Skocz do zawartości

Oświetlenie

TadzikMen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wkońcu chcę sprawić moim owadożerkom fajny prezent, tzn zafundować im oświetlenie(obiecałem im to już jakiś czas temu, ale jak widzicie problemy z realizacją. Moje pytanie jest takie: jakie oświetlenie dla nich sprawić? Interesuje mnie po prostu takie, które wsadzę do kontaktu i będzie działać, nie znam się na tym totalnie :) Fajnie by było, jakby coś jeszcze fajnie wyglądało, bo na parapecie będzie stało :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przy takich pytaniach od razu należy podać pewne informacje.

A tu na pewno należy wymienić:

- jakie to rośliny

- ilość ewentualnie powierzchnia w zależność jakie rośliny są hodowane. Co innego można polecić do 2 muchołówek czy rosiczek co innego do parapetu wypełnionego roślinami

- ograniczenie budżetowe

- oświetlenie wspomagające na oknie czy podstawowe bez dostępu do naturalnego światła? Niby różnica zimą drobna, ale jest

- myślę, że w grę wchodzi kupna lampka + dokupienie specjalnej żarówki, skoro mamy się nie bawić w bardziej zawiłe konstruowanie. Same lampy dla roślin też są, ale produkt całościowy jako oświetlenie specjalnie dla roślin są zwykle drogie.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

-2 kapturnice, dwa dzbaneczniki (bloody Mary i drugi, ale zapomniałem nazwy), cefalek, rosiczki (Capensis i Alicji), pływacz(ale on ostatnio wymiera, a mnie to dziwi, bo na serio, trudno go ukatrupić, rozprzestrzeniał się, a teraz się cofnął w rozwoju i dupa)

-myślę, że jakieś pół metra długości bym potrzebował(przestrzeń do doświetlenia)

- hmm najpierw muszę wiedzieć, ile +- może to kosztować, bo nie mam pojęcia jakie widełki są

- docelowo to by służyło na biurko i doświetlanie kilku których najbardziej lubię(żeby je mieć blisko siebie), teraz zaś na oknie by doświetlało towarzystwo

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice to tak bardziej powinny być już pogrążone w śnie zimowym. proponuję poczytać nieco o swoich roślinach.

Powierzchnia raczej taka podstawowa.

hmm najpierw muszę wiedzieć, ile +- może to kosztować, bo nie mam pojęcia jakie widełki są
Od kilku złotych jeśli masz gdzieś jakieś lampki na wkręcane żarówki i mówimy o kupnie świetlówki do nawet 1,5k zł jeśli masz coś konkretnego na myśli więc widełki ogromne ;) Po prostu rozbijasz świnkę skarbonkę :dwarf: liczysz tasiorkę, przeliczasz jaka część idzie na prezenty dla bliskich i mówisz ile byś chciał przeznaczyć na prezent dla roślin. Od Ciebie zależy kwota.Jak powiesz 60 zł to znajdzie się coś za tyle a jak masz więcej do wyboru to już można trochę przebierać, ale gotowe lampy to raczej profesjonalne lub półprofesjonalne są, więc raczej bym kierował w halogeny led lub świetlówki na dowolne gwinty. Myślę że masz mało sprecyzowane wymagania a bez tego to tak nie pójdzie. Wybierz choć formę lampy poszukaj w domu czy masz jakieś lampki biurkowe coś co jest nieużywane aby mieć bazę. Proponuje też przejrzenie tematów w dziale technika. Szczególnie do poczytania temat http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=3877 a minimum to jego pierwsza strona i co ciekawsze fragmenty.
Odnośnik do odpowiedzi

chodziło mi o to, że ta lampka nie będzie tylko służyła do oświetlania obecnie roślinek i napisalem jakie ogólnie mam :) kapturnice śpią sobie, znaczy chłoną wodę jak gąbka, ale nie wypuszczają żadnych kielichów nic

hmm do stówy mógłbym, ale za całość. Kiedyś tutaj na forum ktoś sprzedawał takie fajne lampki, były mega :3 mam jedną lampkę, ale gwint jest dziwny plus to strikto biurkowa lampka, próbowałem kiedyś ją już wykorzystać i się nie udało. a co do lektury, sobie poczytam, tylko ten temat jak widzę trochę stracił na świeżości(ma 10 lat).

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę nikt nic nie dopisał, więc odpowiem; ogólnie jakoś inwestować nie warto- mniej ambitnie to kup 2 żarówki tornado i pasujące do nich lampki według uznania. Osobiście nie stosowałem, ale wielu poleca jako podstawowe rozwiązanie oświetleniowe.

Tornado natomiast bardzo często stosowany jest jako substytut oświetlenia więc na kilka roślin się nada.

Tu przykłady z allegro https://allegro.pl/listing?string=Philips%2...cp-uni-1-1-1003

Patrz temp. około 6400K (o ile mnie pamięć nie myli czyli zimna) a moc im więcej tym lepiej.

Sam specem w oświetleniu sztucznym nie jestem ale z łącznie 40W i więcej powinno być ok na twoje potrzeby.

Jeśli przegapiłeś to tu masz ciekawą wypowiedź tego co wiedzieć powinieneś:

https://allegro.pl/listing?string=Philips%2...cp-uni-1-1-1003

Jeśli masz zamiar wziąć coś bardziej ambitnego szukaj na allegro specjalistycznych świetlówek. Ograniczam się do allegro, bo nie chcę narzucać konkretnych sklepów a tak mamy przynajmniej porównanie w cenach a więc:

https://allegro.pl/listing?string=o%C5%9Bwi...cp-hou-1-1-1003

Polecam nie zwracać uwagi na gotowe paski led. Tu najlepszym wyborem będzie wszystko co na gwincie E27 kwestia samej lampy zostawiam do własnego wyboru.

W przypadku wątpliwość pisz ;)

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi