zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2018 Share Napisano 9 Stycznia 2018 Witam wszystkich. Chciałbym Wam przedstawić swoje ,,mini torfowisko’’. Może co prawda do torfowiska to raczej daleka droga, nawet do ,,mini’’ no ale powiedzmy, że to taka większa donica z roślinami. A teraz do rzeczy. Niestety zdjęć z budowy tego ,,ekosystemu’’ nie mam ale postaram się to jakoś rzetelnie opisać. Donica zbudowana jest drewna, oczywiście dobrze zakonserwowana przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi. Wymiary jej to 1m x 1m. Wewnątrz wyłożona jest warstwa grubej folii ogrodowej. Ważne, żeby folia była dosyć gruba co ograniczy jej uszkodzenia. Ja zastosowałem przezroczystą ale kolor raczej w tym wypadku nie ma znaczenia. Kolejnym etapem było zrobienie czegoś na zasadzie ,,zbiornika wodnego”. W tym celu wykorzystałem większe doniczki oraz wszelkiego rodzaju pojemniki (najlepsze są te po kapuście), w których wykonałem dosyć duże otwory. Następnie poukładałem je do góry dnem. Tak ułożone pojemniki gromadzą w sobie wodę tworząc jak już wcześniej pisałem-zbiornik wodny. Aby umożliwić dostarczanie wody zastosowałem rurę drenarską (taką około 5 cm średnicy). Muszę przyznać, że takie rozwiązanie sprawdza się w 100%. Przy dużych ,,upałach’’ średnio raz na tydzień a nawet rzadziej dolewałem wody. Co do budowy, to by było chyba na tyle. Dalej wiadomo -torf z gruboziarnistym piaskiem no i rośliny. Z racji tego, że nie miałem wystarczającej ilości mchu torfowca, zastosowałem ten zwykły -leśny. Teraz informacja dla zagorzałych ekologów -nie, mech ten nie był pozyskany z lasu. Zebrałem go z własnego trawnika, z pod świerka . Dobra koniec tego smętnego pisania którego pewnie i tak nikomu nie będzie się chciało czytać… więc czas na zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 Cephalotus follicularis Drosera rotundifolia Drosera anglica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 Dionaea 'B52' Dionaea UK Sawtooth II Dionaea Fused tooth Dionaea Dionaea Bohemian Garden Sarracenia psittacina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 Darlingtonia californica Sarracenia purpurea ssp. purpurea Sarracenia Juthatip Soper Sarracenia Leucophylla Red & white, MK L31 Sarracenia Leucophylla Red & white, MK L28 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2018 Sarracenia flava var. cuprea, MK F131A Sarracenia flava var. ornata, MK F86 Sarracenia alata Red Lid x flava, MK H17 Sarracenia flava var. ornata, MK F88 Sarracenia 'Lucky Leuco' Sarracenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Wszystkie roślinki w świetnym stanie - służy im "torfowisko" . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Eleganckie torfowisko, rozmiarowo nie jest duże, ale jakościowo już inna sprawa. Bardzo przyjemne dla oka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Lipca 2018 Share Napisano 24 Lipca 2018 Bardzo ładna kompozycja. Natomiast mchu kłaść na wierzch nie trzeba, bo z czasem na torfie i tak urosną mchy, które najlepiej poczują się w danych warunkach i zwykle nie są wysokie, a takie darniowe. Jestem ciekaw, jak zachowa się ten, który posadziłeś, czy zdzierży torf i tyle wilgoci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2019 Bardzo ładna kompozycja. Natomiast mchu kłaść na wierzch nie trzeba, bo z czasem na torfie i tak urosną mchy, które najlepiej poczują się w danych warunkach i zwykle nie są wysokie, a takie darniowe. Jestem ciekaw, jak zachowa się ten, który posadziłeś, czy zdzierży torf i tyle wilgoci. Mech torfowiec mimo dużej ilości wilgoci podczas wysokich temperatur wysycha na wiór. Zielenieje dopiero gdy spadną deszcze. Dałem go bo estetyczniej wygląda całość niż ,, gołe podłoże" no i podczas deszczy ochrania rośliny przed ochlapaniem. W przyszłości będę chciał ten mech leśny zastąpić żywym sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2019 Z racji tego, że większość mojej kolekcji trafiła do szklarni zrobiłem małe przemeblowanie ,,mini torfowiska''. Niestety ze względu na bardzo wietrzną okolicę w której mieszkam, wysokie kapturnice nie sprawdziły się. Były ciągle łamane i niszczone przez wiatr. Postanowiłem więc przenieść je do mojej ,,szklarni'' a konkretnie do tunelu foliowego a w donicy umieściłem niższe rośliny które nie będą ulegały uszkodzeniom. Oto kilka zdjęć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zim_pawel Napisano 9 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2019 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 Fajnie. Moje mini torfowisko jest/było niewiele większe od tego, więc wiesz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 Powiedziałbym, że torfowisko raczej w minimalistycznym stylu, ale naprawdę nieźle to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felka Napisano 12 Stycznia 2019 Share Napisano 12 Stycznia 2019 Mnie się podoba. Fakt że nieduże, ale ze smakiem i bez ciasnoty. (y) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Bardzo fajne torfowisko. Z dużymi kapturnicami prezentowalo się jeszcze lepiej, ale bez nich tez jest świetne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi