capensi Napisano 12 Stycznia 2018 Share Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Jako, że wysiałem w tym i poprzednim roku trochę więcej nasion kapturnic postanowiłem potestować na nich różne nawozy i zobaczyć jak szybko można doprowadzić je do dorosłości. Są to głównie krzyżówki wysokich kapturnic, a także kilka czystych odmian. Używane i planowane nawozy: - Maxsea 16-16-16 All Purpose Plant Food, - Osmocote Exact 15+9+11, działanie 3-4 miesięcy, - Osmocote Exact 15+9+11, działanie 12-14 miesięcy, - Osmoform NXT 22-5-11, działanie 8-10 tygodni, - BIO-Algeen S90. Rośliny są doświetlane przez 24h na dobę świetlówkami sylvania grolux. 02.07.2017r. Pierwsze zdjęcia siewek posiadam z lipca, miały one wtedy mniej więcej 2 miesiące. Rośliny były w tym czasie nawożone Osmocote Exact 15-9-11 działającym przez 3-4 miesiące, mniej więcej po 5 pastylek na doniczkę. 23.12.2017r. Kapturnice tutaj zostały już wniesione pod świetlówki. Zastosowałem oprysk dolistny BIO-Algeen S90. Większość z nich zaczęła puszczać nowe o wiele większe liście. W tym momencie osmocote już raczej przestał działać. 02.01.2018r. 12.01.2018r. Większość siewek wystrzeliła ze wzrostem. Dodałem też do eksperymentu 5 doniczek z tegorocznymi cefalotusami rozmnożonymi z liści. Zacząłem aplikować do kielichów i stosować oprysk dolistny nawozem Maxsea. Sarracenia purpurea ssp. venosa "Tattnall Co, GA" Tutaj dobrze widać różnice w wielkości kapturów po dolistnym nawożeniu Sarracenia minor var. minor "Typical Form, direction to Waycross, Brantley CO, GA, USA" Temat będę starał się aktualizować mniej więcej 1-2 razy na miesiąc. Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Roślinki super, warunki również. Gratulacje Ale mam pytanie co z fazą "nocy". Swego czasu czytałam, że każda roślina musi mieć w ciągu doby czas na odpoczynek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Dzięki za relację, z zainteresowaniem będę zaglądał do kolejnych aktualizacji. Maxsea dostałeś gdzieś w Polsce/Europie czy import ze Stanów? Co według Ciebie działa lepiej? Maxsea czy może BIO-Algeen? Sam obstawiałbym Maxsea... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2018 Roślinki super, warunki również. Gratulacje Ale mam pytanie co z fazą "nocy". Swego czasu czytałam, że każda roślina musi mieć w ciągu doby czas na odpoczynek. Siewki kapturnic przez pierwsze 2 lata nie potrzebują żadnego odpoczynku, a całodobowe doświetlanie jeszcze dodatkowo przyspiesza ich wzrost. Dzięki za relację, z zainteresowaniem będę zaglądał do kolejnych aktualizacji. Maxsea dostałeś gdzieś w Polsce/Europie czy import ze Stanów? Co według Ciebie działa lepiej? Maxsea czy może BIO-Algeen? Sam obstawiałbym Maxsea... Maxsea sprowadzałem ze Stanów, nie wyszło to nawet tak drogo. Co do działania to nie mogę tego jeszcze stwierdzić, ponieważ Maxsea używam dopiero od obecnego tygodnia i po tak krótkim czasie nie ma jeszcze bardzo widocznych różnic we wzroście. BIO-Algeen nie daje jakiś fantastycznych rezultatów we wzroście, rośliny szybko na niego reagują ale efekty są prawie takie same jak przy np. Osmocote, więc także myślę, ze Maxsea będzie od niego lepsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 21.01.2018r Większość siewek dostało 2 porcje dolistną nawozu Maxsea. Cały czas rosną jak oszalałe, jak tak dalej pójdzie niektóre z nich będę musiał rozsadzić do oddzielnych doniczek. Sarracenia 'Leah Wilkerson' X 'Adrian Slack' Sarracenia minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B X Self Sarracenia X 'Green Monster' X Self Sarracenia minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B X purpurea ssp. purpurea f. heterophylla Jedna z siewek flavy wysiana w 2016 roku. Obecnie ma już 20cm ale mogła by być o wiele większa, ponieważ była nawożona tylko przez 1 rok i przechodziła okres spoczynku. W przeciągu następnych 2 tygodni planuję zrobić nową półkę na siewki, więc pojawi się ich jeszcze więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 21 Stycznia 2018 Share Napisano 21 Stycznia 2018 Podejrzewam, że nową półkę również planujesz robić ze świetlówkami? Obecne efekty są naprawdę fascynujące, chociaż równie ciekawym byłoby zweryfikować w jaki sposób naturalne światło wpływa na wzrost siewek w połączeniu z nawożeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2018 Podejrzewam, że nową półkę również planujesz robić ze świetlówkami? Obecne efekty są naprawdę fascynujące, chociaż równie ciekawym byłoby zweryfikować w jaki sposób naturalne światło wpływa na wzrost siewek w połączeniu z nawożeniem Nowa półka będzie oświetlana ledami, więc światło będzie sporo mocniejsze. Co do naturalnego światła i nawożenia to hoduję tak sporo innych siewek kapturnic z poprzednich lat. Efekty są dobre ale główną różnicą na niekorzyść naturalnych warunków jest czas przez jaki rośliny są oświetlane. W sztucznych warunkach są to praktycznie 24 godziny na dobę, a normalnie tylko około 12h, przez to nigdy nie dorównają wzrostem rośliną spod lamp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 8 Lutego 2018 Autor Share Napisano 8 Lutego 2018 08.02.2018r. Stworzyłem nową półkę dla roślin, doszło około 40 doniczek z świeżo posianymi nasionami kapturnic. Kilka obiecujacych siewek Ta roślina praktycznie nie otwiera kielichów. Jestem ciekawy co z niej wyjdzie jak dorośnie. Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Covington County, Alabama" Prawie 2 letnia siewka flavy A tutaj efekt przenawożenia. Dla testu podałem prawie 4 krotnie większe stężenie nawozu Maxsea. Kielich, do którego ją wlałem został dość mocno przypalony jednak cała roślina rośnie normalnie i wypuszcza nowe zdrowe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) 17.03.2018r. Dzięki ledom od ostatniej aktualizacji poprawiło się znacznie ubarwienie większości roślin . Tegoroczne siewki zaczynają puszczać pierwsze liście. Zdjęcia w trochę dziwnym formacie ale robiłem je na szybko telefonem Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Covington County, Alabama" Sarracenia purpurea ssp. venosa "Tattnall Co, GA" Sarracenia flava var. rubricorpora 'Claret' X self - krzyżówka ta znana jest z tego, że z jej nasion często wychodzi mutacja lidless. Siewki puściły dopiero pierwsze liście ale u kilku widać już charakterystyczny kształt kielichów jak u lidlessów. Kapturnice wysiane w poprzednim sezonie. Za jakiś miesiąc planuję stworzyć nowy regał i rozsadzić je do nowych doniczek. S. 'Black Widow' X leucophylla 'Helmut's Delight' S. Moorei 'Brooks Hybride' X Areolata 'White Knight' S. 'Green Monster' X self S.'Leah Wilkerson' X 'Adrian Slack' S. Moorei 'D. Svarc Clone' X (leucophylla "Milton" x oreophila) S. 'Wilkerson White Knight' X 'Leah Wilkerson' 'S. ('LW' x 'LW') X 'WWK' S. ('WWK' X 'Wilkerson Red') X 'Adrian Slack' S. purpurea ssp. purpurea f. heterophylla X minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B S. 'Sky Watcher' X 'LW' S. flava var. ornata 'Super Ornata' X (flava var. ornata x oreophila) S. minor var. minor "Typical Form, direction to Waycross, Brantley CO, GA, USA" X self S. 'Crimson Queen' X 'LW' Edytowane 17 Marca 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 Fajne siewki, czym się kierujesz przy krzyzowaniu? Dostępnością pyłku czy organizujesz to w jakiś sposób? Przyznam że po nazwach rodziców brzmią dosc skomplikowanie wręcz przypadkowo Nawozy kupujesz w normalnych paczkach (np jak producenckich 25kg czy takich konfekcjonowanych)? Jak oceniasz osmocote vs maxsea? Z moich Zewnętrznych obserwacji efekty porównywalne ale forma znacznie bardziej przystępna przy maxsea (dolistne)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 Fajne siewki, czym się kierujesz przy krzyzowaniu? Dostępnością pyłku czy organizujesz to w jakiś sposób? Przyznam że po nazwach rodziców brzmią dosc skomplikowanie wręcz przypadkowo Nawozy kupujesz w normalnych paczkach (np jak producenckich 25kg czy takich konfekcjonowanych)? Jak oceniasz osmocote vs maxsea? Z moich Zewnętrznych obserwacji efekty porównywalne ale forma znacznie bardziej przystępna przy maxsea (dolistne)? Sporo nasion było kupowanych, szczególnie te z zeszłego roku. Swoje zapylałem raczej tym co akurat kwitło. Wyjątkiem była S. flava var. rubricorpora 'Claret' o której wiedziałem, że często tworzy mutacje z nasion. Mimo, że posiadam kilka rzadszych kapturnic to są one w większości jeszcze dość małe i nie kwitły, więc nie miałem jak zrobić swoich ciekawszych krzyżówek. Co do nawozów to największą różnicą na plus dla Maxsea jest moim zdaniem to, że aż tak nie hamuje wzrostu korzeni i nie użyźnia tak szybko torfu. Rośliny reagują na nią trochę szybciej, bo podawana jest dolistnie. Działanie jest może trochę lepsze ale podobne efekty daje Osmocote podawany dolistnie tylko nie przy każdej roślinie możemy go zaaplikować. Testowałem ten sposób na kapturnicach purpurowych i efekty są świetne. Ogólnie Maxsea jest bardziej uniwersalna. Osmocote kupowałem w 100g opakowaniach po przepakowaniu przez kogoś. 25kg to trochę za dużo jak dla roślin owadożernych. Maxsea sprowadzałem z Ameryki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 01.04.2018r. Cefalotus follicularis - Nawożony doglebowo Osmocote. W porównaniu z początkiem roślina zaczęła puszczać większe dzbanki i cała doniczka zarosła mchem ale to akurat standard przy stosowaniu nawozu doglebowo. Dla porównania zdjęcie z początku nawożenia S. 'Black Widow' X leucophylla 'Helmut's Delight' S. 'Sky Watcher' X 'Leah Wilkerson' Sarracenia 'Leah Wilkerson' X 'Adrian Slack' S. ('Leah Wilkerson' X 'Leah Wilkerson) X 'WWK' Bliżej nie określona 2 letnia krzyżówka. S. 'WWK' X 'Leah Wilkerson' S. (leucophyla "Milton" x oreophila) X 'Hummer Hammerhead' S. ('WWK' X 'Wilkerson Red') X 'Adrian Slack' S. leucophylla 'Tarnok' X ? - Ta doniczka stała w kącie i zapomniałem ją nawozić. Rośliny są przynajmniej 2 razy mniejsze od reszty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 15.04.2018r Sarracenia purpurea ssp. purpurea f. heterophylla minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B S. ('WWK' X 'Wilkerson Red') X 'Adrian Slack' S. Moorei 'D. Svarc Clone' X (leucophylla "Milton" x oreophila) - najszybciej rosnące siewki z 2017r. Największa ma obecnie ponad 10cm Kilka 2 letnich kapturnic Dodatkowo zauważyłem bardzo dobrą reakcje na nawóz Maxsea u D. regia. Liście rosną po nim o wiele szybciej i po kilka sztuk na raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 19 Października 2018 Autor Share Napisano 19 Października 2018 19.10.2018r. Jako, że dawno nie aktualizowałem tego tematu rośliny są już o wiele większe i nastąpiło kilka zmian dotyczących oświetlenia. Aktualnie prawie wszystkie siewki stoją na dwóch półkach, które są oświetlane czterema diodami led COB 50W White Full Spectrum każda. Długość doświetlania zmieniła się z 24h do 22h, żeby panele miały czasami trochę odpoczynku Prawie wszystkie siewki wysiane przynajmniej rok temu zostały rozsadzone po 4 sztuki w doniczce i dostały nową porcje nawozu osmocote w ilości 5-7 kulek na doniczkę 9x9cm. Poniżej zdjęcia tych najciekawszych. Sarracenia 'Sky Watcher' X 'Leah Wilkerson' Sarracenia flava - mix S. 'Black Widow' X leucophylla 'Helmut's Delight' Sarracenia leucophyla ("Milton" x oreophila) X self Sarracenia 'Leah Wilkerson' X 'Adrian Slack' Sarracenia 'Crimson Queen' X 'Leah Wilkerson' S. Moorei 'D. Svarc Clone' X (leucophylla "Milton" x oreophila) S. 'Wilkerson White Knight' X 'Leah Wilkerson' S. ('Leah Wilkerson' x 'Leah Wilkerson') X 'Wilkerson White Knight' S. purpurea ssp. venosa var. burkii X 'Leah Wilkerson' S. purpurea ssp. purpurea f. heterophylla X minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B S. x 'Moorei, Santa Rosa Co., Big Mouthed' X ('Wilkerson White Knight' x Wilkerson Red') S. 'Hummer Hammerhead' X leucophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Października 2018 Share Napisano 19 Października 2018 19.10.2018r. Jako, że dawno nie aktualizowałem tego tematu rośliny są już o wiele większe i nastąpiło kilka zmian dotyczących oświetlenia. Aktualnie prawie wszystkie siewki stoją na dwóch półkach, które są oświetlane czterema diodami led COB 50W White Full Spectrum każda. Długość doświetlania zmieniła się z 24h do 22h, żeby panele miały czasami trochę odpoczynku Prawie wszystkie siewki wysiane przynajmniej rok temu zostały rozsadzone po 4 sztuki w doniczce i dostały nową porcje nawozu osmocote w ilości 5-7 kulek na doniczkę 9x9cm. Poniżej zdjęcia tych najciekawszych. Sarracenia 'Sky Watcher' X 'Leah Wilkerson' Sarracenia flava - mix S. 'Black Widow' X leucophylla 'Helmut's Delight' Sarracenia leucophyla ("Milton" x oreophila) X self Sarracenia 'Leah Wilkerson' X 'Adrian Slack' Sarracenia 'Crimson Queen' X 'Leah Wilkerson' S. Moorei 'D. Svarc Clone' X (leucophylla "Milton" x oreophila) S. 'Wilkerson White Knight' X 'Leah Wilkerson' S. ('Leah Wilkerson' x 'Leah Wilkerson') X 'Wilkerson White Knight' S. purpurea ssp. venosa var. burkii X 'Leah Wilkerson' S. purpurea ssp. purpurea f. heterophylla X minor var. minor f. viridescens, Clone 2, MK M 31B S. x 'Moorei, Santa Rosa Co., Big Mouthed' X ('Wilkerson White Knight' x Wilkerson Red') S. 'Hummer Hammerhead' X leucophylla Piekne Te czerwone najlepsze to jakies flavy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi