Struś Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Witam Panowie mam dwa różne gatunki muchołówki jedna ma pułapki druga coraz ich mniej. Ta co ma ich mniej ziemia wygląda jak by przyschnięta ta co więcej cały czas jej wilgotna. Czy podlewanie tej z przyschniętą ziemią dwa razy w tygodniu będzie dobrym pomysłem ?? aktualnie są zimowane i podlewane raz w tygodniu temperatura to od 10 do 13 stopni Celsiusza przy nieszczelnym oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Co to za muchołówki że mają różne gatunki?Myślałem że jest tylko jeden U mnie taka sytuacja się przytrafiła gdy zapomniałem podlać rosiczek i taki suchy torf został na zawsze ale pod spodem jest mokro.Kiedys na początku hodowli gdy przyszły moje pierwsze muchołówki miałem taki sam przypadek bo przez tydzień myślałem że torf nie nabrał wody bo u góry był suchy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Ta muchołówka na zdjęciu po lewej pęd kwiatowy chyba wypuszcza. W takiej kondycji - raczej bym go obciął. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Ok to co proponujecie podlewa tak jak do tej pory czy jednak polewać ją 2x w tygodniu ?? co do gatunku ta z lewej to muchołówki low giant. Nie to nie jest pęd kwiatowy tylko zdeformowana pułapka, a ta prawej to z Lidla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Gatunek jest jeden,to są kultywary muchołówek. Wsadź palucha pod suchą warstwę torfu i zobacz,podłoże ma być lekko wilgotne podczas zimowania a jak podlewać musisz sam stwierdzić bo u każdego wodą paruje szybciej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Struś Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Ok dzięki zobaczę jak jutro ziemia będzie wyglądać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Jak napisali poprzednicy muchołówka ma jeden gatunek, różnice występują pod postacią form/odmian/kultywarów. Przyczyna różnicy w wyglądzie roślin może być spowodowana między innymi właśnie tym, gdyż typowa muchołówka wypuszcza liście płasko na podłożu, a a ta, która kwitnie ewidentnie płasko rosnąć nie chce. Także to jest jeden potencjalny powód różnicy w wyglądzie. Poza tym nie podoba mi się podłoże w tej stojącej formie. Wymieniłbym je na inne - na dobrej jakości torf ze sprawdzonego źródła - jeden z Polskich sklepów, najlepiej takim, który oferuje wiele roślin, gdyż zapewne musi je rozsadzać/przesadzać, a do badziewnego podłoża tego robić nie będzie i takie będzie oferować na sprzedaż. Fakt, że stojący kultywar kwitnie świadczy, że się obudził zdecydowanie przedwcześnie - nieprawidłowo prowadzony okres spoczynku - za ciepło, za mało światła w stosunku do temperatury. Obciąć pęd kwiatowy, który dramatycznie wyczerpuje roślinę. To tak reasumując, co zostało już napisane i kilka słów ode mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi