Skocz do zawartości

Dobór PowerLEDów do halogenu doświetlającego

Gość Aveo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przymierzam się do budowy halogenu doświetlającego opartego o chłodzenie CPU AMD i powerLED. Na początku 2017 roku wróciłem do owadożerów; Pięknie wszystko rosło aż nastała zima i zimowanie. Jako że nie mam warunków na zimowanie to wstawiłem rośliny do mojego pokoju w ciemne miejsce. Wszystko nadal szło cudnie aż do grudnia kiedy muchołówka się wybudziła a ja nie byłem na to gotowy i zmarniała. Kapturnica spleśniała przy kłączu a rosiczka nie zimująca padła z braku światła. Postanowiłem coś z tym w końcu zrobić.

Jako że nie posiadam miejsca na terrarium ani porządne oświetlenie świetlówkowe czy panel LEDowy to w lato rosliny stoją na balkonie od stronie południowej i mają od rana do wieczora pełne słońce. W zimę jest problem bo parapet się nie nadaje by postawić tam krzaki a parapet w moim pokoju jest od strony północnej... Wymyśliłem więc pomysł halogenu PowerLED chłodzonego aluminiowym radiatorem z procesorów AMD (podstawki AM2/AM3/939 itp). Nie wiem jednak jakie LEDy dobrać.

Moje aktualne pomysły wyglądają tak:

- chłodzenie radiatora zintegrowanym wentylatorem;

- naklejenie klejem termoprzewodzącym na chłodzenie diód obok siebie bez przerw;

- użycie diod 3W;

- chłodzenie ma 7.5cm x 6.5cm dostępnego płaskiego miejsca na naklejenie diod więc przestrzeni jest mało i potrzebuję możliwie jak najoptymalniej dobrać diody

- aktualnie wybrane: 1x Niebieski; 1x Czerwony; Ile dam radę zmieścić białych 6500K wokół tych dwóch kolorowych.

Nie chciałbym używać zielonych diod chyyyba że to da o wiele lepsze efekty dla rozwoju roślin niż 2x kolorowe i reszta biała.

Zastanawiałem się nad zakupieniem diod bez radiatorów PCB i naklejenie samych diod do chłodzenia bezpośrednio. Tym sposobem mógłbym ich zmieścić zapewne o wieeele więcej na takim radiatorze. Nie wiem jednak czy to nie przerośnie wydajności takiego radiatora (są one dla CPU max ~65W).

Nadmienię jeszcze że jestem nastawiony raczej na przyrost masy zielonej niż kwitnienie. Halogen ma być używany głównie jako oświetlenie "awaryjne" na zimę żeby moje krzaki mi nie padały co roku... Ale nie wykluczam że do niektórych roślin moooże użyję go jako główne źródło światła.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada to pewnie żadna rada, ale może lepsza taka niż żadna. Może zamiast iluś tam 3 W diod, weź ze 3 diody 10 W, np. full spectrum i 2x mix royal blue+biały 10000 K, albo odwrotnie, zależy, jak bardzo różowy kolor ci przeszkadza, no i chyba mniej roboty będzie, ale niech się na ten temat wypowiedzą mądrzejsi :)

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie diody 5/7/10W wyglądają obiecująco. Dużo lepiej by się nadawały na taki projekt. Problem w tym że cenowo mnie to trochę przerasta... 25zł za 10W diodę FullSpectrum albo diodę 7W typu GROW (2x niebieski, 7x czerwony). No i nadal nie wiem jakie kolory wybrać - czy trzymać się czerwonego i niebieskiego czy może fullspectrum?

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że nastawiasz się na masę zieloną, więc jeśli zdecydujesz się na full spectrum, to wypadałoby dopełnić jakimś royal blue, bo full spectrum ma stosunkowo mało niebieskiego, a to pod niebieskim rośliny lepiej nabierają masy. Myślę, że to lepsze rozwiązanie, niż niebieski+czerwony, bo full spectrum ma większą rozpiętość widma i łapie kilka rodzajów potrzebnych roslinie kolorów i tylko dopelniasz niebieskim 440-450 nm i już. Drożej nieco, ale mniej roboty, coś za coś.

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się mówiłem że wybieram masę zieloną gdyż z tych tutaj tematów wyczytałem że jeden kolor wpływa mocno na kwitnienie, inny na porost masy zielonej. Więc jak trzeba wybrać to masa zielona. Aczkolwiek jeśli fullspectrum nie ma konkretnego nakierowania na któryś z tych wyborów to jestem jak najbardziej za. W sensie "niech se roślina robi co chce". Wolę mieć w miarę "neutralną" opcję.

Odnośnik do odpowiedzi

Full spectrum ma więcej czerwieni, dlatego sama w sobie będzie ukierunkowywać bardziej na zakwit, a mniej na masę, dlatego wspomniałem o extra royal blue do tego. Obczaj sobie ofertę diod full spectrum na led-byt.pl, tam jest cały wykres wyrysowany ile i czego.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuję w innym sklepie. I w nim mam screeny zakresu fal i wynika że więcej jest niebieskiego. Także chyba pójdę w >5W FullSpectrum i Białe 6500K. Jeszcze muszę sobie tylko obczaić jak z ilością ale to samemu rozkminię.

Odnośnik do odpowiedzi