Skocz do zawartości

Dzbanecznik hookeriana problem

Reprospro

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich czytałem dużo problemów z dzbanecznikiem . Próbowałem wiele sposobów lecz żaden nie pomógł. Dzbanecznika mam 3 lata i dał rok temu pół centymetra i szybko zeschł .

Mam Nepenthes x Hookeriana

Z góry dziękuje

Odnośnik do odpowiedzi

wilgotność pokojowa oświetlenie 11 godz dziennie no chyba że jest pochmurno

Co to znaczy wilgotność pokojowa? Jeżeli teraz grzejesz i jest blisko grzejnika to ma bardzo sucho. Jaka temperatura? Na parapecie przy oknie jest? Może stoi w przeciągu. Postaw w większej podstawce, nasyp keramzyt i wlej wodę. Jaką wodą podlewasz? Podeślij jakieś zdjecie

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy wilgotność pokojowa? Jeżeli teraz grzejesz i jest blisko grzejnika to ma bardzo sucho. Jaka temperatura? Na parapecie przy oknie jest? Może stoi w przeciągu. Postaw w większej podstawce, nasyp keramzyt i wlej wodę. Jaką wodą podlewasz? Podeślij jakieś zdjecie

ok postaram sie podesłać zdięcie a podlewam destylką

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie wiem co to za podłoże ale chyba piaszczysta ziemia, o pH raczej mało kwaśnym, po drugie zeschnięte na wiór. To że nie można przelewać to nie znaczy nie podlewać. Kup wysoką doniczkę, mech i wsadź tą roślinę porządnie. Popatrz na zdjęcia jak inni trzymają rośliny, z pisma obrazkowego na prawdę wiele można wyczytać. Światła według mnie też ma za mało, a stwierdzam to po tym cytrusie obok, prawie nie ma liści, to oznaka niedostatku słońca. Uratuj tego dzbanka bo go szkoda, niech nabierze teraz sił a na wiosnę go obetniesz i wsadzisz w mech i odmłodzisz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam to znowu ja. Dzbanecznika przesadziłem to torfu kwaśnego tylko niestety przy przesadzaniu ułamała się czubek :(. Ale naszczęśxie puszcza odrosty tylko te odrosty nie zdążą rozwinąć listka a brązowieją. Co mam robić? Zdjęcia dodam później.

Odnośnik do odpowiedzi