dnf Napisano 31 Grudnia 2017 Share Napisano 31 Grudnia 2017 Mam pytanie odnośnie kapturnicy ze zdjęcia w linku - czy już można zbierać nasiona? Jeśli nie to ile jeszcze czasu czekać? Ponadto kiedy można zacząć zimować bo czekałem żeby się dobrze nasiona wykształtowały ale już dobrze by było zacząć zimować więc nie wie czy czekać jeszcze czy po prostu wystawić już na zimowanie a nasionka sobie tam dojrzeją? https://1drv.ms/u/s!Agp3P5QZSAtvl_IJZV9FDe_XvDvuIg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 31 Grudnia 2017 Share Napisano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Ja w swojej tak właśnie zrobiłem - na przełomie października i listopada zacząłem ją zimować, a nasionom pozwoliłem jeszcze nieco dojrzeć, do czasu, aż cała torebka nasienna zrobiła się sucha i brązowa (u Ciebie widać jeszcze zielone elementy). Kiedy kwiat zaczął usychać w dalszej części, odciąłem go u podstawy i włożyłem do wody, poczekałem 2 tygodnie, aż cała ,,łodyga" uschła. Jednocześnie torebka nasienna zaczęła się otwierać w dolnej części, wtedy jej nieco pomogłem i zebrałem nasiona. A kapturnica w spokoju zimuje. Nie jest to pewnie idealny sposób na zbieranie nasion, niemniej jednak u mnie zadziałał. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi