Skocz do zawartości

Jak przygotować łupinę kokosa dla roślin?


Maks02

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,kupiłem sobie kokosa z zamiarem zrobienia z niego ciekawej doniczki dla jakiegoś dzbanecznika i tak sobie czytałem fora akwarystyczne jak owego kokosa przygotować ale mam pewne wątpliwości.Przez godzinę gotowałem go w słonej wodzie a później przez 20min w zwykłej wodzie.myśle że to wystarczy żeby zabić pleśń i zarodniki ale boje się tej soli w której on się gotował.Wiadomo że w dużym akwarium sól oddawana przez kokosa ma znikomy wpływ na wodę bo raz czy dwa wodę się wymieni i po sprawie ale jak to będzie z roślinami które będą rosły w nim? Po testach smakowych mogę stwierdzić że sól jest w 95% nie wyczuwalna bo dopiero za którymś razem poczułem ale bardzo delikatnie lekko słonawy zapach i gdybym nie wiedział że tam jest sól to bym nie poczuł. Tak wygląda kokos

 

post-7172-1514740261_thumb.jpg

 

 

post-7172-1514740291_thumb.jpg

 

Kokosa umieściłem w terrarium i będę czekać na wykwity soli i ewentualną pleśń.

 

Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim stężeniu to raczej problemu nie będzie, ale zawsze możesz wygotować jeszcze przez jakiś czas w wodzie destylowanej, a potem, dla spokoju serca, potrzymać chwilę w czystej wodzie destylowanej, którą potem sprawdzisz miernikiem na obecność rozpuszczonych soli (TDS) albo jakimś konduktometrem. :)

 

Swoją drogą, gdzie kupiłeś kokosa? Już od paru lat w żadnym spożywczaku nie widziałem, a miałem ostatnio ochotę na jednego.

Edytowane przez Inżynier
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba na noc wsadzę do wody destylowaną z topsinem a później ewentualne wykwity będę zmywać aż całą sól wyjdzie.Tak ogólnie to ta sól nie byłaby tak groźna bo cały czas zraszam Terra więc by spływała w dół.

 

Kokosa widzę dosłownie w każdym większym spożywczym a w kauflandzie nawet takiego świeżego że skórką ;)

Kokosa kupiłem w kauflandzie za 1,99 ale w tych zwykłych nie ma prawie w całe wody ale jest dobry miąższ który zjadłem przy wydłubywaniu ;)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli oczywiście tylko nie będziesz tam trzymać żadnych organizmów wodnych, bo substancja czynna Topsinu jest dla nich bardzo toksyczna.

 

To muszę się w końcu do Kauflandu wybrać, do tej pory to go odwiedzałem raz w roku, jak były wyprzedaże kapturnic. ;)

Edytowane przez Inżynier
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli oczywiście tylko nie będziesz tam trzymać żadnych organizmów wodnych, bo substancja czynna Topsinu jest dla nich bardzo toksyczna.

 

To muszę się w końcu do Kauflandu wybrać, do tej pory to go odwiedzałem raz w roku, jak były wyprzedaże kapturnic. ;)

Nie będę nic wodnego trzymać.Nie planuje w najbliższym stuleciu żadnego akwarium :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kokosy są już gotowe. Najpierw gotowałem je przez 1,5godz w osolonej wodzie a później 1godz w zwykłej i na całą noc w destylce leżały.przez noc wypuściły dużo barwnika więc sól chyba też wypuściły :)

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.