Maks02 Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Zamawiał ktoś terrarium przez internet? Mam zamiar zamówić ze sklepu myciok ale boje się że będzie potłuczone a nie chce się bawić w odsyłanie,protokoły szkód i związany z tym stres.Jak wygląda zabezpieczenie takiej przesyłki ? Kiedyś moja mama zamawiała talerze i był jeden potłuczony więc co dopiero duże terrarium. Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 7 Grudnia 2017 Share Napisano 7 Grudnia 2017 Zastanów się dwa razy nad przesyłką szklaną, a nawet trzy razy. Myślałeś o szklanej kuli ? do kupienia w twoim mieście lub Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2017 Nie,szklanej kuli nie chcę terrarium ma pomieścić trochę nowych gatunków .W moim mieście robią terraria ale po kosmicznych cenach bo w internecie większe terrarium jest tańsze niż mniejsze na miejscu .Z drugiej strony przesyłka jest ubezpieczona i kosztuje 30zł więc chyba za coś płacę jeszcze.Akwarium też raczej wychodzi z gry bo chciałem na święta coś bardziej przeznaczonego pod rośliny i otwieranego z przodu.Jest jeszcze jedna sprawa że w internecie zrobią mi otwory na ewentualny zamgławiania i na dławiki do podwieszenia świetlówki.Na olx nie ma takiego jakiego chce,albo razem z ptasznikiem w zestawie albo za małe lub za duże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Nie widzę problemu w zamawianiu szklanych lub innych kruchych przedmiotów przez internet. Jeśli firma specjalizuje się w akwariach / terrariach i oferuje wysyłkę to na pewno dba o dobre zabezpieczenie swoich produktów na czas transportu. Jedyny dla Ciebie stres to konieczność odpakowania zakupu w obecności kuriera. Chcesz go uniknąć - kup drożej. Proste. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Nie widzę problemu w zamawianiu szklanych lub innych kruchych przedmiotów przez internet. Jeśli firma specjalizuje się w akwariach / terrariach i oferuje wysyłkę to na pewno dba o dobre zabezpieczenie swoich produktów na czas transportu. Jedyny dla Ciebie stres to konieczność odpakowania zakupu w obecności kuriera. Chcesz go uniknąć - kup drożej. Proste. Ja w tym miesiącu kupowałem z wysyłką 2 terraria (exo terra 45x45x45 i 30x30x45) i doszło bez problemu. Jak się zapakuje z głową, zabezpieczy porządnie styropianem od zewnątrz i w środku, to nie ma szans żeby coś się stało. A nawet jeśli, to rozpakowujesz i jeśli jest uszkodzone to już się tym firma kurierska musi martwić. Tylko trzeba sporządzić protokół z kurierem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki Zlecę wykonanie terrarium za kilka dni bo powiedzieli że w gotowym terrarium byłoby ryzykowne wiercić otwory a chce z otworami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Dzięki Zlecę wykonanie terrarium za kilka dni bo powiedzieli że w gotowym terrarium byłoby ryzykowne wiercić otwory a chce z otworami. Huh. Jeśli Ci tak powiedzieli, to lepiej poszukaj innego wykonawcy. Ja jakoś nie mam problemu z wierceniem w gotowym terrarium. I nie wiem u kogo bierzesz, ale unikaj firmy StworoSfera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Huh. Jeśli Ci tak powiedzieli, to lepiej poszukaj innego wykonawcy. Ja jakoś nie mam problemu z wierceniem w gotowym terrarium. I nie wiem u kogo bierzesz, ale unikaj firmy StworoSfera. Jest to firma myciok ale I tak już szukam,nie będę czekać 2 tygodni aż skleją mi terrarium.Chyba jednak kupię na miejscu jeśli będzie tylko krótszy czas realizacji a jak nie to pójdę do zakładu szklarskiego i mi przygotują wszystkie ścianki i je sobie z tatą zrobię.40cm wysokosci wystarczy dla dzbaneczników co nie? Edit: Właśnie rozwiązałem zagadkę "pękającej szyby" Po co robić otwory w gotowym terrarium jak można naciągnąć idiotę na takie samo tylko o 50zł droższe i robione na zamówienie . Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Edit: Właśnie rozwiązałem zagadkę "pękającej szyby" Po co robić otwory w gotowym terrarium jak można naciągnąć idiotę na takie samo tylko o 50zł droższe i robione na zamówienie . A cóż to za rozwiązanie? Bo ciekaw jestem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Ja też jestem ciekaw rozwiązania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Twierdzą że gdy będą wiercić otwory w gotowym terrarium za 130zł mogą pęknąć ścianki ale gdy zamówię takie samo terrarium do zrobienia za 180zł to już przy wierceniu nie pęknie ścianka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Grudnia 2017 Share Napisano 8 Grudnia 2017 Twierdzą że gdy będą wiercić otwory w gotowym terrarium za 130zł mogą pęknąć ścianki ale gdy zamówię takie samo terrarium do zrobienia za 180zł to już przy wierceniu nie pęknie ścianka. Powiem Tobie jak to wygląda od zaplecza. W opcji pierwszej mało kto podejmie się wiercenia złożonym terrarium, szczególnie przy większych średnicach otworów (osobiście wśród znajomych szklarzy nie znam osoby na tyle odważnej lub bogatej). Małe otwory o średnicy do 12mm przy użyciu wierteł płetwowych jeszcze jakoś się zrobi. Chociaż ryzyko wciąż jest duże, a otwór wykonany takim wiertłem ze względów jakościowych jest jak by to ująć "taki sobie". Im większa średnica otworu tym większe ryzyko. Nie dziwie się, że ten szklarz nie chciał wiercić w gotowym terrarium. Sam bym tego też nie robił, chyba że terrarium będzie klienta lub za nie wcześniej zapłacił, a ryzyko bierze na siebie w 100%. W drugiej opcji wiercenia wykonuje się przed sklejeniem terrarium, na stole na płasko lub w wiertarkach dwustronnych z zaciskami. W obu przypadkach jest równomierny nacisk, a wiercenie wykonuje się obustronnie. W dodatku używa się wierteł koronkowych po użyciu których otwór jest w dużo lepszym stanie. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że szyba pęknie od otworu. Szkło to nie płyta drewniana. Tego już nie skleisz i nie poskładasz. I teraz sobie odpowiedź na pytanie. Bierzesz ryzyko, że będziesz musiał po pęknięciu takiej szyby przy wierceniu rozklejać terrarium i sklejać je na nowo czy zwyczajnie zrobisz to jak być powinno i wykonasz otwory przed sklejaniem. P.S Jakość takiego otwory rzutuje na jego wytrzymałość. Poszarpane krawędzie, łuski lub mikropęknięcia osłabiają jego strukturę. Co jak co, ale szkło pod tym względem jest na to dość wrażliwe. Dlatego ważne by otworów nie robić tak sobie tylko jednak się do tego przyłożyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Powiem Tobie jak to wygląda od zaplecza. W opcji pierwszej mało kto podejmie się wiercenia złożonym terrarium, szczególnie przy większych średnicach otworów (osobiście wśród znajomych szklarzy nie znam osoby na tyle odważnej lub bogatej). Małe otwory o średnicy do 12mm przy użyciu wierteł płetwowych jeszcze jakoś się zrobi. Chociaż ryzyko wciąż jest duże, a otwór wykonany takim wiertłem ze względów jakościowych jest jak by to ująć "taki sobie". Im większa średnica otworu tym większe ryzyko. Nie dziwie się, że ten szklarz nie chciał wiercić w gotowym terrarium. Sam bym tego też nie robił, chyba że terrarium będzie klienta lub za nie wcześniej zapłacił, a ryzyko bierze na siebie w 100%. W drugiej opcji wiercenia wykonuje się przed sklejeniem terrarium, na stole na płasko lub w wiertarkach dwustronnych z zaciskami. W obu przypadkach jest równomierny nacisk, a wiercenie wykonuje się obustronnie. W dodatku używa się wierteł koronkowych po użyciu których otwór jest w dużo lepszym stanie. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że szyba pęknie od otworu. Szkło to nie płyta drewniana. Tego już nie skleisz i nie poskładasz. I teraz sobie odpowiedź na pytanie. Bierzesz ryzyko, że będziesz musiał po pęknięciu takiej szyby przy wierceniu rozklejać terrarium i sklejać je na nowo czy zwyczajnie zrobisz to jak być powinno i wykonasz otwory przed sklejaniem. P.S Jakość takiego otwory rzutuje na jego wytrzymałość. Poszarpane krawędzie, łuski lub mikropęknięcia osłabiają jego strukturę. Co jak co, ale szkło pod tym względem jest na to dość wrażliwe. Dlatego ważne by otworów nie robić tak sobie tylko jednak się do tego przyłożyć. Ok,dzięki za sprostowanie. Nie wiem czy chcę czekać bo mówili że trwa to 2 tygodnie ale jest jeszcze jedna opcja:w kratce wentylacyjnej na górnej szybie mogę wywiercić otwór wstawić w niego dławik na kabel? Siatka jest właśnie po środku tam gdzie miały zwisać kable więc albo zlecić budowę terrarium jakie chcę i czekać 2 tygodnie albo czekać 2 dni i mieć terrarium z tymi otworami w siatce.Pytanie tylko czy taka siatka się nie urwie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 22 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Zdecydowałem się jednak na terrarium z internetu ponieważ u szklarza kosztowało by 330zł. Wysłali mi terrarium w nieco większym kartonie od samego terrarium które było owinięte folią stretch i zabezpieczone od każdej strony piankowym i gąbkami.Szyby przednie były zabezpieczone osobno.Terrarium przyszło całe i dla tego polecam firmę myciok.Terrarium jest bardzo dobrze wykonane,spoiny są estetyczne a szyby równo sklejone.Problemem był jednak kurier który nie zgodził się na otwarcie paczki i że mam to sobie zrobić samemu a ewentualne szkody zgłosić do Pocztexu. Dlatego kuriera Pocztex stanowczo odradzam za to zdarzenie jak i wczorajszy incydent z nie dostarczeniem paczki. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 No i gitara. Jeszcze tylko bym radził zrobić test szczelności, zanim zaczniesz coś z tym terrarium robić. Połóż je w jakimś bezpiecznym miejscu w którym będziesz mógł je oglądać z każdej strony, zalej wodą i zostaw na noc. Jak do rana nie będzie nigdzie nic przesiąkać, to możesz czuć się bezpiecznie Nie zawsze wszystko na pierwszy rzut oka widać, więc warto coś takiego zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi