Skocz do zawartości

Witam i o zdrówko pytam !

Gość Kacper1993m

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kacper1993m

Witam !

Mam na imię Kacper ! 24 lata , województwo dolnośląskie się kłania 8) Swoją przygodę z owadożernymi zaczynam właśnie dzisiaj ! Znajomy chciał się ich pozbyć bo "zagracały" zlyy . Jako, że przyjemność sprawia mi praca przy roślinach postanowiłem je przygarnąć. Ich kondycja nie jest zbyt dobra. Miały sucho i marnie wyglądają. Od razu podjąłem działanie i zaopatrzyłem się w wodę destylowaną i podstawki.Od razu prosiłbym kogoś o rozpoznanie gatunków jeżeli się da. Znajomy nie wie co to za gatunki i nie pamięta gdzie je kupił. Podejrzewam, że jakiś market. Ułatwi mi to pomoc w poznaniu gatunku. Miejsce w którym będę je trzymał to południowe okno (muchołówki). Dzbanecznika chyba postawię w kącie. Nie mam ani okna zachodniego ani wschodniego tutaj. Wydaje mi się że będzie to dobre miejsce dla niego. W pokoju panuje temperatura 20-25 C. Wilgotność to jakieś 60%. Mam w domu oczyszczacz wraz z nawilżaczem. Nie wiem czy poprawnie pokazuje wilgotność w pomieszczeniu. Mogę się sugerować jedynie na jego podstawie.

NR 1:

post-7758-1513531715_thumb.jpg post-7758-1513531731_thumb.jpg

Nie mam pojęcia jaki gatunek. Usunąłem cążkami do paznoki suche elementy, podlałem do podstawki. Ziemia jest teraz wilgotna. Ziemia to kwaśny torf wymieszany z perlitem.

Wydaje mi się że są tu conajmniej 3-4 sadzonki w środku. Może powinienem je po jakimś czasie rozsadzić kiedy roślina się zaklimatyzuje ?

NR 2:

post-7758-1513531745_thumb.jpg post-7758-1513531754_thumb.jpg

Tutaj obstawiam Dionaea muscipula. Nie ma ona czerwonego koloru w środku pułapek ale są znacznie większe od poprzedniczki. Roślinka podlana i doprowadzona do porządku. Około 3 sadzonki w środku.

NR 3:

post-7758-1513531764_thumb.jpg post-7758-1513531774_thumb.jpg post-7758-1513531780_thumb.jpg

Strzelam że jest to Nepenthes x ventrata. Chyba najpopularniejszy. Znajomy powiedział że nigdy nie wypuścił nowych dzbanków. Tylko strasznie wyrósł do góry. Ma około 60 cm wysokości. Trzeba go jakoś przyciąć ? Tak właściwie to są dwa w jednej doniczce. Przesadzić ?

Ogólnie dokupiłem jeszcze mech i zamierzam dołożyć go na wierzch każdej doniczki aby lepiej trzymało wilgoć. Na dniach zakupie gdzieś kermazyt i dosypie go do podstawek.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Kacper1993m
Odnośnik do odpowiedzi