowiedzi

Owady będą trawione tylko przez ten dzbanek który wyrósł u Ciebie bo u reszty dzbanków wylał się płyn trawienny podczas transportu.Płyn nie uzupełni się sam ale możesz dolać wody bo zauważyłem że dzbanki utrzymują się dłużej.

I tak i nie. Prawdą jest, że tylko przez te co wyrosną u Ciebie. Dzbanecznik nie potrafi uzupełniać enzymów trawiennych lub robi to tak szczątkowo, że dzbanek nie spełnia już swoje funkcji, nawet jeśli dolejemy wody.

Natomiast nie strawi owadów tak jak jakieś zwierze, tylko nadtrawi. Wizualnie nie będzie wyglądać tak jakbyśmy wrzucili muchę do kwasu, owady zrobią się tylko miękkie, ale na pewno dzbanecznik wyciągnie co mu potrzebne z tego pływającego koktajlu

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak to wyglada, moj maly ogrodek wystawiony do zdjecia, jeszcze w pazdzierniku jak bylo cieplej i slonecznej na zewnatrz:

oFcgCyN.jpg

Jakos ten dzbanecznik rosnie u mnie, rozwinal sie jeden z tych lisci w dzbaneczek wielkosci duzej sliwki i widze tam potopione 2 muszki ziemiorki, do tego od postawy tez wyrosly ale takie male, moze centymetrowe dzbaneczki, nie wiem czy cokolwiek zlapia ale pamietam ze wyrosly jak juz dzbanecznik byl u mnie

Jeden z pierwszych dzabnkow zaczal niestety zamierac :(

W najwiekszym z dzbankow, w ktorym uzupelnilem plyn bo dolalem tam wody destylowanej, potopilo sie pare muszek ziemiorek, ale po miesiacu zaczelo sie to zamieniac w plesniejaca galarete i delikatnie wybralem to rurka

Edytowane przez Arti
Odnośnik do odpowiedzi