Gość Kacper1993m Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Witam ! Mam na imię Kacper ! 24 lata , województwo dolnośląskie się kłania Swoją przygodę z owadożernymi zaczynam właśnie dzisiaj ! Znajomy chciał się ich pozbyć bo "zagracały" . Jako, że przyjemność sprawia mi praca przy roślinach postanowiłem je przygarnąć. Ich kondycja nie jest zbyt dobra. Miały sucho i marnie wyglądają. Od razu podjąłem działanie i zaopatrzyłem się w wodę destylowaną i podstawki.Od razu prosiłbym kogoś o rozpoznanie gatunków jeżeli się da. Znajomy nie wie co to za gatunki i nie pamięta gdzie je kupił. Podejrzewam, że jakiś market. Ułatwi mi to pomoc w poznaniu gatunku. Miejsce w którym będę je trzymał to południowe okno (muchołówki). Dzbanecznika chyba postawię w kącie. Nie mam ani okna zachodniego ani wschodniego tutaj. Wydaje mi się że będzie to dobre miejsce dla niego. W pokoju panuje temperatura 20-25 C. Wilgotność to jakieś 60%. Mam w domu oczyszczacz wraz z nawilżaczem. Nie wiem czy poprawnie pokazuje wilgotność w pomieszczeniu. Mogę się sugerować jedynie na jego podstawie. NR 1: Nie mam pojęcia jaki gatunek. Usunąłem cążkami do paznoki suche elementy, podlałem do podstawki. Ziemia jest teraz wilgotna. Ziemia to kwaśny torf wymieszany z perlitem. Wydaje mi się że są tu conajmniej 3-4 sadzonki w środku. Może powinienem je po jakimś czasie rozsadzić kiedy roślina się zaklimatyzuje ? NR 2: Tutaj obstawiam Dionaea muscipula. Nie ma ona czerwonego koloru w środku pułapek ale są znacznie większe od poprzedniczki. Roślinka podlana i doprowadzona do porządku. Około 3 sadzonki w środku. NR 3: Strzelam że jest to Nepenthes x ventrata. Chyba najpopularniejszy. Znajomy powiedział że nigdy nie wypuścił nowych dzbanków. Tylko strasznie wyrósł do góry. Ma około 60 cm wysokości. Trzeba go jakoś przyciąć ? Tak właściwie to są dwa w jednej doniczce. Przesadzić ? Ogólnie dokupiłem jeszcze mech i zamierzam dołożyć go na wierzch każdej doniczki aby lepiej trzymało wilgoć. Na dniach zakupie gdzieś kermazyt i dosypie go do podstawek. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez Kacper1993m Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Dzbanecznik to ventrata a drugą roślina to zwykła muchołówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi