Skocz do zawartości

Pytanie laika co do oświetlenia.

Krzych321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie mam pojęcia jak wybrać oświetlenie moich roślin. Doświetlać chciałbym kapturnice, tak, by stały na wschodnim parapecie, ew. zachodnim. Nie mam pojęcia jak wybrać moc świetlówki czy czegokolwiek. Czy możliwe jest to, by światło było zmieszane? Tzn strasznie nie podoba mi się fioletowe światło i chciałbym, by było maksymalnie białe. Proszę o jakieś propozycje z linkami. Najbardziej nie znam się na mocy światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Można mieszać barwy, żeby powstał jakiś tam odcień białego. Np. jeśli lubisz majsterkować, to bierzesz ledy royal blue, deep red (albo różowe full spectrum, żeby zwiększyć udział różnych odcieni czerwieni w widmie i dodać troszkę podczerwieni i ultrafioletu), czyli typowe kolory dla roślin i dodajesz zielonych diod, które wybielą światło, zachowując jego właściwości.

Wyborem na skróty są zwykłe białe diody, albo białe full spectrum, z podbiciem w okolicach 450 nm i 660 nm (niebieski i czerwony), ale to dość nowy towar.

Najprościej będzie zupełnie (nie licząc wystawienia roślin na dwór), jeśli zakupisz po prostu białą świetlówkę kompaktową (slyszalem, że Philips tornado 32W daje radę) lub liniową z odbłyśnikiem, jeśli masz tych kapturnic więcej.

Z mocą jest tak, że im więcej, tym lepiej ;) ale niech mądrzejsi ode mnie się też wypowiedzą, chyba, że już to zrobili, musisz wtedy poszukać więcej informacji na forum :)

Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli najzwyklejszą świetlówką z budowlanego mogę dostarczać mym podopiecznym niezbędnego do fuzii wody i tlenku węgla (IV) zwanej rówież fotosyntezą, światła. Świetnie się składa, gdyż mam jeszcze jakąś z akwarium 18W T8. Niestety nie ma nigdzie rozkładu spektralnego, może jednak nabędę produkt markii ,,philips". Jednak proszę jeszcze o jakieś rady. Szukałem, ale zawsze temat był na tyle mocno uogólniony, by oplatał wszelaką florę owadożerną. Czy jakaś osoba miałaby zamiar wyeliminować moją niewiedzę?

Edit: znalazłem to: http://allegro.pl/showitem/description/6866963228.html ale nie ma rozkładu spektralnego i nie mam pojęcia czy się nada do doświetlenia skrzynki kapturnic. Może jednak fiolet nie jest taki zły... proszę o odpowiedź.

Edytowane przez Krzych321
Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie jedną zimuję, ale niestety nie przetrwała. Kupiłem nasiona i chcę być lepszym hodowcą. Nie stracę kolejnych kapturów! Mam zamiar zimować. Ta sylvania czy jak to tam to nie jest do akwarium? Ma to znaczenie? I do czego to podłączyć?

Edit: poszukałem linków:

http://allegro.pl/swietlowka-sylvania-grol...6962371476.html

http://allegro.pl/swietlowka-sylvania-grol...6666632912.html nie mam zielonego pojęcia jak dobrać moc. Może jeszcze ktoś poleci coś innego?

Edytowane przez Krzych321
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz o co mi chodzi kolego. I tak nie mam warunków na dobre światło, nawet latem. Południowy parapet jest w łazience, w kuchni północny. U mnie wschodni, gościnny zachodni i inne. Nasiona będę stratyfikował jeszcze trochę, bo lecę na ferię za tydzień i nikt nie będzie się nasionami zajmował. A oświetlenie chcę kupić żeby w ogóle kiełkowały. Wiem, że to nie jest priorytet w tej chwili, ale lubię mieć wszystko poukładane i zaplanowane. A więc wracając do tematu. Jakieś dobre wrażenia? Jak to zamontować? Może lepsze by były LEDy?

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ledy byłyby dobre, sam używam panelu ledowego na bazie wymienionych przeze mnie diod i rośliny rosną w oczach prawie. W ostatecznej ostateczności to tak jak mówię, zwykłą białą świetlówkę i jazda, jak się nie chcesz bawić w goluxy i analizowanie spektrum. Lepsze to, niż nic dla światłożernych kapturnic, w końcu białe światło składa się z czerwieni, niebieskiego i zielonego, więc coś tam (z naciskiem na "coś tam") sobie skubną ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Taka lampeczka wystarczy na zapewnienie światła dla jednej, niedużej rosiczki, albo malutkiej kapturniczki. Sam podobnego grow leda przerabialem i pisałem o tym kilka dni temu na forum w dziale technika. Tylko, że to będzie świecić na różowo, a tobie to tak średnio pasuje ponoć.

Jeśli twoje rośliny są większe i masz ich kilka, to kup lepiej świetlówkę liniową. Silvania grolux to by był dobry kompromis między ceną, wydajnością i barwą światła, bo nie jest aż tak chamsko różowa. Ale poszukaj też białych świetlówek, najlepiej z podanym widmem na opakowaniu, jeśli jednak taki różowy kolor ci będzie przeszkadzać.

Możesz też na olxie poszukać belek led w dobrej cenie, typowo pod rośliny.

Edytowane przez pioterha
Odnośnik do odpowiedzi

Taka lampeczka wystarczy na zapewnienie światła dla jednej, niedużej rosiczki, albo malutkiej kapturniczki. Sam podobnego grow leda przerabialem i pisałem o tym kilka dni temu na forum w dziale technika. Tylko, że to będzie świecić na różowo, a tobie to tak średnio pasuje ponoć.

Jeśli twoje rośliny są większe i masz ich kilka, to kup lepiej świetlówkę liniową. Silvania grolux to by był dobry kompromis między ceną, wydajnością i barwą światła, bo nie jest aż tak chamsko różowa. Ale poszukaj też białych świetlówek, najlepiej z podanym widmem na opakowaniu, jeśli jednak taki różowy kolor ci będzie przeszkadzać.

Możesz też na olxie poszukać belek led w dobrej cenie, typowo pod rośliny.

Dziękuję! To fioletowo różowe jakoś specjalnie mi przeszkadzać nie będzie. Ale jaką moc tego growluxa?

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Jaki model? Jaka moc? Na jakich roślinkach? Coś takiego?

http://allegro.pl/zarowka-do-uprawy-roslin...7147841371.html

5W to za mała moc. Mam podobną żarówkę o mocy 15W (tyle, że składa się z 5ięciu dużych ledów), i starcza to na oświetlenie jednej rośliny. Takim czymś doświetlałem swoją jedną muchołówkę, a i tak boczki nie były dobrze doświetlone.

Tak jak poprzednik zapytał: a ile masz tych roślin do oświetlenia?

Edytowane przez Piotr Browarski
Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym coś takiego http://www.zoolight.pl/product-pol-126-24W...OLUX-8500K.html sztuk dwie. Tylko to nie wszystko. Potrzebne będą stateczniki, odbłyśniki i coś pewnie jeszcze, ale ja się na świetlówkach w kwestiach technicznych niestety nie znam i nie pomogę ci tego zmontować. Może są jakieś zestawy gotowe już.

Odnośnik do odpowiedzi