SethTrusek Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Witam, planuję stworzyć z regału z 3/4 półkami do trzymania roślin owadożernych i sukulentów. Zrobiłem projekt rozłożenia ledów na profilu aluminiowym który będzie jednocześnie radiatorem. Wysokość pomiędzy półkami: 40cm Profil aluminiowy planuję zawiesić w powietrzu (kilka centymetrów pod półką), aby zapewnić lepsze chłodzenie. Nie planuję zabudowy ścian w celu stworzenia terrarium (może w przyszłości w innym projekcie). Chcę uniknąć dodatkowego chłodzenia na profilu aluminiowym (o ile się uda). Regał będzie stał w pokoju, więc chciałbym aby światło było jak najprzyjemniejsze dla oka i otoczenia. Mam kilka pytań do osób z większym doświadczeniem w stosowaniu power ledów: -> Ile sztuk ledów stosować na powierzchnię (60x40cm) w przypadku 1W i 3W? -> Jak dobrać ilości poszczególnych kolorów na diodach, by uzyskać najlepszy efekt wzrostu roślin? Proszę o rady i komentarze :-) Profil aluminowy: Przykład regału: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Ja tworząc swoje oświetlenie użyłem pasków ledowych czerwony(2), żółtych(2) i niebieskiego. Sprawdzają się znakomicie. Co do sztuk nie pomogę ale może przyda Ci się ta strona: https://akwarystykatradycyjna.wordpress.com...lenie-akwarium/ Mam nadzieję że pomogłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szendo Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Przejrzyj następujący temat: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...15#entry1035034 Twój radiator szacuje się że da radę odprowadzać ~5.5W/10cm czyli max 11x 3W i taka liczba ledów powinna być wystarczająca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SethTrusek Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 Panel ukończony:) 34x1W 12x Deep Red (660nm) 4x Red (620nm - 625nm) 5x Royal Blue (445nm) 3x Blue (460nm - 470nm) 4x Green (520nm - służy do wybielania barwy) 3x Full Spectrum (400nm - 840nm) 3x cold White 10000k Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi