Maks02 Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Cześć,chce ochłodzić skutecznie terrarium w nocy z małą pomocą wiatraka a sprawa wygląda tak: Terrarium stoi na parapecie przy oknie które jest nieszczelne i wieje z niego chłodem.Gdy rano o 7 się budzę to temperatura w zbiorniku wynosi 17 stopni ale mnie wiem po jakim czasie w terrarium robi się zimno i czy to tylko tak nad ranem się dopiero ochładza czy całą noc tak jest zimno. w związku z tym chciałbym szybciej ochłodzić powietrze wewnątrz terrarium za pomocą wentylatora który by dmuchał na tylnią szybę którą jest zimna od okna i w ten sposób szybciej powietrze robiło się zimne ale nie wiem czy na pewno on ma dmuchać na tą szybę czy zasysać powietrze z niej? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Im bardziej burzliwy przepływ płynu, tym lepsza wymiana ciepła, więc wydaje się, że lepiej będzie dmuchać zimnym powietrzem na ścianę zbiornika. Ale zawsze możesz zrobić też eksperyment i zmierzyć termometrem, jak szybko temperatura spadnie do danej wartości przy obu ustawieniach wentylatora. Swoją droga, pewnie większym problemem będzie przenikanie ciepła przez ściankę zbiornika (w tym wypadku z wnętrza do zewnętrza - z cieplejszego do chłodniejszego), i to ona stanowi największy opór wymiany ciepła. Zastosowanie wentylatora na pewno w jakimś stopniu pomoże, ale dopóki będzie on ,,dmuchał" na zewnętrze ścianki, a nie wdmuchiwał zimnego powietrza do środka, to prawdopodobnie jakichś wielkich różnic temperatury nie zanotujesz (oczywiście zależy to też od temperatury powietrza na zewnątrz, w pokoju, w terrarium - trudna sprawa!). Ale warto spróbować, a nuż takie zwiększenie burzliwości przepływu okaże się wystarczające! Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 Im bardziej burzliwy przepływ płynu, tym lepsza wymiana ciepła, więc wydaje się, że lepiej będzie dmuchać zimnym powietrzem na ścianę zbiornika. Ale zawsze możesz zrobić też eksperyment i zmierzyć termometrem, jak szybko temperatura spadnie do danej wartości przy obu ustawieniach wentylatora. Swoją droga, pewnie większym problemem będzie przenikanie ciepła przez ściankę zbiornika (w tym wypadku z wnętrza do zewnętrza - z cieplejszego do chłodniejszego), i to ona stanowi największy opór wymiany ciepła. Zastosowanie wentylatora na pewno w jakimś stopniu pomoże, ale dopóki będzie on ,,dmuchał" na zewnętrze ścianki, a nie wdmuchiwał zimnego powietrza do środka, to prawdopodobnie jakichś wielkich różnic temperatury nie zanotujesz (oczywiście zależy to też od temperatury powietrza na zewnątrz, w pokoju, w terrarium - trudna sprawa!). Ale warto spróbować, a nuż takie zwiększenie burzliwości przepływu okaże się wystarczające! Chodziło mi o to że tylnia ścianka w terrarium jest zimna i wentylator ma być w środku.Ciepłe powietrze wewnątrz terrarium kierowałby na zimną ściankę i szybciej by się ochładzało.Dzis wyjątkowo zgasiłem panel LED o 12:30 w nocy i nastawiłem budzik na 2 w nocy i gdy wstałem było 19 stopni.Gdy wstałem o 8 było 17 stopni więc rośliny nie miały całą noc chłodno tylko przez jakiś czas a powinny mieć całą noc zimno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 A, to źle zrozumiałem. Ale mimo wszystko wciąż wydaje mi się, że kierowanie ciepłego powietrza (z wnętrza terrarium w takim razie) na zimną ściankę będzie bardziej efektywne niż próba wydmuchania zimnego ze ścianki (bo jeśli wentylator będzie ściśle przylegał, to będzie miał problem z zaciągnięciem ,,zimnego" powietrza ze ścianki, którego będzie stosunkowo niewiele, więc żeby wyrównać różnicę ciśnień będzie i tak zaciągał powietrze ciepłe z wnętrza). Swoją drogą, masz jakiś plan na okres lata, kiedy nieszczelne okno nie będzie mogło już pomóc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 A, to źle zrozumiałem. Ale mimo wszystko wciąż wydaje mi się, że kierowanie ciepłego powietrza (z wnętrza terrarium w takim razie) na zimną ściankę będzie bardziej efektywne niż próba wydmuchania zimnego ze ścianki (bo jeśli wentylator będzie ściśle przylegał, to będzie miał problem z zaciągnięciem ,,zimnego" powietrza ze ścianki, którego będzie stosunkowo niewiele, więc żeby wyrównać różnicę ciśnień będzie i tak zaciągał powietrze ciepłe z wnętrza). Swoją drogą, masz jakiś plan na okres lata, kiedy nieszczelne okno nie będzie mogło już pomóc? Plan na lato mam taki że się przeprowadzam i będę mieć wieeelki szerooki parapet na 3 terraria.Parapet jest od strony północnej a okna są na dodatek stare i drewniane więc będzie zimno .Dzisiaj powtórzę eksperyment i zobaczę po jakim czasie ochłodzi się z wiatrakiem w środku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 W takim razie trzymam kciuki za zimne noce. PS. W celu szybkiego schłodzenia czegoś zawsze możesz zrobić mieszaninę lodu z solą, której temperatura może spaść nawet do -20*C, a potem położyć na górnej części terrarium np. w jakimś worku czy reklamówce, byle szczelnej, ale to zdawałoby egzamin jedynie, kiedy będzie śnieg na zewnątrz, bo raczej nikomu nie chciałoby się codziennie zamrażać jakiejś ilości wody w zamrażarce, żeby później tłuc lód na małe kawałki i mieszać z solą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 Dzięki,Śniegu raczej nie będzie a po za tym nie che mi się codziennie mrozić wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2018 Tak więc eksperyment się powiódł.Nie miałem wentylatora ale za to wziąłem jeden z panelu LED który i tak był już wyłączony.Wentylator załatwił sprawę szybko bo w 15 minut było 17 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 7 Stycznia 2018 Share Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Ale nie rezygnuj z dalszych eksperymentów, zawsze jest coś do poprawienia - ustawienie odległości wentylatora, miejsca, w które będzie wdmuchiwał powietrze... Z jakich wentylatorów korzystasz? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 8 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2018 Wentylator był ustawiony na szybko bo postawiony na doniczce i skierowany na szybę.Mysłałem jak ustawić i doszedłem do wniosku że powinien być u góry terrarium skierowany lekko w dół bo na górze terrarium unosi się najwięcej ciepłego powietrza a zimne opada. Ps.nie wiem czy to za sprawą wentylatora ale teraz jest 16 stopni i zaczynam się bać o dzbanka nizinnego . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi