Reprospro Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 witam wszystkich czytałem dużo problemów z dzbanecznikiem . Próbowałem wiele sposobów lecz żaden nie pomógł. Dzbanecznika mam 3 lata i dał rok temu pół centymetra i szybko zeschł . Mam Nepenthes x Hookeriana Z góry dziękuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arti Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 a jak z temperatura, oswietleniem i wilgotnoscia? Cos musi byc nie tak jk tak sie zachowuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 a jak z temperatura, oswietleniem i wilgotnoscia? Cos musi byc nie tak jk tak sie zachowuje wilgotność pokojowa oświetlenie 11 godz dziennie no chyba że jest pochmurno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 wilgotność pokojowa oświetlenie 11 godz dziennie no chyba że jest pochmurno Co to znaczy wilgotność pokojowa? Jeżeli teraz grzejesz i jest blisko grzejnika to ma bardzo sucho. Jaka temperatura? Na parapecie przy oknie jest? Może stoi w przeciągu. Postaw w większej podstawce, nasyp keramzyt i wlej wodę. Jaką wodą podlewasz? Podeślij jakieś zdjecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Co to znaczy wilgotność pokojowa? Jeżeli teraz grzejesz i jest blisko grzejnika to ma bardzo sucho. Jaka temperatura? Na parapecie przy oknie jest? Może stoi w przeciągu. Postaw w większej podstawce, nasyp keramzyt i wlej wodę. Jaką wodą podlewasz? Podeślij jakieś zdjecie ok postaram sie podesłać zdięcie a podlewam destylką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Może ma za mokro? Co ile podlewasz? W jakim jest podłożu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Może ma za mokro? Co ile podlewasz? W jakim jest podłożu? podlewam jak widze że nie jest podłoże wilgotne. Na razie dalem ją do zwylkej ziemi bi mi torf zgnił i za niedługo kupuję lepszy torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsio Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Wyjmij ją z tej ziemi bo ją zabijesz jak nie masz torfu to już lepiej zawin korzenie w wilgotną szmatke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Wyjmij ją z tej ziemi bo ją zabijesz jak nie masz torfu to już lepiej zawin korzenie w wilgotną szmatkeok i jeszcze dam zdięcie odrostu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 i jescze mam odciąć gòre kiedy będe miał torf żeby ją ukotzenić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsio Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Moim zdaniem to zla pora roku na takie manewry. Ja bym poczekał na lato Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 30 Listopada 2017 Share Napisano 30 Listopada 2017 Po pierwsze nie wiem co to za podłoże ale chyba piaszczysta ziemia, o pH raczej mało kwaśnym, po drugie zeschnięte na wiór. To że nie można przelewać to nie znaczy nie podlewać. Kup wysoką doniczkę, mech i wsadź tą roślinę porządnie. Popatrz na zdjęcia jak inni trzymają rośliny, z pisma obrazkowego na prawdę wiele można wyczytać. Światła według mnie też ma za mało, a stwierdzam to po tym cytrusie obok, prawie nie ma liści, to oznaka niedostatku słońca. Uratuj tego dzbanka bo go szkoda, niech nabierze teraz sił a na wiosnę go obetniesz i wsadzisz w mech i odmłodzisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 21 Lutego 2018 Autor Share Napisano 21 Lutego 2018 Witam to znowu ja. Dzbanecznika przesadziłem to torfu kwaśnego tylko niestety przy przesadzaniu ułamała się czubek . Ale naszczęśxie puszcza odrosty tylko te odrosty nie zdążą rozwinąć listka a brązowieją. Co mam robić? Zdjęcia dodam później. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi