Skocz do zawartości

Jak przygotować łupinę kokosa dla roślin?

Maks02

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,kupiłem sobie kokosa z zamiarem zrobienia z niego ciekawej doniczki dla jakiegoś dzbanecznika i tak sobie czytałem fora akwarystyczne jak owego kokosa przygotować ale mam pewne wątpliwości.Przez godzinę gotowałem go w słonej wodzie a później przez 20min w zwykłej wodzie.myśle że to wystarczy żeby zabić pleśń i zarodniki ale boje się tej soli w której on się gotował.Wiadomo że w dużym akwarium sól oddawana przez kokosa ma znikomy wpływ na wodę bo raz czy dwa wodę się wymieni i po sprawie ale jak to będzie z roślinami które będą rosły w nim? Po testach smakowych mogę stwierdzić że sól jest w 95% nie wyczuwalna bo dopiero za którymś razem poczułem ale bardzo delikatnie lekko słonawy zapach i gdybym nie wiedział że tam jest sól to bym nie poczuł. Tak wygląda kokos

post-7172-1514740261_thumb.jpg

post-7172-1514740291_thumb.jpg

Kokosa umieściłem w terrarium i będę czekać na wykwity soli i ewentualną pleśń.

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W takim stężeniu to raczej problemu nie będzie, ale zawsze możesz wygotować jeszcze przez jakiś czas w wodzie destylowanej, a potem, dla spokoju serca, potrzymać chwilę w czystej wodzie destylowanej, którą potem sprawdzisz miernikiem na obecność rozpuszczonych soli (TDS) albo jakimś konduktometrem. :)

Swoją drogą, gdzie kupiłeś kokosa? Już od paru lat w żadnym spożywczaku nie widziałem, a miałem ostatnio ochotę na jednego.

Edytowane przez Inżynier
Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na noc wsadzę do wody destylowaną z topsinem a później ewentualne wykwity będę zmywać aż całą sól wyjdzie.Tak ogólnie to ta sól nie byłaby tak groźna bo cały czas zraszam Terra więc by spływała w dół.

Kokosa widzę dosłownie w każdym większym spożywczym a w kauflandzie nawet takiego świeżego że skórką ;)

Kokosa kupiłem w kauflandzie za 1,99 ale w tych zwykłych nie ma prawie w całe wody ale jest dobry miąższ który zjadłem przy wydłubywaniu ;)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oczywiście tylko nie będziesz tam trzymać żadnych organizmów wodnych, bo substancja czynna Topsinu jest dla nich bardzo toksyczna.

To muszę się w końcu do Kauflandu wybrać, do tej pory to go odwiedzałem raz w roku, jak były wyprzedaże kapturnic. ;)

Edytowane przez Inżynier
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oczywiście tylko nie będziesz tam trzymać żadnych organizmów wodnych, bo substancja czynna Topsinu jest dla nich bardzo toksyczna.

To muszę się w końcu do Kauflandu wybrać, do tej pory to go odwiedzałem raz w roku, jak były wyprzedaże kapturnic. ;)

Nie będę nic wodnego trzymać.Nie planuje w najbliższym stuleciu żadnego akwarium :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kokosy są już gotowe. Najpierw gotowałem je przez 1,5godz w osolonej wodzie a później 1godz w zwykłej i na całą noc w destylce leżały.przez noc wypuściły dużo barwnika więc sól chyba też wypuściły :)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi